Ucraina a spus: Adio, UE! Moldova a ramas in sfera de influenta ruseasca
Ucraina a decis joi un act istoric care va schimba geopolitica Europei. Rada ucraineană a decis suspendarea discuţiilor preparatorii în vederea semnării acordului de asociere cu Uniunea Europeană, propunând în schimb crearea unei comisii tripartite Ucraina – Rusia – UE pe tema comerţului. În acest context dramatic, emisarul UE Aleksander Kwasniewski a comunicat că acordul de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană nu va fi semnat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
Parlamentul Ucrainei a respins joi proiectele de lege care ar fi permis transferul în străinătate al Iuliei Timoşenko, o condiţie esenţială pentru semnarea acordului cu UE. Uniunea Europeană a exprimat “dezamăgire” în legătură cu decizia Ucrainei de a renunţa la acordul de asociere, reiterând convingerea că “viitorul” acestei ţări constă într-o “relaţie puternică cu UE”. “Este o dezamăgire, nu doar pentru UE, ci şi pentru poporul ucrainean”, a declarat, potrivit AFP, Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.
Refuzul Ucrainei de a semna asocierea cu UE la Vilnius reaşează Republica Moldova în spaţiul de influenţă rusesc. Ucraina şi Republica Moldova erau incluse la pachet să semneze acordul cu UE. Refuzul Ucrainei de a semna acordul de la Vilnius a dus automat la anularea eforturilor Republicii Moldova de integrare în UE. Mitingul uriaş pro-european organizat săptămânile trecute de Guvernul de la Chişinău a fost inutil. Datorită refuzului Kievului, moldovenii mai au de aşteptat în legătură cu integrarea în UE. De fapt, prin refuzul Ucrainei de asociere cu UE s-a reluat ciclul geo-politic al Moscovei, de recuperare a influenţei sale, demarat de preşedintele Putin la începutul anilor 2000. Servicile secrete ruse l-au pus pe Putin la Kremlin ca să recupereze din mâinile oligarhilor ruşi economia naţională. Războiul lui Putin cu miliardarul Hodorkovski nu a fost decât începutul recuperării de către statul rus a iniţiaţivei în faţa oligarhilor ruşi care făceau jocurile SUA şi Angliei. Hodorkovski a încercat să se prezinte ca un mare democrat occidental, în realitate fiind un om de afaceri corupt ce a devalizat economia rusă. Firma lui Yukos a fost naţionalizată în favoarea companiei de stat Rosneft, iar Hodorkovski a fost arestat. Parodia democraţiei americane se încheiase la Moscova. Pe acelaşi scenariu preşedintele Ianukovici a marşat la Kiev. A arestat-o pe femeia premier şi miliardar Timoşenko, coruptă până în măduva oaselor, dar reperezntanta democraţiei occidentală. În ochii opiniei publice ruse şi ucrainiene ideea de politician democrat pro-occidental este asimilată cu corupţia. Refuzul Ucrainei de a semna pactul de la Vilnius este ora adevărului. Ucraina reintră în spaţiul geopolitic al Rusiei, care prin derivaţie include şi Republica Moldova. Scenariul “politician occidental identificat cu corupţia” prinde şi la Bucureşti foarte bine la manifestările din pieţele publice. La urma urmei exploatarea gazelor de şist, care distrug mediu şi apa freatică, nu este decât o încercare disperată americană, în complicitate cu valeţii lor din guvernul de la Bucureşti, de a scoate România din dependenţa acută de gazul şi energia rusească. Dilema e profundă şi dificilă pentru români. Refuzi gazele de şist pe motiv real de mediu, dar rămâi dependent de energia rusească. Exploatezi gazele de şist, scapi de dependenţa energiei ruseşti, dar distrugi ireparabil mediu şi apa freatică.
Refuzul Ucrainei de a merge pe drumul integrării europene va atinge şi politica internă a României, pe viitor. Deja Republica Moldova va fi nevoită să joace kazaciok la Chişinău. Dar e şi un moment al adevărului ca Moldova să lase deoparte ipocrizia integrării în UE ca stat separat de România. Chişinăului îi rămâne alternativa integrării în UE prin singura cale posibilă şi morală: unirea cu România. Dar refuzul Kievului de integrare în UE este şi o repoziţionare geostrategică a Rusiei faţă de ţările limitrofe, cum ar fi România. Pentru Bucureşti va începe o epocă a marilor provocări, iar pentru români un timp al dilemelor geopolitice între est şi vest. De Ionuţ Ţene – NapocaNews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu