Roman » Suspiciuni de mită la examenul pentru asistenți

Concursul pentru posturile de asistenți medicali se va organiza din nou. De această dată, organizator va fi Primăria municipiului Roman, după ce primarul Leoreanu ar fi auzit că unii candidați ar fi mituit comisia pentru a fi admiși. Săptămâna viitoare ar urma să aibă loc schimbarea managerului, în urma demisiei medicului Mircea Coadă, și reorganizarea concursului.


Scandalul de la Spitalul Municipal de Urgență Roman se extinde. Pe lângă faptul că cei din conducerea spitalului sunt acuzați de Puiu Sârbu, președintele filialei Neamț a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAM), de greșeli grave privind modul de organizare a concursului pentru ocuparea a 21 de posturi de asistenți medicali, acum au apărut și zvonuri privind o posibilă mituire a comisiei de examen. Aceste vorbe au ajuns și la urechea primarului municipiului Roman.
Este o gravă problemă de imagine care se aduce Spitalului și, indirect, Primăriei. Eu nu am vrut să iau în administrare Spitalul, a fost o decizie a Guvernului ca noi să avem și această responsabilitate. Și, din această postură, nu pot să ascund problemele pe care le întâmpinăm. Am auzit zvonuri cu privire la unele plăți care s-ar fi făcut pentru ca unii candidați să fie favorizați. Tocmai de aceea, voi lua toate măsurile necesare și mă voi implica direct în organizarea examenului pentru ocuparea celor 21 de posturi. Organizarea concursului se va face în baza Hotărârii de Guvern nr.497, urmărind transparența, legalitatea și corectitudinea. Vreau să elimin toate suspiciunile. Concursul va fi organizat în săli de clasă, fiecare candidat va sta într-o bancă, iar în fiecare sală voi pune câte doi supraveghetori“, a afirmat Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.
În urma acestui scandal, marți dimineață, managerul din ultimii patru ani al unității sanitare, medicul Mircea Coadă, și-a prezentat demisia.

Medicul Mircea Coadă afirmă că nu va reveni asupra deciziei de a demisiona

Managerul demisionar al Spitalului Municipal de Urgență Roman, medicul Mircea Coadă, a declarat, miercuri la prânz, că nu dorește să comenteze în niciun un fel situația creată în urma demisiei sale și a refuzat să explice motivele pentru care și-a depus demisia din funcția de manager al spitalului. Medicul Mircea Coadă a afirmat că așteaptă decizia care va fi luata, în cursul zilei de joi, în urma ședinței de la Primăria Roman – unde se va analiza raportul corpului de control al primarului asupra modului în care a fost organizat concursul pentru ocuparea a 21 de posturi de asistenți medicali la spital. Medicul Mircea Coadă a mai adăugat că nu a răspuns marți la telefon prevalând-se de dreptul său la intimitate.
Întrebat dacă, în cazul în care din raport va reieși că nu are nicio vină în scandalul creat în urma desfășurării concursului pentru asistenți medicali, medicul Mircea Coadă a afirmat că nici în acest caz nu va reveni asupra deciziei de a demisiona din funcția de manager al Spitalului Roman.

Manager interimar pentru spital

Joi, edilul municipiului va primi și raportul Corpului de Control cu privire la concursul organizat de Spitalul Municipal de Urgență Roman în perioada 14 – 15 ianuarie. “După ce mi se va aduce la cunoștință raportul, voi avea o întâlnire cu conducerea spitalului, cu toți cei patru directori. Cel mai probabil, întâlnirea o voi convoca vineri“, a precizat primarul Leoreanu.
În aceste condiții, de săptămâna viitoare, Spitalul Roman ar urma să aibă un manager interimar. Acesta va fi desemnat de Consiliul de Administrație (CA) al spitalului, în urma unei ședințe extraordinare. CA al Spitalului Roman este format din cinci membri: un, reprezentant al Primăriei, doi reprezentanți ai Consiliului Local și doi reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț. Ovidiu Bojescu, reprezentantul Primăriei este și președintele CA, iar cei doi reprezentanți ai Consiliului Local sunt Iulia Havrici și viceprimarul Lucian Micu. Membrii CA din partea DSP Neamț sunt medicul Mirela Grădinaru și economistul Constantin Oprea.
Săptămâna trecută, 99 de persoane au participat la examenul de ocupare a celor 21 de posturi de asistenți scoase la concurs de Spitalul Municipal de Urgență Roman. Atunci, asistentul Puiu Sârbu, președintele Ordinului Asistenților Medicali, a acuzat conducerea spitalului de organizare deficitară a concursului. În plus, evaluarea dosarelor făcută de reprezentantul DSP Neamț s-a finalizat cu o listă scrisă cu creionul. Ulterior, concursul a fost anulat la sesizarea medicilor șefi de secție, care au remarcat cel puțin două întrebări greșite și că nu a fost afișat baremul de corectare, conform legii. Mai mult, aceștia s-au plâns că li s-a îngrădit dreptul de a examina candidații, iar subiectele nu ar fi avut nicio legătură cu medicina, ci erau mai mult din legislație.
Noul concurs se va desfășura în perioada 29 ianuarie – 2 februarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu