Istoric polonez


Istoric polonez: “Evreii au participat la Holocaust”

autor: FrontPress 12.04.2013
Krzysztof JasiewiczUn istoric polonez a şocat recent opinia publică cu o afirmaţie incorectă din punct de vedere politic. Krzysztof Jasiewicz a scandalizat o parte dintre colegii săi de breaslă susţinând că evreii ar fi contribuit la pregătirea Holocaustului. Printre cei care i-au luat însă public apărarea au fost naţionaliştii de la organizaţia catolică şi tradiţionalistă “Tinerii Polonezi“.
“Declaraţiile au fost departe de a fi corecte politic, dar sunt adevărate şi sunt susţinute de dovezi istorice”, crede Robert Winnicki, liderul “Tinerilor Polonezi”.
Disputa a atras şi politicieni, precum fostul parlamentar Artur Zawisza, care a spus că “afirmaţiile lui Jasiewicz sunt necesare pentru a iniţia o dezbatere deschisă”.
Jasiewicz, profesor la Academia Poloneză de Ştiinţe, a făcut declaraţiie controversate în cadrul unui interviu acordat pentru publicaţia Focus Historia.
“Acest nonsens despre cum evreii au fost ucişi în general de polonezi a fost fabricat pentru a ascunde un mare secret: amploarea crimelor germane a fost făcută posibilă chiar de către evrei, aceştia participâd la uciderea conaţionalilor lor”, a declarat profesorul, citat de The Times of Israel.
După reacţia mai multor organizaţii, precum Centrul Simon Wiesenthal, colegii lui Jasiewicz analizează posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu