Nicolo Paganinii Curierul Mafiei

2009
Nicolo Paganinii(1782-184o),Curierul Mafiei(reluare)

Paganinii este unul dintre cei mai faimosi virtuosi ai viorii, este dintre cei mai valorosi din toate timpurile, avind o intonatie si o tehnica desavirsite, perfecta. Asta se datora unei boli rare prin care incheietuile miinilor, se miscau in toate directiile. Avea o flexibilitate excesiva a incheieturilor.Cel mai important, cinta pizzicata si cu dreapta si cu stinga. Dar avea si mari defecte printre care jocurile de noroc, cind pierzind a trebuit sa amaneteze vioara. Dar fiind in concert prin Europa in 4o de orase, a imprumutat vioara Guaernius de la un francez bogat pe care nu a mai dat-o inapoi.Toate acestea sint redate in cartea :"Defaimarea lui Paganinii " de A. Vinogradov, din care o sa redau citeva fragmente, pentru ca sa va edificati. Nu uitati ca facea parte din Mafia Italiana.
Cind eram mica auzeam mereu pe tata(a carui nevasta fusese pianista italiana) care spunea ca, la concerte Paganinii nu executa bis:cuvintele lui erau mereu:"Paganinii nu repeta".
Felul in care interpreta unele pasaje muzicale era atat de frumos, incat publicul sau deseori izbucnea in lacrimi, si totusi, era capabil sa cante cu atat de multa forta incat la Viena, un ascultator pe jumatate nebun, a declarat ca pentru cateva zile, a vazut diavolul cum il ajuta pe violonist.

Odata ce faima sa a luat proportii, viata lui Paganini a devenit un amestec de triumfuri si excese personale. A castigat sume mari de bani, dar a inceput din ce in ce mai mult sa participe la jocuri de noroc. Acest lucru l-a afectat atat de mult incat la un moment dat, a fost nevoit sa-si amaneteze vioara. A luat cu imprumut o vioara de la un comerciant francez bogat, pentru a-si putea duce la bun sfarsit angajamentul; acesta i-a dat o vioara Guaernius, iar dupa concert, a refuzat sa o ia inapoi. Aceasta vioara a fost comoara lui Paganini si a fost lasata mostenire oamenilor din Genova, de catre violonist, fiind inca pastrata cu grija in oras.

Geniul lui Paganini ca interpret a umbrit munca sa ca si compozitor. A scris mare parte din muzica sa pentru propriile concerte, muzica fiind atat de complicata, incat se credea ca a incheiat un pact cu diavolul. Compozitiile sale includ 24 capricii pentru vioara(publicate in 1820), care se afla printre cele mai dificile lucrari scrise vreodata pentru vioara. De asemenea, a mai compus si 12 sonate pentru vioara si guitara, 6 concerte pentru vioara, 6 cvartete pentru vioara, viola, violoncel si guitara.

Philip Sandblom povesteste in cartea sa "Creativity and Disease", cum putine genii au experimentat agonii atat de fericite ca si Paganini, care suferea de o serie de afectiuni cronice, cum este si sindromul Ehlers-Danlos, caracterizat de o flexibilitate excesiva a incheieturilor. "Acest lucru l-a ajutat pe Paganini sa interpreteze pasajele pentru care este celebru." Sandblom scrie: "Incheietura lui era atat de libera, incat putea sa se miste in toate directiile."

Dupa varsta de 30 ani, Paganini mai exersa rareori vioara. Cei apropiati lui obisnuiau sa se minuneze in fata tehnicii lui si il urmareau indeaproape, pentru a incerca sa observe cum o obtinea.
In concerte, lui Paganini ii placea sa joace farse, cum ar fi sa regleze una dintre corzi cu un semiton mai sus, sau sa cante mare parte a pieselor pe o singura coarda, dupa ce le rupea pe celelalte trei. El isi uluia audienta cu tehnici care includeau pizzicato, atat cu mana stanga cat si cu mana dreapta.

Antonia Bianchi, o cantareata care a mers in turnee alaturi de Paganini in 1825, i-a daruit un fiu, Cyrus Alessandro, pe 23 iulie 1825. Nu s-au casatorit niciodata, dar Paganini a manifestat in tot restul vietii o mare afectiune pentru fiul sau.

A incercat, dar fara succes, sa deschida un casino, la Paris, in 1838. Mai tarziu, s-a mutat la Marsilia si apoi la Nisa, unde a murit pe 27 mai 1840.Vedeti nu a fost fericit niciodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu