Masacru

Masacrul de la Ip: 157 de romani ucisi de unguri in toamna anului 1940

autor: FrontPress 14.09.2013

În toamna anului 1940, ca urmare a Diktatului de la Viena si cedãrii Ardealului de Nord cãtre Ungaria lui Miklos Horthy, în mai multe localitãţi transilvãnene trupele maghiare au ucis români nevinovaţi, printre cele mai cunoscute şi înfiorătoare crime numărându-se masacrele de la Ip şi Treznea.
Locuitori ai comunei Ip, alături de oficialităţi locale şi judeţene, veterani de război şi reprezentanţi ai partidelor politice, aduc an de an un omagiu victimelor tragicei nopţi de 13 spre 14 septembrie 1940, când peste 150 de localnici au fost ucişi de trupele horthyste.
Evenimentul de la Ip se înscrie în seria masacrelor antiromâneşti desfăşurate pe teritoriul Transilvaniei de Nord în toamna anului 1940. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupaţie cantonată în oraşul Şimleul Silvaniei, împreună cu localnici maghiari şi cu membri ai organizaţiei Straja naţiunii (‘Nemzetorseg’) au ucis 157 de localnici români.  Masacrul a fost precedat de violuri şi torturi, printre care smulgerea unghiilor, ruperea oaselor cu bâte şi paturi de armã. Mai mulţi copii au fost sfârtecaţi cu baionetele, aşa cum, potrivit unor surse, ar fi sugerat în 1935 Ducso Csaba (unul dintre pseudonimele scriitorului ardelean Lorand Daday, 1893-1954) prin intermediul unui personaj din cartea Nincs kegyelem (Fãrã milã): „Voi suprima pe fiecare valah ce-mi iese în cale. Voi aprinde satele noaptea – satele valahe! Voi trage în sabie toată populaţia, voi otrãvi toate fântânile şi voi ucide pânã şi copiii în leagãn”.
masacruUn alt masacru din acea lună neagră din istoria românilor ardeleni a avut loc la Treznea, unde 93 de persoane au fost ucise în noaptea de 8 spre 9 septembrie 1940 de trupele horthyste. În 1940, trupele maghiare au intrat în comună şi primele victime au fost copiii aflaţi cu vitele la pãscut. Cadavrele lor au fost descoperite pe izlazul comunal. Dupã ocuparea satului, unitãţile maghiare au dezlãntuit mãcelul. Românii au fost masacraţi cu focuri de mitraliere, strãpunşi cu sãbiile şi baionetele, iar casele atacate cu grenade si incendiate. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu