Congres tiganesc


Congres international TIGANESC la Sibiu. Vadim Tudor printre vorbitori

autor: FrontPress 04.04.2013
cioabaAproximativ 250 de reprezentanţi ai comunităţilor ţigăneşti din 35 de ţări sunt aşteptaţi pe 7 şi 8 aprilie la Sibiu, pentru a participa la primul “Congres Internaţional al Romilor” găzduit de România. Evenimentul are loc chiar de “Ziua internaţională a romilor” şi va aduna ţigani din toate colţurile lumii, inclusiv din SUA, Australia sau India. Printre vorbitori este anunţat şi Corneliu Vadim Tudor, europarlamentar şi lider PRM. Deasemenea va lua cuvântul şi Elena Băsescu, membră a Parlamentului European şi fiica preşedintelui României, o apărătoare înflăcărată a minorităţii ţigăneşti la Bruxelles.
eba„Vrem să tragem un semnal de alarmă către instituţiile europene pentru a pune capăt discriminării romilor. Vrem să atragem atenţia asupra faptului că noi nu suntem cetăţeni second hand, suntem cetăţeni europeni cu drepturi depline”, a declarat Florin Cioabă, autoproclamatul rege al ţiganilor şi vicepreşedinte al International Romani Union.
Potrivit acestuia, printre temele abordate în cadrul congresului vor fi aceea a înfiinţării în fiecare capitală europeană a unui birou de îndrumare asemănător consulatelor, unde ţiganii care ajung în respectiva capitală să poată primi sprijin, precum şi înfiinţarea unei comisii din care vor face parte cei mai bogaţi dintre ţiganii din întreaga lume, comisie care va încerca să creeze un fond pentru a veni în sprijinul acestei comunităţi prin construcţia de locuinţe sau crearea de locuri de muncă.
king cioabaLegitimaţii speciale pentru ţiganii infractori
Florin Cioabă a mai anunţat miercuri că ţiganii ar putea avea legitimaţii speciale, cu identitatea şi ţara de provenienţă, pentru a fi monitorizaţi. “Vom încerca să găsim metode de a ne disocia de toţi cei care încalcă legile, care fac etnia de râs, dar nu numai etnia, ci şi ţările în care trăiesc, mai ales în cazul nostru, România. Vom încerca să eliberăm legitimaţii speciale care să arate identitatea şi ţara de provenienţă a fiecăruia, să-i monitorizăm mai bine în ţările în care sunt şi să putem să ne îndepărtăm de cei care comit acte antisociale. Facem acest lucru pentru că foarte mulţi romi care comit infracţiuni în Europa spun că sunt din România, ţara fiind singura blamată. Deşi în Europa trăiesc 13 milioane de romi, se vorbeşte doar de romii din România, nu şi de cei din Polonia, Germania sau Franţa”, a explicat Cioabă.
Întrebat cum vor fi făcute aceste legitimaţii, având în vedere că mulţi dintre ţigani nu au acte de identitate, Cioabă a precizat că vor fi legitimaţii speciale, diferite de cărţile de identitate, dar care vor avea coduri de bare gestionate într-o bază de date internaţională. “Legitimaţiile speciale vor fi monitorizate şi vor avea un cod introdus în calculator. Când un rom a comis o infracţiune în Europa, dacă va spune că este din România, în baza acelei legitimaţii, noi vom şti unde este şi dacă spune sau nu adevărul. Noi vom avea o bază de date cu toţi romii plecaţi în afara graniţelor”, a afirmat Cioabă.
presedinte-basescu-cioaba_02089900Mai mulţi politicieni români, ţigani şi unguri pe lista invitaţilor
În afară de Vadim Tudor şi Elena Băsescu, mai sunt aşteptaţi la Congres deputatul social-democrat Mădalin Voicu şi Peter Ecstein Kovacs, fost consilier prezidenţial, reprezentant al UDMR. Deasemenea, au fost invitaţi atât preşedintele Traian Băsescu cât şi premierul Victor Ponta, însă niciunul nu a confirmat până acum participarea.
În realitate cea mai numeroasă minoritate etnică din ţara noastră, ţiganii au ieşit la recensământ doar 619.000, adică 3,2 la sută din populaţia stabilă a României, faţă de 535.000 câți au fost numărați în 2002. Cifra este clar falsă, estimările neoficiale indicând cel puţin 2 sau chiar 3,5 milioane, la care se pot adăuga alte câteva milioane de persoane care provin din familii mixte. Deasemenea în ultimii 10 ani ţiganii au fost singura etnie care a înregistrat o creştere demografică, comparativ cu românii şi restul naţiunilor conlocuitoare. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu