SUA acuza Romania

SUA ii acuza din nou pe romani de “DISCRIMINARE” la adresa tiganilor (VIDEO)

autor: FrontPress 10.04.2012

După ce la începutul anului ambasadorul american, Mark Gitenstein, declara că ţara sa îi va “ajuta” pe ţigani “să ajungă la egalitate” cu românii, a venit rândul lui  Hillary Clinton să “tragă de urechi” poporul român. Secretarul de Stat american a transmis un mesaj sec, scris în limbajul de lemn al corectitudinii politice, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor (8 aprilie), în care deplânge actele de discriminare la adresa acestora şi menţionează contribuţia, “de la muzică la artă, ştiinţă şi literatură”, a acestei populaţii la crearea multor societăţi.
“În numele preşedintelui Obama şi al poporului american vreau să transmit cele mai bune urări tuturor romilor cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor. Astăzi, sărbătorim istoria, impactul şi cultura cetăţenilor romi. De la muzică la artă, ştiinţă şi literatură, cetăţenii romi au contribuit în măsuri mici sau mari la crearea multor societăţi”, se arată în mesajul lui Clinton transmis de ambasada SUA la Bucureşti, potrivit Mediafax.
Secretarul de Stat american constată că “mult prea des şi în prea multe locuri”, ţiganii “sunt forţaţi să locuiască la periferie”. “Sunt segregaţi, bătuţi şi sistematic discriminaţi. Le este interzis accesul la educaţie şi locuri de muncă. După un deceniu de progrese în timpul acestei perioade de cădere economică la nivel global, cazurile de retorică împotriva romilor sau de vuiolenţe se află în creştere”, spune oficialul american.
Totodată, Hillary Clinton remarcă faptul că “cetăţenii romi se află în prima linie a luptei pentru drepturile omului şi pentru demnitate”. “De aceea, SUA face eforturi pentru a proteja minoritatea roma şi pentru a pune capăt diuscriminării. Sprijinim îmbunătăţirea oportunităţilor de participare a romilor la viaţa politică, socială, economică şi cultuirală a comunităţilor lor. Romii de pretutindeni merită şansa unui viitor mai bun şi mai luminos (…) Noi credem că guvernele au o responsabilitate specială de a asigura membrilor comunităţii roma – şi tuturor comunităţilor minoritare – instrumentele necesare pentru a reuşi ca membri productivi ai societăţii. Aşa că să continuăm să clădim noi parteneriate, să descoperim noi zone de înţelegere şi respect”, se mai arată în mesajul lui Clinton.
La rândul său, ambasadorul SUA la Bucureşti nu a putut rămâne deoparte şi a transmis pe youtube un mesaj adresat ţiganilor. “Este o onoare să vă salut astăzi, de Ziua Internaţională a Romilor. Vă felicit pentru istoria bogată şi cultura vibrantă. Vă încurajez să aveţi un rol activ în comunităţile voastre şi în guvernare, pentru a construi un viitor mai prosper”, a spus Gitenstein. Diplomatul apreciază că această zi ar trebui să fie atât pentru ţigani cât şi pentru toţi românii “un îndemn la colaborare pentru asigurarea unei societăţi incluzive”.
În realitate cea mai numeroasă minoritate etnică din ţara noastră, ţiganii au ieşit la recensământ doar 619.000, adică 3,2 la sută din populaţia stabilă a României, faţă de 535.000 câți au fost numărați în 2002. Cifra este clar falsă, estimările neoficiale indicând cel puţin 2 sau chiar 3,5 milioane, la care se pot adăuga alte câteva milioane de persoane care provin din familii mixte. Deasemenea în ultimii 10 ani ţiganii au fost singura etnie care a înregistrat o creştere demografică, comparativ cu românii şi restul naţiunilor conlocuitoare. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu