Romania inconjurata de sovini

Romania inconjurata de SOVINI: Manifestare antiromaneasca in Ucraina (FOTO)

autor: FrontPress 12.11.2013

0Deja ne-am obişnuit ca Jobbik, al treilea partid ca mărime din Unagria, să provoace tensiuni prin declaraţii ameninţătoare, făcute chiar de pe teritoriul românesc. La fel, radicalii de la Mişcarea Naţională Bulgară consideră că România trebuie să cedeze Dobrogea şi susţin în plus şi curentul “moldovenist” din Basarabia. În est, partidul parlamentar Svoboda a organizat acum câteva zile în Cernăuţi, vechi oraş românesc aflat sub administraţie ucraineană, un protest contra bucovinenilor, consideraţi “oaspeţi” prin acele locuri. Paradoxal, doar naţionaliştii sârbi mai menţin legături de prietenie cu românii, în vreme ce autorităţile de la Belgrad sunt cele care sunt reticente în a da drepturi timocenilor.
Vineria trecută a avut loc în faţa Consulatului General al României din Cernăuţi un protest al naţionaliştilor ucrainieni de la Svoboda. Au fost scandate şi lozinci antiromâneşti precum „Voi sunteți oaspeți aici”, „Bucovina, pământ ucrainean” sau „Legea despre Ziua Bucovinei – lipsă de respect față de Ucraina!”. Pichetarea a fost organizată „în legătură cu declarațiile unor oficialități române, ce pot fi apreciate ca tentative la integritatea teritorială a Ucrainei, adoptarea legii privind declararea datei de 28 noiembrie ca Ziua Bucovinei și acordarea dublei cetățenii”.
Participanții la acțiune au protestat practic împotriva deciziei Senatului României de a declara ziua de 28 noiembrie drept Ziua Bucovinei, deoarece, în opinia naționaliștilor ucraineni, pe data de 28 noiembrie 1918 nu a avut loc Unirea Bucovinei cu România, ci “ocuparea spațiului nord-bucovinean de către armata română”, informează TOC Press. Acțiunea de protest a captat atenția unui număr mare de jurnaliști, chiar mai mare decât cel al protestatarilor, care nu erau decât 30-35 de persoane.
Partidul Svoboda a fost fondat în 1991 iar denumirea actuală datează din 2004, când s-a renunţat la titulatura de Partidul Social-Naţional al Ucrainei. În urma alegerilor regionale din 2009 şi 2010 partidul a devenit o forţă politică de luat în seamă, mai ales pe plan local. La alegerile din toamna anului 2012, formaţiunea a reuşit să intre şi în parlamentul din Kiev, obţinând peste 10 procente din voturi. Sursa: FrontPress.ro
4123

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu