Sute de spanioli au adus un omagiu fostului conducator militar al tarii, generalul Franco (FOTO)
Împlinirea a 38 de ani de la moartea fostului conducător al regimului naţionalist spaniol, generalul Franco, a scos în stradă sâmbătă şi duminică atât nostalgicii fostei orânduiri cât şi contra-demonstranţi de extremă stânga.
Cea mai mediatizată acţiune a strâns peste 500 de naţionalişti de toate vârstele, care s-au adunat duminică în faţa Palatului regal din Madrid pentru a-l omagia pe fostul lider al ţării. În discursurile lor, organizatorii l-au acuzat pe actualul rege al Spaniei de “trădare”, cunoscut fiind faptul că suveranul a fost numit şef la statului după moartea generalului. La această acţiune au fost prezenţi şi câţiva naţionalişti italieni, care au dorit să-şi afirme astfel solidaritatea cu camarazii lor spanioli.
Sâmbătă însă, mai mulţi protestatari “antifascişti” s-au adunat în mausoleul din Valea celor căzuţi, unde este îngropat generalul Franco, pentru a cere deshumarea acestuia, deoarece locul a devenit “un loc de pelerinaj”.
Ansamblul monumental din Valea celor căzuţi cuprinde o biserică catolică de mari dimensiuni, unde sunt îngropaţi combatanţii din ambele tabere din timpul Războiului civil dintre anii 1936 şi 1939 (peste 33.800 de persoane dintre care circa 12.000 rămânând neidentificate). În acest loc se află în prezent şi mormintele a doi lideri naţionalişti spanioli. Construcţia bisericii, situată în apropiere de Madrid, a început în 1940 şi a durat 19 ani.
În 20 noiembrie 1975 se stingea din viaţă în Madrid generalul Franco, conducătorul suprem al Spaniei naţionaliste timp de peste 35 de ani. În aceeaşi zi, dar în anul 1936, era asasinat de comunişti Jose Antonio Primo de Rivera, fondatorul Falangei Spaniole, formaţiune naţionalistă catolică devenită ulterior partid unic de guvernământ în timpul regimului franchist.
Generalul Franco a condus statul iberic într-o manieră autoritară din 1939 până în 20 noiembrie 1975, când a murit la vârsta de 82 de ani. În toată această perioadă Spania s-a bucurat de stabilitate politică, fapt ce a dus, în opinia nostalgicilor regimului, la creşterea nivelului de trai şi la dezvoltarea industrială a ţării.
Franco a cerut ca după moartea sa să fie reinstaurată monarhia, care fusese abolită încă din 1931, numindu-l succesor pe Juan Carlos de Bourbon, actulul rege al Spaniei. Odată ajuns pe tron acesta a renunţat la regimul autoritar în favoarea democraţiei liberale. Sursa: FrontPress.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu