Actiuni nationaliste la Kiev si Lviv

Actiuni nationaliste la Kiev si Lviv in memoria unuia dintre fondatorii Armatei Insurgente Ucrainiene (GALERIE FOTO)

autor: FrontPress 02.01.2012
În Kiev a avut loc duminică un marș în memoria liderului naționalist Stepan Bandera, unul dintre fondatorii Armatei Insurgente Ucrainiene în perioada celui de al doilea război mondial. Deasemenea, în Lviv a fost inaugurată tot duminică, cu ocazia împlinirii a 103 ani de la nașterea lui Bandera, o statuie din bronz a acestuia în zona centrală a oraşului situat în vestul ţării.
Proiectul ridicării unei statui în cinstea unui personaj controversat, comuniştii şi ruşii din Ucraina acuzându-l pe Bandera de colaboraţionism cu germanii, s-a discutat vreme de zece ani până să se poată realiza. Întreaga operă de artă a costat municipalitatea 1,2 milioane de dolari.
Marşul cu torţe din capitala ţării, la care au participat în jur de 1.000 de persoane, a fost organizat de partidul Svoboda (Libertate) şi de Congresul Naţionaliştilor Ucrainieni..
Stepan Bandera a fost liderul Organizaţiei Naţionaliştilor Ucrainieni (OUN), formaţiune care a luptat împotriva germanilor şi polonezilor pentru obţinerea independenţei statale, dar mai ales împotriva ruşilor. Deasemenea a fost şi unul dintre fondatorii Armatei Insurgente Ucrainiene, alături de Roman Shukhеvych.
Bandera a fost şi iniţiatorul proclamării statului independent ucrainean la Lviv, pe 30 iunie 1941. Acest proiect nu a fost susţinut de autorităţile germane care în lupta contra Uniunii Sovietice ocupaseră Ucraina, Bandera fiind arestat, alături de alţi naţionalişti. A fost eliberat în 1944, pentru a mobiliza masele împotriva Armatei Roşii care avansa periculos, dar era deja prea târziu pentru ca eforturile lui să aibă un efect major asupra situaţiei frontului. Stepan Bandera a fost otrăvit de un agent KGB în Germania de Vest, în 1959. Sursa: FrontPress.ro
«http://odoricaion.wordpress.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu