Ilie Serbanescu acuza



Ilie Serbanescu acuza UE de COLONIALISM economic

autor: FrontPress 16.02.2012
Analistul economic Ilie Şerbănescu, cunoscut pentru opiniile sale contondente, este de părere că, deşi Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare este foarte “ademenitor”, el este injust şi nerealist şi doar statele care nu vor respecta interdicţiile pe care le conţine se vor mai putea dezvolta.
“Tratatul este ademenitor, dacă nu chiar apetisant, ca soluţie pentru criza datoriilor şi chiar şi pentru problema euro, iar pentru România eu nu văd decât un singur motiv serios pentru acest pact fiscal, dincolo de teorii: dacă va fi mai mic deficitul va fi mai puţin de furat”, a afirmat miercuri Ilie Şerbănescu la dezbaterea organizată de PSD pe tema acestui document.
În opinia lui Şerbănescu, acest pact este “complet injust” pentru că Germania, de exemplu, s-a dezvoltat folosind instrumentul deficitului bugetar şi acum ea le interzice altor state acest lucru, scrie Agerpres.
“Asta se numeşte colonialism. Apărarea economiei naţionale nu se mai poate. Ei (statele dezvoltate ale UE) au făcut-o 50 de ani, apoi s-a interzis. Vreau să atrag atenţia că singurele ţări care se mai dezvoltă sunt cele care nu respectă aceste interdicţii într-un fel sau altul, mai deştept sau mai puţin deştept”, a susţinut, în cadrul dezbaterii, Ilie Şerbănescu.
Analistul a afirmat, de asemenea, că pactul este “complet nerealist”. “Ne speriem de el, dar nu va fi aplicat. În doi – trei ani va crea o asemenea austeritate şi cădere a economiei că va face foarte probabilă ruperea UE”, a opinat analistul economic.
Pe de altă parte, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu şi-a exprimat speranţa miercuri ca şi partidele de opoziţie să se alăture protocolului de susţinere a ratificării de către România a tratatului. ”Acest protocol este deschis semnării către toate partidele parlamentare. Eu sper ca şi PSD, PNL şi PC să semneze acest protocol care face parte dintre temele de interes naţional major. Nu vorbim aici de o diviziune politică, în momentul în care este vorba de interesul naţional şi nu sunt vorbe goale”, a spus Ungureanu citat de Agerpres. ”Ceea ce sper este ca la nivelul partidelor parlamentare să se completeze semnăturile. Preşedinţii celor trei partide să îşi alăture numele”, a completat premierul. Sursa: FrontPress.ro
Citeste si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu