Roman » Premieră la spital: Concursul pentru posturile de asistenți medicali a fost anulat



anulat2
Conducerea spitalului a anulat rezultatele concursului pentru ocuparea a 21 de posturi de asistenți medicali, organizat la începutul acestei săptămâni. Asistentul Puiu Sârbu, președintele ordinului Asistenților Medicali, acuză conducerea spitalului de organizare deficitară. Evaluarea dosarelor făcută de reprezentantul  DSP Neamț s-a finalizat cu o listă scrisă cu creionul. Concursul a fost anulat la sesizarea medicilor șefi de secție, care au remarcat cel puțin două întrebări greșite. Ei susțin că li s-a îngrădit dreptul de a examina.


Aproape 100 de persoane care au participat, în această săptămână, la concursul pentru posturile de asistenți medicali, mai au de așteptat până să fie angajate la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Conducerea instituției sanitare a decis, miercuri, 16 ianuarie, anularea rezultatelor înregistrate la concurs, fapt care a inflamat spiritele, atât în rândul participanților, dar și în rândul membrilor comisiei de examinare. Participant în calitate de observator, asistent Puiu Sârbu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAM), filiala Neamț, acuză conducerea spitalului că a luat o decizie greșită și că și-a bătut joc de candidați. “Conducerea spitalului, în calitate de organizator, s-a pus cel puțin într-o situație jenantă, pentru că nu e normal ca să ceri o comisie externă de examinare și tot tu să anulezi rezultatele. Este păcat de cei aproape 100 de candidați. Având atâta experiență în organizarea unor astfel de concursuri, nu poți să invoci probleme legislative“, a precizat asistent Puiu Sârbu, care a mai declarat că va prezenta un punct de vedere detalialt, pe această temă, al OAMGMAM, săptămâna viitoare.
Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, medicul Dan Morenciu, susține că instituția sa nu are nici o vină pentru anularea rezultatelor, chiar dacă doi dintre angajații săi au făcut parte din comisia de examinare. “Managerul spitalului m-a rugat să desemnez, în comisia de examinare, doi membri din cadrul instituției pe care o conduc, ceea ce am și făcut. Mai departe, noi nu avem nicio responsabilitate. Ca organizator, Spitalul Roman poate lua orice decizie vrea“, a precizat Dan Morenciu.

Medici nemulțumiți și întrebări greșite

Managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, medicul Mircea Coadă, spune că organizarea, din punct de vedere administrativ, s-a făcut cu respectarea legii și s-a apelat la o comisie externă pentru a nu alimenta eventuale speculații cu privire la modul de ocupare a posturilor. “Pe 29 noiembrie, noi am publicat anunțul de concurs, iar pe 3 decembrie am înștiințat DSP, care ar fi trebuit să verifice dosarele și să numească o comisie de concurs și o comisie tehnică. Pe 21 decembrie, s-a prezentat o persoană care s-a recomandat de la DSP și a verificat aceste dosare. A lăsat doar o listă cu numele candidaților, scrisă cu un creion“, a declarat Florica Agape, șeful Biroului de Resurse Umane din cadrul spitalului.
Juristul spitalului, Lilia Moise, spune că, potrivit legii, după verificarea dosarelor ar fi trebuit întocmit un proces verbal, lucru care nu s-a întâmplat. Florica Agape a mai explicat faptul că, neprimind niciun răspuns, managerul spitalului, medicul Mircea Coadă, a insistat la DSP Neamț, astfel că, pe 4 ianuarie, s-a primit un fax de la DSP prin care se comunicau doar doi membri ai comisiei. “Hârtia nu are nici o semnătură. Pe 8 ianuarie, am înștiințat Primăria Roman să desemneze un secretar, și pe domnul Puiu Sârbu să participe în calitate de observator“, a mai spus Florica Agape. Jurist Lilia Moise spune că, pe 14 ianuarie, în ziua concursului, cei patru membri ai comisiei care au venit la spital au decis amânarea cu o zi a concursului, pentru că subiectele au fost redactate doar de doi membri, deși legea spune că subiectele ar fi redactate de toți cei patru membri. “În consecință, examenul s-a amânat cu o zi, pentru ca cei patru membri ai comisiei să poată redacta alte subiecte. Pe 15 ianuarie s-a organizat, din nou, examenul de concurs“, a spus jurist Lilia Moise.
A urmat, apoi, proba practică, la care au fost invitați și medicii șefi de secție. “Întrucât asistenții urmau să devină subalternii lor, ni s-a părut normal ca medicii șefi de secție să-și facă o idee despre cunoștințele pe care le au candidații. Domnul Puiu Sârbu și membrii comisiei au amenințat că-și vor da demisia dacă medicii vor pune întrebări. Miercuri, medicii șefi au trimis conducerii spitalului o sesizare prin care au arătat că cel puțin două întrebări au fost formulate greșit, că nu s-a afișat și baremul de corectare, conform legii, și că li s-a îngrădit dreptul de a examina candidații. Subiectele nu aveau nicio legătură cu medicina, ci erau mai mult din legislație. În consecință, am decis anularea concursului“, a declarat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.
Este pentru prima dată în istoria spitalului când se întâmplă un astfel de lucru. Conform legii, concursul se va relua în termen de 15 zile, cu aceiași candidați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu