Cer arestarea lui Paul Goma


Comunistii si evreii din Moldova cer ARESTAREA lui Paul Goma, propus la premiul Nobel pentru literatura

autor: FrontPress 30.01.2013

saptamana rosieComuniştii şi comunitatea evreilor din Republica Moldova au reacţionat negativ după ce scriitorul şi disidentul Paul Goma a fost propus la Premiul Nobel pentru literatură de către cel de al doilea stat românesc. 
Iosif Belous, vicepreşedintele Asociaţiei foştilor deţinuţi ai ghetourilor şi lagărelor de concentrare, susţine că Goma nu merită această onoare, din cauza faptului că ar fi un “antisemit”. El susţine că ceea ce scrie Goma în eseul „Săptămâna roşie 28 iunie-3 iulie sau Basarabia şi Evreii“ este „o falsificare a faptelor istorice“.
„Pentru asemenea lucrări antisemite în ţările europe normale oamenii sunt băgaţi în închisoare. Ce mari opere are acest scriitor demne de Premiul Nobel? El s-a făcut celebru doar prin negarea Holocaustului, prin falsificarea faptele istorice şi prin atacuri antisemite“, a declarat Belous, citat de enews.md.
Şi deputata comunistă Inna Şupac este de aceeaşi părere. „Acest personaj este un antisemit cunoscut. Oricine doreşte poate găsit în internet scandaloasa lui lucrare „Săptămâna roşie 28 iunie – 3 iulie sau Basarabia şi Evreii“, în care Goma neagă deschis Holocaustul, catalogând acţiunile regimului Antonescu drept o răzbunare pentru faptul că evreii au susţinut puterea sovietică. […] Orice om întreg la minte înţelege că pentru tirajarea unor astfel de idei trebuie să fie băgat în închisoare, nu premiat. De fapt, aşa şi se procedează în Europa civilizată. Şi în Moldova putem lupta cu metode legale împotriva manifestărilor antisemite“, a scris Şupac în ziarul online Puls.
Ea a amintit drept un exemplu pozitiv că în anul 2008, pe vremea guvernării comuniste, Procuratura Generală din Moldova a deschis un dosar penal pe faptul editării şi distribuirii volumului „Săptămâna roşie 28 iunie – 3 iulie sau Basarabia şi Evreii“ pentru „incitare la ură naţională, rasială sau religioasă“.
În aceleaşi timp, comunista le-a reproşat actualilor guvernanţi din Republica Moldova că admiră opera lui Goma. „Primarul de Chişinău i-a oferit titlul de cetăţean de onoare al oraşului, Academia de Ştiinţe a Moldovei – titlul de doctor honoris causa, iar în manualul de Istorie a Românilor pentru clasa XII din 2012 i-a fost dedicată o pagină întreagă“, a exemplificat deputata.
În 2002, Paul Goma a publicat eseul “Săptămîna roşie 28 iunie-3 iulie sau Basarabia și Evreii”, în care descrie ”atrocități comise de populația neromână (în special, evrei) în timpul retragerii trupelor și administraţiei române din Basarabia și Bucovina, de după ultimatumurile sovietice din iunie 1940”.
Tot din cauza acestei lucrări au existat în anul 2007 şi presiuni la adresa primarului de atunci al Timişoarei, ţărănistul Gheorghe Ciuhandu, pentru a se opune unei decizii a Consiliului Local de a acorda titlul de cetăţean de onoare al urbei de pe Bega. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu