Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că, în acest an, intenționează să schimbe modul de salarizare a medicilor. Până atunci atunci, însă, legislația în vigoare în ceea ce privește salariile naște, de multe ori, situații halucinante. Fără a minimaliza experiența, profesionalismul și importanța muncii fiecărui angajat, de multe ori asistenții medicali și simpli muncitori sunt puși pe picior de egalitate, din punct de vedere salarial, cu medicii primari sau specialiști.
Salarizare inechitabilă
În luna februarie 2013, cel mai mare venit realizat de muncitorii de la atelierele spitalului a fost de 1.288 de lei, în vreme ce un muncitor de la blocul alimentar a avut un salariu net de 1.037 de lei. La Cabinetul de diabet zaharat, cel mai mare venit al unui asistent principal a fost de 1.402 lei, în vreme ce un medic specialist a avut un salariu net de 833 de lei. La centrala telefonică, cel mai mare venit în luna februarie a fost de 1.067 de lei, în vreme ce, la centrala termică, cel mai mare salariu al unui muncitor a fost de 1.183 de lei. În ceea ce privește Comitetul Director, cel mai mare venit l-a avut directorul medical, cu 4.628 de lei.
La Compartimentul de Chirurgie Infantilă, cel mai mare salariu l-a avut un medic primar – 3.201 lei, în vreme ce un asistent medical principal a câștigat 1.903 lei. La compartimentul Endocrinologie, cel mai mare venit al unui asistent medical principal a fost de 1.932 de lei, în vreme ce un medic specialist a încasat 1.670 de lei. Un alt exemplu este secția de Boli infecțioase, unde un asistent medical principal a câștigat 2.572 de de lei, în vreme ce un medic specialist a avut 2.176 de lei. Cel mai mic salariu al unui medic rezident anul I a fost de 918 lei, în vreme ce venitul cel mai mare al unui liftier a fost de 942 de lei, iar al unui portar – de 974 de lei. Cel mai bine plătit registrator a câștigat, în luna februarie, 1.015 lei, în vreme ce un șofer a câștigat 978 de lei. La farmacie, un rezident a fost plătit în luna februarie cu 986 de lei, în vreme ce un asistent principal a avut 1.713 lei, iar la spălătorie cel mai mare salariu a fost de 823 de lei.
La secția de Medicină Internă, cel mai mare venit al unui asistent medical principal a fost de 2.241 de lei, în vreme ce un medic primar a câștigat 2.187 de lei. La secția Neonatologie, cel mai mare salariu al unui asistent medical principal a fost de 2.474 de lei, în vreme ce un medic specialist a încasat 628 de lei. La secția Psihiatrie, un medic specialist a încasat 1.313 lei, iar cel mai mare venit al unui asistent medical a a fost de 3.348 de lei. Veniturile includ și sporurile, precum și vechimea în muncă.
Salarizare după performanță
Acestea sunt câteva exemple aleatorii, care ilustrează inechitățile legislației din sistemul sanitar, motiv pentru care Colegiul Medicilor din România a propus salarizarea medicilor în funcție de performanță, iar pentru medicii rezidenți un salariu care să pornească de la trei salarii medii pe economie. “Trebuie să se înțeleagă faptul că salariile medicilor nu pot fi uniformizate după o anumită grilă. Ce face un medic rezident la început de carieră, când nu este cunoscut și nu are pacienți? Renumele se dobândește de-a lungul anilor, dar, până atunci, medicul trăiește cu 7-800 de lei pe lună. În medicină nu se merge pe un standard, ca în alte domeniii. Trebuie criterii foarte clare, pentru a stabili ce salariu merită un medic. De exemplu, în chirurgie, după ce criterii este salarizat medicul? După numărul de operații sau după gravitatea lor?”, declara, recent, medicul Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.
Cadrele medicale iau calea străinătății
Nivelul și modul de salarizare din sistemul sanitar împing cadrele medicale să ia drumul străinătății. În primele două luni ale acestui an, nu mai puțin de 17 cadre medicale din județ și-au exprimat intenția de a pleca în străinătate. În luna ianuarie, un medic și șapte asistenți și-au depus documentele la Direcția de Sănătate Publică Neamț pentru a obține certificatul de conformitate, necesar pentru a lucra în țările din Uniunea Europeană. În luna februarie, un stomatolog și alți opt asistenți medicali au făcut același lucru. Anul trecut, în județul Neamț și-au depus documentația pentru a obține certificatul de conformitate – care le permite să profeseze în străinătate – 88 de cadre medicale, dintre care 24 de medici, doi stomatologi, un kinetoterapeut și 59 de asistenți medicali.