Nazist prost

Vicepremierul rus il face “NAZIST PROST” pe ministrul apararii din Letonia

autor: FrontPress 12.09.2013

nazMinistrul apărării din letonia, Artis Pabriks, a fost catalogat ca fiind un “nazist prost” de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, după o declaraţie controversată a oficialului din micul stat baltic la o conferinţă desfăşurată la Riga, unde s-au întâlnit mai mulţi politicieni şi experţi din câteva zeci de ţări.
Potrivit presei din Rusia, ministrul leton a comis “o gafă de proporţii” atunci când a declarat în engleză că“suntem bucuroşi, încă din 1940, de faptul că cizma germană calcă pe pământul leton”.
Artis PabriksAfirmaţia a stârnit reacţii diferite din partea celor prezenţi, dar ministrul de la Riga a subliniat că a glumit când a făcut acest anunţ ironic. Mai mult, oficialul a specificat că s-a referit, de fapt, la exerciţiile militare germano-letone “Steadfast Jazz 2013″, care urmează să aibă loc în această toamnă.
De la comentarii nu s-a abţinut nici vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a venit cu o replică tăioasă în adresa ministrului leton. “Ori e prost, ori e nazist. Cred că în acest caz sunt valabile ambele variante”, a scris Rogozin pe o reţea de socializare.
rogozinÎn timpul celui de al Doilea Război Mondial, locuitorii din statele baltice au luptat alături de germani şi aliaţii lor europeni împotriva ocupaţiei sovietice. Ca un fapt inedit, Legiunea Letonă a fost o unitate Waffen SS care a cuprins peste 80.000 de voluntari şi soldaţi în termen, care au pornit la luptă pentru recâştigarea independenţei naţionale, după ce Uniunea Sovietică a ocupat statele baltice în 1940. A fost printre ultimele unităţi militare ale Axei care au capitulat în primăvara anului 1945. Alţi 23.000 de letoni au luptat alături de germani ca soldaţi auxiliari ai Wermachtului. După ce armatele europene, conduse de cel de al Treilea Reich, au invadat gigantul comunist, soldaţii Axei au fost primiţi ca eliberatori de letoni. Cu puţin timp înainte de a ajunge trupele germane în Letonia, peste 15.000 de cetăţeni au fost deportaţi în Siberia din ordinul lui Stalin. Unitatea Waffen SS a fost creată în 1943 şi a suferit pierderi grele în luptele contra Armatei Roşii, aproximativ o treime dintre combatanţii letoni pierzându-şi viaţa pe frontul de est. Dârzenia lor nu a putut împiedica reocuparea ţării de către sovietici în 1944, ţara rămânând sub autoritatea Moscovei până în 1991, când şi-a recăpătat independenţa. Letonia este membră a Uniunii Europene din 2004. Sursa: FrontPress.ro
w

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu