Ramasite pamantesti

“Groparii rosii”: Socialistii spanioli vor sa DEZGROAPE ramasitele pamantesti a doi lideri nationalisti

autor: FrontPress 02.11.2013

francoPartidul socialist din Spania a cerut marţi ca rămăşiţele pământeşti ale generalului Francisco Franco să fie deshumate din Valea celor căzuţi, susţinând că fostul lider al ţării, “un promotor al totalitarismului”, nu ar trebui să aibă locul de veci într-o biserică. Aceştia mai cer şi deshumarea lui Jose Antonio Primo de Rivera, fondatorul Falangei Spaniole, devenite ulterior partid unic de guvernământ în timpul regimului naţionalist.
VALLE_~1Abadia-benedictina-valle-caidosAnsamblul monumental din Valea celor căzuţi cuprinde o biserică catolică de mari dimensiuni, unde sunt îngropaţi combatanţii din ambele tabere din timpul războiului civil dintre anii 1936 şi 1939 (peste 33.800 de persoane dintre care circa 12.000 rămânând neidentificate). În acest loc se află în prezent şi mormintele celor doi lideri naţionalişti spanioli. Construcţia bisericii, situată în apropiere de Madrid, a început în 1940 şi a durat 19 ani.
jose antonioJose Antonio, fondatorul Falangei Spaniole, a fost capturat pe 6 iulie 1936 în timpul războiului civil şi a fost tinut prizonier în inchisoarea din Alicante până când un “tribunal” compus din comunişti şi anarhişti l-a condamnat la moarte şi l-a executat pe 20 noiembrie 1936. După victoria naţionaliştilor, Falanga a devenit partid unic de guvernământ.
francoGeneralul Franco a condus statul iberic într-o manieră autoritară din 1939 până în 20 noiembrie 1975, când a murit la vârsta de 82 de ani. În toată această perioadă Spania s-a bucurat de stabilitate politică, fapt ce a dus, în opinia nostalgicilor regimului, la creşterea nivelului de trai şi la dezvoltarea industrială a ţării.
Franco a cerut ca după moartea sa să fie reinstaurată monarhia, care fusese abolită încă din 1931, numindu-l succesor pe Juan Carlos de Bourbon, actulul rege al Spaniei. Odată ajuns pe tron acesta a renunţat la regimul autoritar în favoarea democraţiei liberale. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu