Transportul in comun

Conflicte in Israel pe tema transportului in comun in Sabat

autor: FrontPress 25.02.2012

În războiul dintre evreii seculari, majoritari în Tel Aviv, şi cei religioşi a apărut un nou subiect de conflict: consiliul local din Tel Aviv a decis să furnizeze transport public în ziua de Sabat. Măsura a fost aprobată cu 13 voturi pentru şi 7 împotrivă, conform Associated Press.
Întrucât transportul public este reglementat la nivel naţional, pasul următor pe care trebuie să îl facă consiliul local este obţinerea aprobării de la Ministerul Transporturilor. În cazul în care Ministerul respinge cererea, se va apela un serviciu de transport privat.
Decizia vine pe fondul tensiunilor acute din ultima perioadă dintre evreii seculari şi evreii ultra-ortodocşi. Nemulțumirile sunt legate de 2 aspecte sociale. În primul rând, o parte dintre evreii ultra-ortodocşi trăiesc numai din subvenţii guvernamentale, din cauza faptului că s-au ocupat cu agricultura – deşi în prezent nu au niciun venit. În al doilea rând, tot evreii religioşi sunt şi adepţii apartheidului sexual, vizibil în separarea bărbaţilor de femei pe stradă şi în mijloacele de transport în comun.
Una dintre cele mai prompte reacţii contra deciziei a venit din partea primului rabin al oraşului Tel Aviv. Yisrael Meir Lau a cerut anularea deciziei, într-o scrisoare publică adresată primarului. „Acesta este un atac la sfinţenia Sabatului, care este un memorial a creaţiunii, un memento al ieşirii din Egipt, o zi de odihnă pentru fiecare şi o zi de meditaţie la creşterea spirituală şi la unitatea familiei”, a scris Lau.
În schimb, jurnalistul şi politicianul Nitzan Horowitz a postat pe contul său de Twitter un mesaj în care şi exprima bucuria cu privire la această decizie, spunând că membrii consiliului local merită să fie felicitaţi pentru eforturile lor. Tot susţinător al acestei decizii este şi primarul oraşului Tel Aviv, Ron Huldai, care a declarat că nicio ţară din lume nu este lipsită de transport public în 25% din an (incluzând zilele de Sabat şi sărbătorile iudaice). Acesta a mai adăugat că fiecare locuitor al oraşului ar trebui să aibă posibilitatea de a folosi transportul în comun, pentru a se bucura de o zi liberă, conform declaraţiilor primarului pentru Times of Israel.
Transportul public nu funcţionează în ziua de Sabat în Israel, cu excepţia oraşelor Haifa şi Eliat. Aceasta este parte a „status quo-ului” ce datează din 1948, care a stabilit împărţirea responsabilităţilor legate de transportul public între oficialii religioşi şi seculari din Israel. În schimb, reglementările legate de căsătorie şi înmormântări sunt în grija exclusivă a reprezentanţilor religioşi.
Ministerul Transporturilor a respins solicitarea consiliului local din Tel Aviv. Comunicatul de presă emis de oficialii Ministerului afirmă că „Acestea reglementări sunt vechi de zeci de ani şi Ministerul Transporturilor nu intenţionează să le încalce”. De pe Semnele Timpului
Citeste si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu