Roman » Medici buni de plată



sinmed gabriela popovici 1204
Curtea de Conturi a constatat că unii dintre medicii de la Spitalul Roman trebuie să restituie sume importante de bani, care reprezintă plata gărzilor suplimentare efectuate în ultimii trei ani.

Foto: Liderul sindicatului SinMed, medicul pneumolog Gabriela Popovici

Unii dintre medicii de la Spitalul Municipal de Urgență Roman s-au trezit că trebuie să dea înapoi sume importante de bani pe care le-au încasat timp de trei ani. Obligația a fost impusă de către Curtea de Conturi, care, în urma unui control efectuat anul trecut, a constatat că plata orelor de gardă nu s-a făcut legal. În această situație se află aproximativ 30 de medici, care trebuie să restituie sume importante de bani.
Nemulțumiți, aceștia au făcut un memoriu și s-au adresat sindicatului SinMed, sindicat care reprezintă medicii din spital. Liderul sindicatului, medicul pneumolog Gabriela Popovici, spune că, deși Ministerul Sănătății a dat dreptate medicilor, Curtea de Conturi nu a ținut cont de recomandări, pentru că are alte reguli. “Conform legii, un medic din spital primește salariu pentru șase ore zilnice în secție și pentru 20 de ore de gardă, care sunt obligatorii. Pentru a se asigura continuitatea activității, se organizează gărzi și în zilele de sâmbătă și duminică, gărzi care nu sunt obligatorii, dar care sunt plătite dublu. Unii medici, din diferite motive, nu fac gărzi sâmbăta și duminica, dar alții da. La finalul lunii, din numărul total de ore de gardă efectuate se scad cele 20 de ore obligatorii care intră în salariul de bază, iar restul orelor sunt plătite dublu”, a explicat liderul SinMed.
Medicul Gabriela Popovici spune că problemele au început să apară la gărzile de la sfârșitul săptămânii. “De regulă, cele 20 de ore de gardă obligatorii, care nu se plătesc, se efectuau în prima zi a lunii. Problemele pe care le-a pus Curtea Conturi se referă la prima zi a lunii care cade sâmbăta sau duminica, când gărzile sunt plătite dublu. În consecință, Curtea de Conturi a solicitat spitalului ca, în loc să oprească medicilor 20 de ore de gardă, să le oprească 40. Așa se face că aproximativ 30 de medici trebuie să dea înapoi banii, deși Ministerul Sănătății a transmis o adresă prin care a confirmat că, deși e vorba de sâmbătă sau duminică, trebuie să se oprească doar 20 de ore de gardă. Curtea de Conturi a trimis, însă, acum, o solicitare prin care cere restuirea banilor încasați de medici. Sunt sume importante de bani, pentru că sunt cumulate pe ultimii trei ani. Noi considerăm că este un abuz din partea Curții de Conturi, care a motivat că are alte reguli după care se ghidează. Acum strângem documente și intenționăm să angajăm un avocat pentru a reprezenta medicii în instanță, dacă va fi nevoie”, a mai spus medicul Gabriela Popovici.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu