ISRAELUL o amenintare

Majoritatea germanilor considera ISRAELUL o “amenintare la adresa pacii mondiale”

autor: FrontPress 13.04.2012

Majoritatea germanilor susţin opiniile scriitorului Gunter Grass referitoare la regimul sionist din Israel, conform unui sondaj de opinie dat publicităţii joi de ediţia în limba germană a Financial Times. Astfel, circa 57 la sută dintre respondenţi au catalogat ca fiind justificate criticile laureatului premiului Nobel la adresa Israelului.
Gunter Grass, în vârstă de 84 de ani, este cel mai apreciat scriitor german în viaţă şi a reuşit să ajungă în atenţia publică internaţională după ce a scris un poem în care critică programul militar nuclear al Israelului, afirmând că statul sionist ar fi “cea mai mare ameninţare la adresa păcii mondiale”.
Pe de altă parte, conform sondajului menţionat, 27 de procente dintre cei chestionaţi cred că afirmaţiile scriitorului sunt “discutabile”. Alte 4 procente cred că acestea au fost “antisemite” şi alte 12 le-au catalogat ca fiind “nebunii periculoase”.
Între timp Gunter Grass, care a fost declarat persona non grata în Israel pentru o simplă poezie, a continuat să stârnească controverse, comparând după această măsură exagerată statul sionist cu temuta poliţie politică din Germania de Est.
“Acum ministrul de interne al unei democraţii, statul Israel, m-a pedepsit interzicându-mi să-i vizitez ţara iar tonul justificărilor lui îmi aminteşte de verdictele ministrului Mielke”, a scris Grass într-un articol publicat miercuri de ziarul Suddeutsche Zeitung. Erich Mielke a fost directorul Stasi în Germania comunistă din 1957 şi până la dărâmarea Zidului Berlinului în 1989.

Gunter Grass nu este străin declaraţiilor controversate, acesta numindu-i în urmă cu câţiva ani pe ţigani drept “adevăraţii europeni”. “Ei nu simt nici o graniţă şi trăiesc în toate ţările. Diferiţi de majoritatea celorlalţi europeni, care sunt înţepeniţi în viziunea lor îngusta, romii ne învaţă ce este cu adevărat mobilitatea transfrontalieră”, a scris acesta în cartea  “Cei fara de voce”.
 Grass a mai generat agitație în lumea literară din Europa în 2006 când și-a dezvăluit apartenența la unităţile de elită Waffen SS în 1944. Acesta a mărturisit că nu a făcut această declaraţie mai devreme de “teamă”, mai precis pentru a nu primi din start “obișnuitul verdict de antisemitism”. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu