Manipulare

Arma chimica siriana: Dovezile, ca mijloc de manipulare

autor: FrontPress 19.09.2013

masca gazeRaportul experţilor ONU cu privire la armele chimice din Siria a confirmat folosirea gazului toxic sarin în suburbia Damascului, la data de 21 august. Însă în document nu există un răspuns la întrebarea cine anume a folosit arma chimică. Cu toate acestea, SUA, Marea Britanie şi Franţa deja au declarat că datele raportului arată că sarinul a fost folosit de armata siriană.
Dacă se citesc cu atenţie cele aproape 40 de pagini ale raportului, nu se indică nicăieri că tocmai regimul preşedintelui Bashar al-Assad a folosit sarinul. În schimb, experţii ONU repetă pe multe pagini aceeaşi teză: ei au fost duşi în locuri în care a umblat multă lume şi nu s-au mai putut stabili faptele.
„În timp ce ne-am aflat la locul incidentului, acolo au venit oameni şi ne-au adus noi dovezi. Asta ne face să presupunem că dovezile sunt un mijloc de manipulare”. Prezentând raportul, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, nu a tras concluzii clare. El doar a declarat că folosirea armei chimice reprezintă „o crimă de război”.
„Sarcina experţilor ONU este să stabilească dacă s-a folosit şi la ce scară, nu cine a folosit arma chimică. Altcineva trebuie să stabilească dacă acest caz trebuie anchetat în continuare pentru a afla cine e responsabil de folosirea substanţelor otrăvitoare. Fiecare dintre noi poate să aibă o opinie personală. Pot doar să spun că este vorba despre o crimă gravă”.
Printre altele, experţii au stabilit că s-au folosit muniţii de la fostul sistemul sovietic RPU-14. În Siria s-au livrat astfel de sisteme doar până în 1969 şi au fost scoase de mult timp din exploatare. În schimb, conform bilanţului de la sfârşitul anului 2010, ele au rămas în dotarea Afganistanului, Egiptului şi Yemenului. În toate aceste ţări există grupări active ale Al-Qaida, o parte din care luptă în Siria. Pentru ei nu era deloc greu să se prezinte astfel de sisteme ca dovezi.
În acest sens, Rusia a făcut apel la partenerii săi să pregătească o nouă conferinţă referitoare la reglementarea conflictului sirian şi să nu tragă concluzii pripite, ci să se concentreze pe problema punerii arsenalului chimic sirian sub control internaţional. Acest lucru a fost menţionat de Serghei Lavrov după întâlnirea de la Moscova avută cu ministrul egiptean de Externe.
„Dacă vrem să soluţionăm problema distrugerii armelor chimice în Siria, atunci foaia de parcurs ruso-americană deschide o cale reală, profesională, concretă şi practică. Dacă pentru cineva este mai important să facă permanent ameninţări, să intimideze, să caute un motiv de a aplica lovituri militare, aceasta este o cale ca opozanţii regimului să fie încurajaţi să recurgă la noi provocări. Şi este o cale prin care se va compromite definitiv convocarea conferinţei Geneva 2”.
Problemele legate de reglementarea conflictului sirian şi ultimele înţelegeri ruso-americane cu privire la Siria vor fi examinate, astăzi, la Moscova de Serghei Lavrov şi ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius. De Andrei Fediaşin - Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu