Biserica scientologica

Vedetele de la Hollywood parasesc Biserica Scientologica, denuntand practici odioase

autor: FrontPress 22.09.2013

scientologieEste considerată una dintre cele mai puternice și controversate secte, în jurul căreia au roit, în ultimii ani, o serie de vedete de la Hollywood. De numele Bisericii Scientologice se leagă, de asemenea, o serie de scandaluri. Începând cu acuzaţiile de trafic de fiinţe umane, aduse, în SUA, de FBI, și până la condamnarea, în Franţa, pentru escrocherie. În timp ce tot mai multe personalităţi pleacă din organizaţie, povestindu-și experienţele, Biserica Scientologică încearcă să atragă de partea sa alte nume celebre. Ultimii pe listă sunt actorul Brad Pitt și solistul trupei U2, Bono. Acuzaţiile lansate de foste membre ale Bisericii și cartea semnată de Lawrence Wright „Going Clear: Scientology, Hollywood & The Prison of belief”, au reaprins polemicile privind această organizaţie.
Nu pleci din Biserica Scientolgică atacând-o și să poți să scapi așa ușor de mâna ei lungă. Afirmația îi aparține unui fost scientolog, Vince Offer, care, comentând situația actriței Leah Remini, ce a părăsit recent secta, crede că aceasta are noroc că este în viață. Vedeta americană este doar ultima pe lista celor care au ales să plece din organizație, depunând o plângere la poliție în care reclama dispariția soției liderului Bisericii. Înaintea ei, cel care a făcut acest pas a fost regizorul Paul Haggis, care, după 35 de ani în sectă, a realizat structura ideologică a Bisericii și cum aceasta este, de fapt, o închisoare în care totul este dictat de reguli stricte, extrem de dure. Experiența regizorului apare în cartea lui Lawrence Wright, laureat cu Premiul Pulitzer, “Going Clear: Scientology, Hollywood & The Prison of belief”. Despre cartea lui Wright, care analizează în detaliu istoria Bisericii Scientologice, organizația spune că este „plină de erori și declarații false”.
Dezvăluiri scandaloase
Cartea lui Wright, bazată pe intervievarea a 200 de membri ai sectei, vorbește despre cum, la începutul anilor ’80, decepționat de scientologie, actorul John Travolta a amenințat că părăsește secta pentru a se căsători cu iubitul său. Nu a făcut-o, de teamă că în presă va fi etichetat ca gay. Dezvăluirile îl vizează și pe actorul Tom Cruise, cel mai cunoscut adept al scientologiei, și despre modul în care organizația a făcut audiții pentru a-i găsi actorului o soție. Luna trecută, Anette Iren Johansen, fostă membră a organizației, a făcut public faptul că a fost una dintre femeile chemate la „interviu” de Biserică, pentru a deveni consoarta lui Cruise, în 2006.
Trafic de fiinţe umane și escrocherii
Acuzațiile aduse organizației nu se opresc doar la viața privată a membrilor săi. În 2011, FBI a început să ancheteze Biserica Scientologică pentru trafic de ființe umane și muncă forțată. Unul dintre beneficiari ar fi fost tot Tom Cruise. Scientologii erau trimiși în lagăre de muncă ale bisericii pentru a renova casele sau a întreține yacht-urile starului american și liderului Bisericii Scientologice, David Miscavige. În schimbul acestor munci, oamenii primeau 50 de dolari pe săptămână. În Franța, în 2012, biserica scientologică a fost amendată, iar liderul ei a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru escrocherie.
De la Hollywood, la scientologi
Organizația îi consideră membri pe toți cei care au participat vreodată la cursuri organizate de ea. Despre Tom Cruise se spune că ar avea super-puteri ce îl recomandă ca șef al organizației. Printre vedetele care au decis să se alăture sectei se numără John Travolta, Kristie Alley, Priscilla Presley și Kelly Preston.
La americani e religie, în Franţa și Italia, sectă
Scientologia nu a început ca religie, ci în calitate de nou sistem de terapie mentală, odată cu publicarea în anul 1950, de către americanul L. Ron Hubbard, a «Dianeticii: știința Modernă a Sănătății Mentale». Această publicație, care s-a epuizat destul de rapid în SUA, a devenit, în scurt timp, textul central al mișcării religioase. În 1954 a luat ființă prima Biserică Scientologică în Los Angeles, California, și în 1959 Howard a mutat centrul în Saint Hill Manor în Sussex, Anglia. Dacă la americani, scientologia este considerată o religie, în Franța și Italia are statutul unei secte. Germanii o consideră «foarte dăunătoare» pentru societate, iar în Belgia au fost demarate anchete în privința activității organizației. De Luciana Pop – Ziua News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu