Nunti tiganesti

Mare drama: incep nuntile tiganesti fara stabor!

autor: FrontPress 07.08.2013

nunta de tiganiAu trecut și evenimentele prilejuite de ziua orașului, iar Timișoara se pregătește de un alt „festival”, care se repetă, an de an, în luna august. Este vorba, evident, de celebrele nunţi ţigănești, evenimente care vor aduce din nou Timișoara în prime time-ul știrilor naţionale. Parcă ne și lipsea această „onoare”, nemafiind băgaţi în seamă de la plaja Munky Funky, amenajată cu ajutorul primarului Nicolae Robu la umbra deja celebrilor palmieri. E deja de notorietate, după un an de „muncă” grea prin străinătăţuri, unde au reprezentat cu mare cinste ţara, hoardele de ţigani se întorc în orașul natal pentru a-și căsători puradeii.
Perioadă în care orașul este dat peste cap. Mașini de sute de mii de euro cu numere de „Jermania”, dar de proveniență incertă, țoale de mii de euro luate de la Paris (mânca-ți-aș!), boxe date la maximum, maneliști plătiți pe oră cu salariul unui profesor pe un an, străzi blocate, covoare roșii în mijlocul drumului, polițiști stând de „șase”, pentru ca nimeni să nu-i deranjeze/discrimineze pe sărmanii minoritari. Pentru ei nu este criză. Domeniul în care „muncesc” ei se pare că nu este afectat.
De pe margine, timșorenii n-au altceva de făcut decât să asiste neputincioși la aceste spectacole grotești care se repetă an de an. Și unde sfidarea este la ea acasă! Și iar aceleași întrebări. De unde au atâția bani, pentru a se destrăbăla în halul ăsta? De ce niciun procuror sau polițist nu îi întreabă de sănătate? De ce Fiscul nu intervine atâta timp cât, putrezi de bogați, baștanii n-au surse oficiale de câștig, n-au nicio oră lucrată pe cartea de muncă? Pentru ca nu cumva, deschizând Cutia Pandorei, să nu se descopere că, de-a lungul timpului, lideri din administrație, notari, avocați, procurori, judecători, mari funcționari publici au pus umărul la înflorirea acestor averi nesimțite?
În așteptarea nunților, țiganii rămași acasă au început să-și facă mâna, declanșând tot felul de războaie de stradă, inclusiv prin Spitalul Județean. Miza este aceeași, proprietățile imobiliare pe care baștanii romi au pus mâinile de-a lungul anilor, fără ca nimeni să-i oprească. Dar ce zic oprească, atâta timp cât au fost sprijiniți în acest sens! Și, în afară, de-a bloca bătăile de stradă, autoritățile nu au intrat nici acum în profunzime, pentru a analiza cauzele acestor conflicte. Mai grav, dacă oricum de justiție li se fâlfâie, țiganii nu mai au acum nici măcar frica staborului. Asta fiindcă fostul șef de stabor, „Dulcea” Cârpaci, a murit în luna februarie. Iar pe fiul său, Cireș, nu prea îl vor alții șef. Culmea, nici măcar Vișinel nu-l vrea pe Cireș șef de stabor. Asta da tragedie, și chiar înainte de „festivalul nunților țigănești”! De Ino Ardelean – DeBanat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu