Mossad, razboi secret sub drapel fals

Mossad, razboi secret sub drapel fals

autor: FrontPress 22.01.2012
Potrivit publicaţiei Foreign Policy, Mossadul a recrutat militanţi ai grupării teroriste Jundallah, care comite atentate în Iran, prin intermediul unor agenţi care se recomandau ca fiind oamenii CIA.
Agenţii serviciului secret israelian extern, Mossad, au acţionat ca agenţi ai Agenţiei Centrale Americane, CIA, pentru a recruta opozanţi iranieni, o clasică operaţiune de „drapel fals” desfăşurată de Israel în perioada 2007-2008 pentru a susţine „Jundallah”, mişcare sunnită din Baluchistan implicată în numeroase atentate în Iran. La rândul său, Daily Mail citează documente ale CIA în care se arată că în perioada citată mai sus agenţii Mossadului s-au dat agenţi ai CIA pentru a angaja elemente ale grupării teroriste şi anti-iraniene Rigi în operaţiuni intitulate „drapel fals”. O mare parte a acestor operaţiuni au avut loc la Londra, unde serviciile secrete americane erau foarte active.
Dezvăluirile, apărute în Foreign Policy, relevă că Mossad a acţionat la Londra „chiar sub nasul celor de la CIA” şi a înrolat disidenţi iranieni folosind paşapoarte americane false şi genţi pline de dolari. Operaţiunea „drapel fals”, care vizează aruncarea responsabilităţii asupra altei părţi, a fost semnalată în cadrul unei reuniuni la vârf a serviciilor secrete ale SUA de la Casa Albă şi preşedintele de atunci, George W. Bush, a fost foarte iritat. Casa Albă nu a primit bine informaţia, de teamă că va trebui să suporte consecinţele, dar în final a considerat-o o iniţiativă „stupidă şi periculoasă”. Iniţial, raportul despre operaţiunile de recrutare ale Mossadului a suscitat preocupările Casei Albe că programul Israelului era de a pune în pericol americanii. Un fost ofiţer CIA a declarat în FP că „nu era nici un dubiu că SUA au cooperat cu Israelul în colectarea de informaţii în cadrul operaţiunilor contra iranienilor, dar de acea dată era ceva diferit. Noi nu suntem amestecaţi în afaceri de asasinare a responsabililor iranieni sau în uciderea civililor iranieni”.
Articolul din Foreign Policy, bazat pe documente americane şi pe declaraţiile unor foşti membri CIA, poate fi interpretat ca un semnal al Washingtonului dat Iranului după moartea unui om de ştiinţă ce lucra în domeniul nuclear. „Nu suntem noi de vină şi dacă veţi captura pe cineva care susţine că lucrează pentru noi nu credeţi”. Dar, asta nu înseamnă că serviciile secrete americane şi israeliene nu colaborează în cadrul luptei de stopare a programului nuclear al Teheranului. Raporturile dintre ele sunt strânse şi consultările s-au intensificat. Problema este că Statele Unite doresc întotdeauna să fie şeful propriului joc. Cu alte cuvinte, se tem că Israelul ar putea forţa mâna. În ce priveşte Mossadul, acesta a recurs la trucul CIA pentru că era singurul mod de a obţine cooperarea unui grup sunnit musulman, tactică folosită pentru angajarea informatorilor în Orientul Mijlociu.
Jundallah, „soldaţii Domnului”
Jundallah este o mică organizaţie extremistă, cu baza în provincia pakistaneză Baluchistan şi se află la originea a numeroase atentate pe solul iranian. Or, activităţile Mossadului riscau să compromită fragila relaţie şi aşa tensionată a Statelor Unite cu Pakistanul – aliat oficial în lupta anti-Al Qaeda – care fusese presat de Iran să ia măsuri contra Jundallah. „Era stupid şi periculos. Israelul lucrează alături de noi, nu contra noastră. Dacă ei doresc să se verse sânge, mai bine să fie al lor şi nu al nostru”, afirmă un agent al serviciilor secrete americane citat de FP. Nici un element nu lasă de înţeles că seria asasinatelor oamenilor de ştiinţă implicaţi în programul nuclear iranian, de la debutul anului 2010 ar avea legătură cu grupul Jundallah. Aceste morţi, între care cea recentă a lui Mostafa Ahmadi Roshan, ucis miercurea trecută în explozia unei bombe plasată sub maşina sa, nu au fost revendicate. Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei a acuzat CIA şi serviciile secrete externe israeliene, Mossadul, că se află în spatele acestui asasinat. Dar şeful Pentagonului, Leon Panetta a negat orice implicare americană şi a adăugat că „are o mică idee” privind identitatea autorilor.
Jundallah s-a transformat într-un adversar al Iranului şi facţiunea sunnită a folosit kamikaze pentru a lovi forţele pasdaran, moschei şi obiective guvernamentale. Atacuri care, ipotetic, s-ar fi datorat susţinerii americane a Jundallah, poveste vehiculată în New Yorker şi la televiziunea ABC privind un sprijin din partea CIA. Iranienii au reacţionat cu duritate şi cu diverse ocazii au acuzat serviciile secrete americane. În februarie 2010, Jundallah şi-a pierdut în condiţii misterioase liderul, Abdel Malik Rigi. Iranienii au susţinut că l-au arestat în timp ce călătorea din Dubai spre Kirghistan. Dar potrivit unei alte reconstituiri, extremistul a fost închis de pakistanezi, care apoi l-au livrat Iranului. S-a spus că Islamabadul a întrebat SUA dacă sunt de acord, iar CIA a dat undă verde. Unul din motive este că Jundallah era o carte de joc a Mossadului. La finele procesului său, Rigi a susţinut într-un interviu că în Maroc s-a întâlnit cu „contacte ale NATO”, în realitate spioni israelieni.
Potrivit unei surse franceze bine informată din Orientul Mijlociu, anticipând o retragere militară americană din Irak, Mossadul şi-a întărit prezenţa în ultimele luni în provinciile kurde din nordul ţării, limitrofe Iranului. În Irak, serviciile secrete franceze au fost puse la curent cu această întărire a prezenţei agenţilor israelieni în zonele kurde.
Este dificil de spus dacă localizarea lui Mostafa Ahmadi Roshan, inginerul iranian în domeniul nuclear, ucis în explozia unei bombe miercurea trecută în apropierea unei universităţi din Teheran, s-a datorat informaţiilor furnizate de unul din aceşti agenţi kurzi pro-israelieni infiltraţi în Iran. Modul de operare al atentatului aminteşte însă de altele, rămase nerevendicate, dar peste care planează marca Mossadului. Roshan a fost ucis de explozia unei bombe magnetice plasată sub maşina în care se afla alături de alţi doi pasageri, în timp ce vehiculul circula în apropierea universităţii Allameh Tabatabai. Un motociclist a ataşat bomba de Peugeotul lui Roshan, care lucra la situl de îmbogăţire a uraniului de la Natanz. Responsabilii iranieni au arătat imediat cu degetul spre Israel.
Din ianuarie 2010 alţi trei oameni de ştiinţă iranieni au fost ucişi în explozii similare. Doi dintre ei lucrau pentru programul nuclear iranian. Actualul şef al Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, Fereydoun Abbasi, a scăpat dintr-un atentat similar în 2010 – din reflex a ieşit din maşină după ce un bărbat pe motocicletă i-a ataşat bomba magnetică. Liderii iranieni acuză Israelul şi SUA că sunt responsabile de aceste atentate ca şi de un atac informatic cu virusul Stuxnet care a perturbat activitatea de îmbogăţire a uraniului în toamna lui 2010.
Colaborarea dintre Mossad şi serviciile secrete kurde din Irak nu este nouă. Ea era puternică în perioada Şahului, dar a încetinit după instalarea Republicii islamice Iran în 1979. Profitând de invazia americană în Irak din 2003, spionii israelieni s-au infiltrat din nou în regiunile kurde din nordul Irakului cu aprobarea autorităţilor locale, în special al lui Massoud Barzani, şeful regiunii kurde autonome şi, la faţa locului, agenţii Mossad sau foşti militari israelieni antrenează discret forţele de securitate kurde. În ultimii ani, cu o ameninţare nucleară iraniană din ce în ce mai presantă, statul evreu s-a folosit de Kurdistan ca de o bază de unde agenţii său puteau recruta opozanţi kurzi iranieni refugiaţi în acest sector, înainte de a-i trimite în misiune de cealaltă parte a frontierei în Iran.
Tensiuni geopolitice
Atentatul de la Teheran în care a fost ucis Roshan intervine pe fondul tensiunilor puternice dintre Iran şi Occident. UE se pregăteşte să sancţioneze exporturile de petrol iranian cu susţinerea SUA care au decis înăspri-rea sancţiunilor contra Teheranului. Iranul a ripostat şi a ameninţat că va închide strâm-toarea strategică Ormuz prin care tranzitează o treime din petrolul mondial. Rusia, China, Turcia şi India, mari clienţi ai petrolului iranian se opun noilor sancţiuni dar premierul britanic, David Cameron a avertizat că „lumea întreagă” se va mobiliza dacă Iranul va închide Ormuz, calea strategică pentru comerţul maritim de hidrocarburi. De Gabriela Anghel – Romania Libera
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu