Romanul riscă să rămână fără apă

În câțiva ani, romașcanii riscă să nu mai aibă după ce bea apă, la propriu. Primarul Laurențiu Leoreanu a declarat, astăzi, că 40% din puțurile de captare de la Pildești, de pe râul Moldova, nu mai sunt operaționale, ceea ce pune în pericol alimentarea cu apă a orașului. Edilul spune că a discutat și cu parlamentarii care au ca responsabilitate zona Romanului și le-a cerut acestora să facă lobby pentru a se aloca bani, de la Ministerul Mediului, pentru refacerea albiei râului. Problema este una veche, cunoscută de autorități încă din 1996. "Râul Moldova are o abatere de la vechea albie. Încă din 1996 s-a realizat un proiect pentru reabilitarea zonei puțurilor, însă acesta nu s-a realizat. În ultimii trei ani, s-a reușit, printr-o investiție gestionată de Apele Române sub tutela Ministerului Mediului, modificarea cursului râului Moldova, dar aceste lucrări sunt finalizate doar pe jumătate. Din cele 96 de puțuri, 43 nu mai funcționează, astfel încât retragerea pânzei freatice poate deveni, în timp, o problemă reală și gravă pentru municipiu", a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.
De vină pentru această situație sunt, spun autoritățile, seceta și excavările necontrolate, în special a celor de până la 1990. Primarul Romanului spune că nu are o estimare a costurilor necesare, dată fiind faptul că investiția nu s-a realizat din bugetul local, ci din bugetul Ministerului Mediului. "În ultimii trei ani, am făcut lobby pe lângă Consiliul Județean, Prefectură și Apele Române și am reușit să realizăm 50% din investiție. Neterminând lucrările, nu s-a revenit la capacitatea normală de funcționare. Dar, dacă nu se lucrează, nu numai că nu rămânem constanți pe situația de azi, dar aceasta se va agrava în timp, deoarece pânza freatică se retrage. Am discutat cu parlamentarii Ioan Chelaru, Ioan Munteanu și Elena Udrea, pentru ca această investiție să ajungă în atenția Ministerului Mediului. Râul Moldova este un râu capricios, care își modifică în timp cursul, iar o soluție este absolut necesară", a mai precizat primarul Laurențiu Leoreanu.
Încă din jurul anului 2004 s-a discutat despre varianta preluării de apă din conducta de la Timișești - Iași, însă autoritățile locale romașcane spun că această soluție ar fi una scumpă. "Apa de la Timișești vine prin două repompări, astfel încât prețul apei ar crește cu cel puțin 40%. Am mai discutat cu cei de la ApaServ despre o aducțiune de apă, varianta prin cădere, dar sumele sunt foarte mari", a mai spus primarul romașcan.
Anul trecut, pentru aproximativ o lună, romașcanii au primit apă cu țârâita, în sensul că, pe timp de noapte, s-a sistat furnizarea apei, astfel încât rezervoarele de apă să poată fi reîncărcate și să asigure pe timpul zilei alimentarea non stop a municipiului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu