Raia comunista


Scapam prea greu de raia comunista

autor: FrontPress 26.01.2013

coadaIdeea comunistă că statul trebuie să umilească cât mai urât cetățenii săi servea scopului de a menține oamenii docili și ascultători în fața aberațiilor dictaturii. S-au creeat atunci reflexe care nu mai dispar, ca o râie păcătoasă, imună la orice tratament.
Dacă întrebi birocrația de stat de ce nu e capabilă să mențină o relație decentă și de respect cu cei care îi plătesc existența, primești foarte des răspunsul că lipsa fondurilor este o problemă. Ba sunt sediile vechi, ba sunt salariile mici sau lipsesc banii pentru consumabile. Primești un ropot de scuze în care nu vei regăsi niciodată problemele de mentalitate pe care le au încă prea mulți dintre cei angajați la stat.
Într-un oraș mare al României, în anul 2013, se produce o situație ce demonstrează fără echivoc efectele perverse ale mentalităților comuniste din capetele multor funcționari publici. Exemplul este cu atât mai revoltător cu cît nu e vorba de bani, sedii necorespunzătoare sau lipsa consumabilelor.Au condiții ca în Germania funcționarii care produc aberația și cu toate acestea atmosfera e tipic comunistă.

Statul a investit aproape 12 milioane de euro în construirea unui nou sediu pentru Finanțele Publice Timiș. Clădirea modernă are parcare subterană, săli de așteptare frumos amenajate, sistem de programare și plasme care îți spun când îți vine rândul. Îi lipsesc doar șefi care să  fie capabili să gândească civilizat, două anomalii stupide stând mărturie îna cest sens.
Programul cu publicul, la ghișee, începe la ora 8.30, dar clădirea începe să fie populată cu funcțonari încă de la 8.00. La ora 8.00 parterul instituției mișună de jandarmi și polițiști și spațiile au sistem de supraveghere video.

Cu toate acestea, contribuabilii care ajung înainte de 8.30 la Finanțe sunt ținuți pur și simplu în stradă, unde se creează ditamai coada. Nici măcar faptul că este frig în această perioadă nu contează pentru personalul de pază care stă cu ceasul în mână și ține zeci de oameni în stradă ”la secundă”.
Dacă îi întrebi de ce nu pot oamenii să aștepte în interior, în sălile de așteptare frumos amenajate, jandarmii răspund invariabil: ”așa e ordinul!”. Un ordin complet idiot și comunist!
Spațiile moderne din interior conțin un element important care merită remarcat. Constructorul a conceput zonele de ghișee cu un fel de tejghea după care se află funcționarii. Peste acest pult, cei de la Finanțe au trântit termopane masive în care sunt ghișee meschine, plasate în așa fel încât fiecare plătitor de taxe e obligat să facă plecăciuni umile.

Poate părea un amănunt nesemnificativ pentru mulți, dar modul acesta de organizare a spațiilor trădează mentalitatea celor care au comandat utilitatea lor. Vă dați seama ce efecte produce mentalitatea aceasta în zone care nu sunt atât de vizibile, cum e sediul unei instituții?

Unul dintre ele se desprinde și din eficiența cu care lucrează funcționarii din clădirea de 12 milioane de euro: le-a luat 2 ore și 45 de minute să înregistreze un contribuabil, după ce l-au plimbat pe la șase ghișee.
Exemplul de la Timișoara ne arată cât de greu se schimbă mentalitățile în sfera birocrației și cum suntem încă sub imperiul unor mecanisme prin care comuniștii își impuneau controlul societății. De Malin Bot – Evenimentul Zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu