Masa critica



autor: FrontPress 31.07.2012
Care este momentul in care un sistem social trebuie schimbat? Care este momentul in care evolutia trebuie sa faca un salt, pentru a permite organismului dezvoltarea? Cred ca sunt niste intrebari cruciale in acest moment, din simplul motiv, ca sistemul actual nu are cum sa acopere provocarile societatii actuale. Sistemul democratic, in forma sa actuala, este o relicva a erei industriale, a perioadei de avant a muncitorimii de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX.
Clasa majoritara, care a determinat si a format sistemul actual nici nu mai exista.
Daca privim stirile, vedem cum popoarele se rascoala in toate colturile lumii. Mii de oameni sunt in strada la Tokio, in Montreal, Quebec, in diferite metropole americane, Spania fierbe, de Grecia nici nu mai vorbesc.
Sistemul actual, financiar si politic este bazat pe datorie. Este bazat pe pasarea responsabilitatilor si greutatilor catre generatiile viitoare. Si nu vorbesc aici doar de datorii, care prin dobanzi si mentinerea unui sistem nesustenabil duc inevitabil la falimentul statelor, ci si la problemele de mediu: defrisarile, poluarea, toate acestea reprezinta “credite” ce vor fi platite de catre urmasii nostri.
Toate aceste convulsii au dus in trecut la aparitia unor noi forme de guvernare. Despotismul, democratia, monarhia, republica, imperiile, semnarea Magna Carta, toate acestea au rezultat din convulsii sociale, si din faptul ca sistemul anterior nu functiona.
Este clar ca sistemul nu mai functioneaza, iar oamenii de agata de el din lipsa de alternative. Anarhia, in forma ei pura, sperie pe marea majoritate a oamenilor. Intoarcerea insa la modele anterioare, deja falimentare, nu reprezinta nici de departe o solutie. Iar mentinerea sistemului actual… Ei bine, mai mult de jumatate din populatia tarii a demonstrat ca nu da doi bani pe el si ca doreste cu totul altceva.
Esentiala este insa masa critica. Este suma nemultumirilor, dar si rezultatul unei efervescente intelectuale. Este necesar ca o generatie, asa cum s-a mai intamplat la 1848, sa constate lipsa de validitate a modelului vechi, dar sa propuna si un model nou. Este necesar ca o generatie sa isi foloseasca toate capacitatile intelectuale, colaborand si nu luptandu-se pentru ideologii valabile in secolul XVIII (stanga-dreapta), pentru a trasa liniile ideologice si pentru a formula baza unui sistem social nou, adaptat la o societate schimbata fundamental.
Este evident, ca sistemul actual este mentinut, prin instrumente coercitive. Amenintarea cu inchisoarea, amenzi, nu de putine ori si bataia(sa ne gandim doar la interventia jandarmilor din iarna) sunt instrumentele sistemului actual. In egala masura, ele sunt insa si elementele, care ne arata ca sistemul nu mai are sustinere, ca nu mai reprezinta poporul. Nici un sistem, care subzista prin forta nu are cum sa supravietuiasca, deci este numai o chestiune de timp, pana se va prabusi. Nici un sistem, care ii exploateaza doar pe cei saraci si ii scuteste de orice raspundere pe cei bogati, nu are cum sa supravietuiasca.
Intrebarea, care rezulta este, daca suntem in stare sa generam un sistem alternativ, care sa ia locul actualului, in momentul in care acesta, inevitabil, se va prabusi. Avem sau nu capacitatea de a oferi o alternativa? De Remus Radoi
 

2 comentarii:

  1. Orice urca mai si coboara, ce evoluaza are si momente de crica, chiar de involutie, nu e nimic perfect, nu e nimic perfect functional...
    Unii atei pot spune ca Dumnezeu da rateuri cand unii sufera cum sufera, motiv pentru care e in zadar sa schimbi unele lucruri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Totul se desfasoara ciclic. Soarta noastra este imprevizibila. Dar sa fim veseli sui optimisti. O zi frumoasa, Odorica

    RăspundețiȘtergere