Sumbra premonitie a lui Victor Brauner

Un nume de frunte al miscarii de avangarda din Romania, Victor Brauner (1903-1966) , este considerat unul dintre cei mai autentici repzententati ai suprarealismului. Evoluand de la expresionism spre constructivism, cu trecere foarte scurta prin dadaism si cubism, odata ajuns la Paris, Brauner intra in conctat cu grupul suprarealistilor inchegat in jurul lui Breton si se orienteaza definitiv spre acest stil.Imagistica suprarealista a lucrarilor sale face parte dintre cele mai agresive viziuni de cosmar, din care logicul este complet eliminat. Imagini ale unor fiinte supranaturale, populeaza spatiul absurd al creeatiilor sale, unde fiinta umana – marginalizata si mutilata – se simte impresurata si oripilata. Cheia acestor imagini este data de scrierile artistului: ” Fiecare tablou pe care-l fac este proiectat din cele mai adanci izvoare ale neliniştei mele…”






Izvoarele nelinistii sale s-au dovedit premonitorii… In 1931, Victor Brauner a pictat Autoportret cu un ochi ranit (era anul in care el a participat la Salonul III al “Surindependentilor”).. La 28 august 1938, Brauner isi pierde ochiul stang intr-o disputa violenta care a avut loc intre Dominquez si Esteban Frances. Incercand sa il apere pe Esteban, Victor Brauner a fost lovit cu un pahar aruncat la Dominquez: sumbra premonitie sugerata de Autoportretul din 1931 s-a adeverit.




Aceasta intamplare, ilustrata de Ernesto Sabato in romanul „Despre eroi si morminte” ma ingrozeste de fiecare data cand mi-o amintesc. Braner a fost un pictor cerebral, lucrarile sale ascund fabule ispirate din mituri vechi sau din contiinta contemporanilor sai. Ascunde in panze o naratiune puternica ilustrata cu umor negru, rafinat. O parte din mine nu crede in suprarealitate sau premonitii. S-ar punea spune ca intamplarea lui Brauner a fost o coincidenta, nu o premonitie. O incursiune atenta in imaginarul oprelor lui Brauner, aduce insa, in prim-plan, (in lucrarile anterioare accidentului) un laitmotiv obsesiv pentru ochi. Mutilari reprezentate in viziuni suprarealiste, ilustrate virtuoz intr-un colorit strident si contraste violente.
Premonitie sau coincidenta macabra?

3 comentarii: