America data in judecata

SUA, date in judecata pentru crime impotriva umanitatii

autor: FrontPress 24.09.2013

evoGuvernul Statelor Unite va fi dat in judecata pentru crime impotriva umanitatii, fiind acuzat ca foloseste tactici de intimidare si de inducere a fricii.
Cel care va actiona SUA in instanta este presedindele Boliviei, Evo Morales, acesta facand declaratia dupa ce presedintele Venezuelei nu a primit acceptul de a survola spatiul aerian american, in drum spre China, relateaza Russia Today.
“Vreau sa anunt ca pregatim un process impotriva lui Barack Obama si il acuzam de crime impotriva umanitatii”, a precizat Morales intr-o conferinta de presa din orasul Santa Cruz, adaugand ca presedintele american este un infractor care incalca legile internationale.
Actiunea reprezinta un gest de solidaritate fata de Venezuela, cazul fiind judecat de catre o instanta internationala. Totodata, Morales a dispus organizarea unei sedinte de urgenta a Comunitatii Statelor Latino-Americane si Caraibiene (CELAC) pentru a discuta actiunea Statelor Unite, care a fost catalogata de Venezuela drept “un act de intimidare al imperialismului nord-american”.
Presedintele Boliviei a mai cerut ca membrii CELAC sa isi retraga ambasadorii din SUA, pentru a transmite astfel un mesaj Administratiei Obama. De asemenea, el le va cere statelor membre ale Aliantei Boliviene pentru Americi sa boicoteze urmatoarea intalnire a ONU. Printre aceste tari se numara Cuba, Ecuador, Nicaragua, Venezuela si altele.
Presedintele Venezuelei nu a primit acceptul de a survola SUA, in drum spre China
Statele Unite i-au refuzat, vineri, permisiunea de survol avionului presedintelui venezuelean Nicolas Maduro. Acesta urmeaza sa se deplaseze in China la acest sfarsit de saptamana si trebuia sa traverseze spatiul american.
Guvernul lui Maduro a aflat de la autoritatile americane ca avionul presedintelui nu are dreptul de a intra in spatiul aerian american, a anuntat ministrul de Externe Elias Jaua. Jaua a apreciat ca decizia este o “insulta”.
“Denuntam aceasta decizie ca fiind inca o insulta a imperialismului nord-american impotriva guvernului”, a spus Jaua, adaugand ca “nimeni nu poate interzice un avion care transporta un presedinte aflat intr-o vizita de stat internationala. Nu exista niciun argument valid pentru a interzicerea survolului”.
Ministrul, care se va deplsa impreuna cu presedintele la Beijing, spera totusi ca autoritatile americane vor “rectifica eroarea”, pe care o pune pe seama unor oficiali de rang inferior. In plus, Guvernul exploreaza si rute alternative de deplasare pentru Maduro.
Venezuela si SUA au avut relatii tensionate atat in cei 14 ani de regim ai lui Hugo Chavez cat si dupa moartea acestuia. De Diana Toea – Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu