Vladimir Voronin, acuzat de rasism !

Vladimir VORONIN, acuzat de RASISM: “Ati vazut cine apara interesul Aliantei? Africa! Negrii!”

autor: FrontPress 20.02.2012

Fostul preşedinte al Republicii Moldova a fost acuzat de “rasism” de către Amnesty International, care solicită tuturor organelor abilitate să se autosesizeze pe marginea discursului politicianului care în cuvântarea rostită sâmbătă la unui miting al comuniştilor din Chişinău l-ar fi jignit pe imigrantul de culoare John Onoje, originar din Sierra Leone, care participa la contramanifestaţie lângă Arcul de triumf. 
“Nu pot să numească nici data alegerii președintelui. Iaca numai așa… Să scheaune acolo pot, de partea aceia. Au adus un negru din Africa, au prins unul care a coborât dintr-un copac de acolo și l-au adus aici. Şi el le face lor politica. Ați văzut cine apără interesul Alianței? Africa! Negrii!”, a exclamat Voronin de la microfon, citat de ProTV Chișinău.
„Un astfel de comportament este inadmisibil, ba mai mult, este pasibil urmăririi penale conform legii”, a declarat Cristina Pereteatcu, director executiv al Amnesty International Moldova. „Libertatea de exprimare nu înseamnă dreptul de a insulta pe altcineva, mai ales în public în faţa camerelor. Justiţia nu trebuie să treacă cu vederea acest caz”, a continuat aceasta.
Amnesty International Moldova face apel către procurori şi deputaţii din Parlament pentru ca politicianul să răspundă pentru declaraţiile sale considerate ca fiind “rasiste”, scrie ziarul Timpul. Deasemenea, apărătorii drepturilor omului sunt îngrijoraţi de rapoartele conform cărora John Onoje ar fi fost agresat în centrul Chişinăului imediat după mitingul comuniştilor.
Primarul Capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă, l-a criticat și el pe Voronin, spunând că e regretabil faptul că un fost președinte de stat își permite declarații “rasiste”. “John Onoje ar putea să-l dea în judecată pentru aceste cuvinte”, a spus acesta luni dimineață la ședința operativă a Primăriei Chișinău.
Originar din Sierra Leone, unde în anii 90 a izbucnit un război civil, John Onoje locuiește de 13 ani în Republica Moldova iar la începutul lui 2011 a devenit cetățean al acestei țări, scrie UniMedia. Acesta îşi câștigă pâinea comercializând ziare și reviste în Chişinău. În ultima perioadă, John Onoje a devenit un personaj exotic al capitalei Moldovei, remarcându-se prin participarea la diverse proteste anticomuniste. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu