Roman » Romanul asistaților social



asistenta sociala 12041
Realitatea arată că ne trebuie mai mulți bani pentru a-i ajuta pe cei care nu-și pot asigura traiul zilnic decât ne putem permite pentru a crește nivelul de trai. Anul acesta, peste 6.000.000 de lei vor fi cheltuiți pentru diverse programe de asistență socială, în condițiile în care în oraș există mai multe organizații care îi ajută pe cei nevoiași de ani de zile.


Asistența socială scoate milioane de lei din bugetul local. Este vorba despre programele de protecție socială pe care le-a implementat în oraș Primăria municipiului Roman, programe care sunt suportate din bugetul municipiului și care mușcă din fondurile de investiții. Multe dintre programe au fost începute cu fonduri europene sau guvernamentale. Datorită finanțărilor nerambursabile au fost realizate Casa Bunicilor, Casa Copilului și Casa Pâinii. Dar construirea sau reabilitarea unor imobile a fost doar primul pas. Acum, administrația locală trebuie să finanțeze funcționarea acestor centre. Și face acest lucru prin Asociația Roman 2000, coordonată de Radu Vătavu, și prin Direcția de Asistență Socială, coordonată de Sorina Monac.

Trei mese cu mai puțin de zece lei

La Casa Bunicilor locuiesc 19 bătrâni, cu vârste cuprinse între 60 și 90 de ani. Aceștia primesc trei mese pe zi, asistență medicală și sprijinul unui psiho-pedagog, fără a plăti nimic. Toate cheltuielile sunt suportate din bugetului Romanului, care a transferat către Asociația Roman 2000 suma de 1.100.000 de lei. Din acești bani, până la sfârșitul anului, trebuie asigurate salariile personalului, cheltuielile materiale și hrana pentru cei 19 bărâni de la Casa Bunicilor, pentru cei 130 de beneficiari care primesc câte două mese calde pe zi de la Casa Pâinii și pentru cei 26 de copii care vin, înainte sau după orele de curs, la Casa Copilului. Prin hotărâre de Consiliu Local, norma de hrană pentru locuitorii de la Casa Bunicilor a fost stabilită la 8,3 lei/zi, în timp ce pentru copiii de la Casa Copilului și persoanele care mănâncă la cantina socială – la 7,5 lei/zi. Plata utilităților nu se face din banii Asociației Roman 2000, fiind asigurată direct din bugetul local.

Probleme sociale de 6.000.000 de lei

asistenta sociala 12042De altfel, în bugetul aprobat de consilierii locali pentru 2013, la capitolul “asigurări și asistență socială” este trecută suma de 6.090.000 lei, cu aproape 1.000.000 de lei mai mult decât suma alocată investițiilor. Cheltuielile de personal trec de 2.000.000 de lei, în timp ce pentru bunuri și servicii au fost alocați 450.000 de lei. Pentru asistența socială – alte servicii decât cele oferite prin Asociația Roman 2000 – s-au repartizat 2.300.000 de lei. Aici intră ajutoarele sociale, ajutoarele de urgență acordate prin dispoziție de primar, tichetele sociale acordate de Paște și de Crăciun și alte forme de asistență socială.
O parte din banii destinați asistenței sociale provine de la Guvern, din cote defalcate. Reprezentanții Primăriei Roman s-au văzut cu toate planurile date peste cap atunci când au văzut că banii veniți de la centru sunt mai puțini decât anul trecut cu aproximativ 50%, în condițiile în care cheltuielile au crescut semnificativ. Astfel că au tăiat din altă parte – adică de la investiții -, pentru a asigura continuitatea activităților sociale. “Cu fondurile pe care le-am primit, ne descurcăm la limită. Sperăm să primim o suplimentare la rectificarea de buget. Din fericire, sunt oameni de bună credință care au făcut și fac donații pentru centre. Spre exemplu, părintele Iosif Dâm, de la Fundația Serafim, ne-a oferit cărucioare și cadre de sprijin pentru bătrânii care se deplasează greu, iar părintele Antal, de la Franciscani, ne oferă câte zece litri de lapte în fiecare săptămână. Am primit donații și de la persoane care ne apreciază activitatea. Așa am primit două biciclete medicinale, dar și mai multe borcane cu dulceață, aduse de un pensionar”, a afirmat Radu Vătavu, director Asociației Roman 2000.

Asociațiile și fundațiile, șansa la o viață mai bună

Dar asistența socială oferită romașcanilor care au nevoie de sprijin nu se limitează la ceea ce face administrația locală. De mai bine de zece ani, asociații și fundații au grijă de copii, tineri, adulți sau bătrâni aflați în situații de risc, care nu au acces la educație sau care nu-și pot asigura pâinea de fiecare zi. De regulă, cei ajutați de administrația locală nu primesc ajutor și de la organizații, de fiecare dată fiind efectuate anchete sociale riguroase.
Una dintre cele mai cunoscute asociații din Roman este Caritas. Anul trecut, peste 5.000 de persoane din Roman și din zona Romanului au beneficiat de serviciile oferite de Caritas. Directorul Caritas Roman, preotul Cristian Gălățanu, afirmă că nu a centralizat toate cheltuielile anului 2012, dar asociația are peste 30 de angajați, oferă masă și cazare pentru aproximativ 55 de persoane la centrul pentru bătrâni și la centrul maternal și a făcut donații importante mai multor spitale, persoanelor afectate de calamități și altor oameni aflați în impas.
O altă asociație cunoscută romașcanilor este Asociația “Iosefinii lui Murialdo”, de pe strada Moldovei. Anul trecut, centrul de zi al asociației a fost frecventat, în medie, de 60 de copii în fiecare zi. Pe lângă centrul de zi, asociația a deschis, în anul 2010, centrul “Te ascult”, care oferă consultanță juridică și psihologică gratuită și la care apelează, într-un an, sute de persoane. În plus, la Oratoriu (n.r. – proiect de petrecere a timpului liber pentru copii) vin aproximativ 100 de copii. “Cred că, anual, cheltuielile noastre sunt de 30.000 – 35.000 de euro, cu tot cu salarii și utilități, dar fără a pune la socoteală donațiile pe care le primim”, a spus preotul Maximilian Horlescu, directorul Asociației “Iosefinii lui Murialdo”.
O altă organizație care a ajutat mii de persoane de-a lungul timpului este Fundația Pacea. De mai bine de zece ani, Fundația Pacea a implementat proiecte destinate categoriilor defavorizate, în special persoanelor de etnie rromă. Voluntarii fundației au reușit acolo unde administrația locală nu a putut face mare lucru: au alfabetizat persoane adulte, tineri și copii care nu au fost trimiși la școală de părinți atunci când ar fi trebuit. Din donațiile primite, dar și din autofinanțare – fundația are o tipografie, o editură și o fabrică de bolțari -, au fost ajutate sute de familii cu un nivel scăzut de trai și cu mulți copii. Mai mult, tinerii talentați sau care au învățat foarte bine au fost sprijiniți să urmeze o facultate și să-și facă un viitor.
Un alt exemplu de implicare socială este Asociația “Iubire și speranță”, a preotului Mihăiță Popovici. Prin această asociație, preotul Popovici a ajutat și ajută sute de copii care nu au avut șansa unei vieți lipsite de griji. Mai nou înființat, centrul de zi “Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ce funcționează la Școala “Calistrat Hogaș”, oferă o masă caldă copiilor care provin din familii fără posibilități materiale și care învață la școala amintită.
Pe lângă aceste exemple există și alte organizații care oferă, periodic, sprijin celor nevoiași sau îi ajută pe tineri să își urmeze visele, acțiuni ce sunt mediatizate de fiecare dată când au loc.

Cifrele sărăciei

La începutul lunii martie, zona Roman avea 4.224 de șomeri, aproximativ 1.000 fiind romașcani. În anul 2012, peste 4.000 de persoane au beneficiat de tichete sociale, adică aveau venituri de până în 600 de lei. Tot anul trecut, peste 5.000 de romașcani erau înregistrați ca pensionari cu pensii de până în 400 lei, persoane cu handicap grav și accentuat, șomerii indemnizabili și persoane beneficiare de venit minim garantat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu