"Probleme in gradinita?!?"

Astazi, aproape la nervi, trimisesem un e-mail unei amice din spatiul virtual. Textul suna cam asa:
"Nu stiu ce se intampla in Gradinita cu program prelungit nr.5, dar atmosfera e a naibii de tensionata uneori. As povesti totul pe blog, dar teama mi-e ca nu am nici o sansa sa vada cine ar trebui ca sa se linisteasca lucrurile.
Povestea e tot cea veche. Orice ar face asistenta din camin, tot nu e de ajuns. Desi nu este in fisa postului, ar trebui sa imbrace si sa dezbrace copiii, sa-i duca la masa si la wc, in detrimentul atributiilor ei profesionale. In plus, deasupra capului ei (implicit si al meu!) sta  "sabia" a "n" reclamatii facute de diverse persoane: educatoare, parinti... Si mai mult inca: i s-au facut observatii, nu numai din partea educatoarei coordonatoare, ci si din partea unei simple educatoare, de fata cu mine, ca si cum educatoarea ar fi sefa asistentei si nu medicul coordonator al dispensarului scolar din care face parte caminul.
In plus, asistenta ar trebui sa faca mai multe lucruri dintr-o data: sa faca triajul copiilor in acelasi timp in care le recolteaza probe pentru analize diverse unora dintre ei, in acelasi timp sa le faca si prezenta copiilor in grupe. Daca s-ar putea, in loc sa fie informata despre starea de sanatate a fiecarui copil in parte de catre parinti si educatoare, ar trebui sa se zbata ea personal sa dea telefoane la parinti pentru a comunica cu acestia, cu toate ca, conform legii, educatoarele ar trebui sa fie "puntea de legatura" intre cabinetul medical si parinti.
Imi pare rau ca nu am inregistrat convorbirile penibile si pe ton de scandal care au avut loc in cabinet intre educatoare, pe de o parte, si asistenta medicala, pe de alta parte, si asta in prezenta mea, ca si cum eu nici nu as fi contat, ca si cum as fi fost un simpla piesa de mobilier. Si asta poate pentru ca, in mintea educatoarelor, studiile unei educatoare sunt mai presus decat cei 6 ani ai unei facultati de medicina absolvite.
Mai ca imi vine sa va rog sa scrieti un articol in ziar pe tema asta, fara sa dati informatii despre nume si locatii, desi, sincer, nu imi doresc asta in mod special. Dar nu stiu ce sa fac ca sa se termine cu toata atitudinea asta de oameni pusi pe scandal.
Mi-as dori sa mai tinem legatura intre noi pe tema asta. Ma gasiti pe mesenger aproape tot timpul; am id-ul scacun_cristina pe yahoo.
Tinem aproape.
Cristina Scacun
Expediat de pe telefonul Nokia"

Problema e reala... Si stresanta... Nu spun ca doamna educatoare coordonatoare Huma Valentina ar fi singura vinovata. Stresul mai mare pare a veni de la o educatoare absolut banala, tinerica, dar cu aere de sefa, educatoare pe nume (sper ca nu ii pocesc numele!) Budosca Simona. Greseala mai mare a doamnei directoare Huma este ca, alaturi (sau poate starnita!) de Simona pare a purta mai mult grija cabinetului medical decat a se preocupa in primul rand de procesul de invatamant din unitate.
Sa lamurim un lucru: de activitatea sanitara din scoli, cel putin din cele aflate in raza mea de actiune, ma  ocup eu. Mai precis se ocupa cadrele medii sanitare, in limita competentelor, sub conducerea si coordonarea mea. Pana si eu imi desfasor activitatea in limita competentelor proprii. Ce ma depaseste trimit mai departe la colegii medici de familie si specialisti.
Faptul ca educatoarele din gradinita, ca si invatatorii si profesorii din scoli, ne impun niste reguli de activitate in sectorul medical, atat profesional si organizatoric, constituie un abuz si o depasire de atributii si de competente. Mai ales de competente. Caci nu se poate spune ca o educatoare avand ca studii doar liceul pedagogic, eventual o postliceala in cazul educatoarelor mai tinere, are pricepere medicala mai mare decat un cadru mediu sanitar avand 3 ani de postliceala sau decat un medic cu 6 ani de facultate de medicina absolvita.
Ceea ce deranjeaza mai mult este faptul ca respectivele educatoare isi impun punctul de vedere absolut aberant in prezenta mea... ignorandu-ma cu desavarsire, ca si cum nici nu as exista sau, chiar daca exist, in ochii lor nu valorez nici cat o piesa de mobilier din cabinet. Ba mai mult... par mai preocupate de a face tot felul de reclamatii, de hartuieli, de amenintari cu trimiterea in judecata daca nu... si nu... si nu... nu fac tot ce spun ele ca ar trebui sa fac.
Vom vedea cum evolueaza lucrurile. Se pare ca singura varianta de reactie din partea mea este sa vorbesc... Fie si aici pe blog...
Tinem legatura!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu