Robotizarea armatei, o directie de perspectiva
Roboţii militari vor deveni o armă de generaţie nouă. Militarii ruşi şi Complexul Militaro-Industrial (VPK) au stabilit priorităţile în privinţa creării unor tipuri de arme şi tehnică militară de perspectivă. Accentul se va pune pe crearea unor sisteme robotizate la maxim în cadrul cărora omul va îndeplini doar funcţia de operator.
În cadrul Consiliului Public pe lângă Comisia Tehnico-Militară a guvernului Rusiei, consacrat problemelor şi direcţiilor de activitate ale Fondului de Cercetări Avansate, au fost dezbătute probleme legate de perspectivele robotizării armatei. Robotizarea este propusă drept o metodă care sporeşte semnificativ eficienţa acţiunilor de luptă şi în acelaşi timp reduce pierderile prognozate.
Raportul prezentat în cadrul Consiliului Public al VPK presupune dezvoltarea câtorva familii de roboţi cu destinaţie militară: de la roboţi de recunoaştere şi aparate de atac fără pilot cu rază lungă de acţiune până la roboţi subacvatici şi exoschelete care permit creşterea în mod semnificativ a capacităţilor fizice ale omului.
Vicepreşedintele Corporaţiei Unite pentru Construcţii Navale, Igor Zaharov, a declarat că este planificată dezvoltarea robonavelor destinate forţelor navale. Asemenea aparate se află în dotarea armatelor multor ţări. Şalupele-roboţi sunt necesare pentru acţiunile desfăşurate în zona de coastă, lupta împotriva minelor, operaţiunile de recunoaştere, acţiuni de sabotaj, ele pot fi dotate cu echipament pentru distrugerea infrastructurii inamicului, distrugerea liniilor de comunicaţii şi alte sarcini.
Asemenea aparate înzestrate cu roboţi subacvatici pot deveni „ochii şi urechile” serviciilor de informaţii ale forţelor navale din cadrul teatrelor de acţiuni militare de coastă din Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Mediterană, arhipelagurile din Asia de Sud-Est. Potrivit vicepreşedintelui Corporaţiei Unite pentru Construcţii Navale, Igor Zaharov, corporaţia intenţionează să achiziţioneze o robonavă Inspector şi un aparat subacvatic construit de compania franceză Echo. Pe viitor, Corporaţia Unită pentru Construcţii Navale intenţionează să dezvolte propriile proiecte în acest domeniu.
Crearea câtorva familii de aparate ghidate de la distanţă şi autonome (subacvatice, terestre şi de zbor) şi a unui exoschelet robotizat care va asigura creşterea eficienţei sistemelor de armament existente şi de perspectivă, de asemenea a unor luptători individuali, va permite reducerea pierderilor de vieţi omeneşti, ceea ce este deosebit de important. Este necesară evitarea „euforiei robotice”, atunci când în cadrul proiectelor categoric ireale se mizează extrem de mult pe robotică, iar rezultatele amăgitoare reduc eficienţa programelor. De Ilia Kramnik – Vocea Rusiei
Da... misto, cred ca mai trec vreo 200 de ani pana se pune in uz asa ceva!
RăspundețiȘtergereDAR EU AM VRUT CA CITITORII SA FIE INFORMATI. POATE CINE STIE CU ULTIMELE NOUTATI IN MATERIE DE PRELUNGIRE A VIETII...... NUMAI BINE, ODORICA ION
RăspundețiȘtergere