Cele mai mari imperii din istoria lumii, in cifre si fapte
Imperiul a insemnat un grup de state sau comunitati etnice unite sub un singur conducator, potrivit Business Insider.
Cuvantul imperiu provine din latinescul “imperare” care inseamna “a comanda”. Este un termen care a fost folosit pentru a descrie politica recenta externa a Statelor Unite.
“Obama isi incepe al doilea mandat ca mostenitor al strategiei imperiale a lui George W. Bush, cu exceptia ultimelor sale intalniri externe care au produs o schimbare semnificativa”, au declarat regizorul Oliver Stone si istoricul Peter Kuznik in USA Today.
Fiecare imperiu in parte parea de neoprit in istorie, dar in final toate s-au prabusit. Va prezentam mai jos cele mai mari imperii ale lumii care au existat de-a lungul istoriei.
Imperii ce au inflorit, dar care s-au prabusit
Imperiul portughez s-a intins pe o suprafata de 10,35 milioane de kilometri si a ajuns la apogeu in anul 1815.
Dinastia Yuan, prima dinastie care a condus toata provinciile din China, s-a extins pe o suprafata de 13,98 milioane de kilometri patrati, fiind in varful existentei sale in anul 1310.
Dinastia Qing, ultima dinastie imperiala din China, s-a intins pe 14,71 milioane de kilometri patrati si a cunoscut apogeul in anul 1790.
Califatul Umayyad a cuprins 14, 99 milioane de kilometri patrati, ajungand la apogeu in secolul al VII-lea.
Imperiul rus s-a intins pe 22,79 milioane de kilometri patrati, fiind in culmea gloriei in anul 1866.
Imperiul britanic a detinut peste 33 de milioane de kilometri patrati, aproximativ 23% din suprafata lumii, iar punctul de glorie l-a avut in anul 1922. De George Titus Albulescu – Ziare.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu