Dependenti


Companiile de utilitati renunta la ghisee, impingand romanii sa devina dependenti de banci

autor: FrontPress 03.04.2013
ABABImaginaţi-vă că mâine guvernul și Banca Naţională vor anunţa că toate depozitele românilor din bănci vor fi impozitate cu 20%, pentru a se colecta tranșele destinate împrumutului de la FMI. Dacă aveţi 10.000 de euro în bancă, bani depuși acolo pentru siguranţă și pentru dobândă, vă veţi trezi cu doar 8000 de euro.
În tot acest timp, premierul și guvernatorul vă vor explica îngrijorați că este o măsura extremă care va ajuta România să nu intre în capacitate de plată. Poate vor fi și niște nuanțe patriotice în discursul lor, poate Guvernatorul va vărsa și niște lacrimi de crocodil, explicând cum Banca Națională este ultima pavăză dintre români și dezastrul absolut. Și a doua zi absolut toate băncile din România își vor închide sucursalele, pentru a nu lăsa deponenții să își retragă banii.
Poate părea apocaliptic, dar acest lucru se întâmplă în Cipru acum.
ENEL a anunțat ieri că va închide o mare parte din ghișeele sale, unde se putea plăti factura la energie cash la casierie. “Traim in era internetului, a platii cu cardul. In acest moment poti sa-ti platesti in 30.000 de locuri factura Enel, clientul nu mai sta la coada intr-un loc. Poti sa o platesti la bancomatul din colt, de unde iti scoti bani, unde platesti ceapa, cand vrei, ziua, noaptea, oricand, nu depinzi de vreun program, de interactiunea cu o persoana. Si, atunci, restrangem numarul casieriilor, deoarece am multiplicat la zeci de mii locurile de plata”, a declarat directorul ENEL Radu Cosarca pentru Agerpress în urmă cu câteva zile. Acest trend va fi urmat fără îndoială și de restul companiilor de utilități și chiar de bănci. A avea multe sedii pentru care plătești chirie, cu mulți angajați a devenit neprofitabil. Costurile operaționale sunt prea mari și când e vorba de tăiat cheltuieli, un director va tăia întotdeauna de jos în sus și nu de sus în jos.
Asta înseamnă cu vom deveni dependenţi de tranzacţiile prin bănci, de carduri, de online banking. Că orice factură va fi plătită fie cu cardul direct la bancomat, fie prin transfer bancar prin online banking. Și cum rămâne cu milioanele de pensionari sau români care trăiesc în mediul rural care nu au access, sau nu își permit să devină internauți fără voie. Dar cu cei care nu au cont în bancă?
Ei bine, tendința este ca românii și lumea în general, să devină din ce în ce mai dependentă de serviciile bancare. Să nu existe un singur om pe planetă care să nu aibă cont în bancă, card, să nu existe un singur om a cărui bani să nu poate să fie furați de guvern pe modelul Cipru. Nu este un scenariu apocaliptic, este ceea ce se întâmplă acum. Realitatea bate de multe ori ficțiunea. Vă asigur că reacția românilor la toate aceste abuzuri va fi ca și inexistentă, poate un Harlem Shake ici și colo. Dar nimic mai mult.
Știu, totul sună prea fantastic, prea apocaliptic, ca într-o mare conspirație. Dar daca acum o lună cineva vă spunea că într-o țară membră a Uniunii Europene statul va confisca o parte din depozitele oamenilor din toate băncile, cum v-ar fi părut această afirmație? Fantastică, nu-i așa? De George Bara – NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu