Evreii ultra-religiosi

Evreii ultra-religiosi compara Israelul cu Germania lui Hitler (GALERIE FOTO)

autor: FrontPress 01.01.2012
Pe fondul tensiunilor religioase din Israel dintre autorităţile laice şi comunitatea tradiţionalistă, în noaptea de Anul Nou au avut loc mai multe proteste la Ierusalim. Peste 1.000 de evrei ultra-religioşi au comparat statul sionist cu Germania naţional-socialistă, fapt ce a scandalizat presa israeliană. Cu câteva zile înainte, mii de israelieni au demonstrat la Beit Shemesh împotriva extremismului religios.
Sâmbătă seara, în Piaţa Shabath din Ierusalim, în jur de 1.500 de evrei ultra-religioşi au manifestat împotriva statului laic care i-ar “persecuta în mod barbar”. Câţiva dintre ei, inclusiv copii, au ales să se îmbrace în uniforma de prizonier cu steaua galbenă cusută pe piept, după modelul purtat în lagărele de muncă din cel de al Treilea Reich.
Mulţimea a protestat astfel împotiva arestării de săptămâna trecută a unui evreu ultra-religios pentru ultraj după ce au avut loc mai multe confruntări cu poliţia. Bărbatul făcea parte din aşa-numitele “Patrule ale modestiei”, care sunt alcătuite din cetăţeni care încearcă să impună în cartierele locuite de evreii tradiţionalişti un cod vestimentar auster pentru femei.
Forţele seculare şi evreii religioşi moderaţi au condamnat extremismul iudaic şi hărţuirea femeilor care nu se conformează “codului vestimentar” sau care refuză să stea în spatele autobuzelor.
Analogia cu Germania condusă de cancelarul Adolf Hitler a stârnit reacţii puternice şi din partea reprezentaţilor Muzeului Holocaustului. Avner Shalev, directorul instituţiei, a catalogat ca fiind “inacceptabilă” folosirea “simbolisticii naziste” de către protestatari. Acesta a mai adăugat duminică pentru postul public de radio că aceste gesturi “rănesc adânc supravieţuitorii [Holocaustului] şi memoria victimelor”.
Conflictul dintre laici şi fanaticii religioşi i-a atras şi pe politicieni. Preşedintele Shimon Peres a descris aceste dezbateri şi confruntări drept “o luptă pentru sufletul statului evreiesc”.
Premierul Benjamin Netanyahu, care se află în alianţă politică cu partidele ultra-religioase, se confruntă cu o presiune publică tot mai intensă pentru a contracara ieşirile extremiste şi sexiste.
Evreii ultra-religioşi formează circa 10 la sută din populaţia de 7,6 millioane a Israelului şi au devenit din ce în ce mai agresivi în eforturile lor de a-şi impune normele de conduită în spaţiile publice. Nu de puţine ori au organizat proteste, unele violente, împotriva comercializării cărnii de porc, deschiderii magazinelor în zilele de sabat sau apariţiilor femeilor pe panourile publicitare. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu