Spaniolii


Spaniolii s-au saturat de MONARHIE (FOTO)

autor: FrontPress 15.04.2013
0Mii de persoane, în marea lor majoritate comunişti şi socialişti, au protestat duminică în Madrid cerând abdicarea regelui Juan Carlos şi crearea unei noi republici. Demonstranţii îl acuză pe bătrânul suveran care a venit la putere în 1975, după moartea generalului Franco, că şi-a încălcat mai toate promisiunile făcute poporului spaniol.
Manifestanţii au fluturat drapele republicane în culorile roşu, galben şi albastru şi au scandat lozinci precum “Mâine Spania va fi republică”.
“Nimeni nu l-a ales pe rege”, a spus unul dintre protestatari. “Dorim un referendum să aflăm ce vrea poporul. Aşa este corect şi democratic”, a continuat altul.
Din cauza dezastrului economic şi a scandalurilor legate de corupţie şi excese care au măcinat casa regală, suportul popular pentru monarhie a ajuns la un minus istoric. Doar 54 la sută din populaţie mai susţine regatul, a scris cotidianul El Mundo.
În 1975, după moartea autoritarului Francisco Franco, prinţul Juan Carlos a devenit conducătorul ţării, acesta asigurând reinstaurarea monarhiei constituţionale. În acel moment a fost încheiat un acord tacit între el şi popor: Juan Carlos trebuia să menţină ţara unită în vremuri tulburi şi să se asigure că spaniolii nu se vor simţi ruşinaţi de familia lor regală. Cel puţin în ceea ce priveşte ultimul aspect, a eşuat groaznic, scrie ziarul Adevărul. Dacă stăm să ne gândim că fiica lui, Cristina, tocmai a fost inculpată, iar ginerele său, Inaki Urdangarin, se află în mijlocul unui scandal de corupţie care a ţinut prima pagină a publicaţiilor internaţionale, putem spune că regele Juan Carlos nu şi-a respectat partea lui de înţelegere.
Asta, fără să mai luăm în seamă faptul că monarhul trebuia să aibă o viaţă de familie exemplară şi de preferat fără incidente cu regina Sofia, aspect pe care, de asemenea, l-a neglijat. În urmă cu un an, a comis o indiscreţie. Pe lângă faptul că în plină criză economică, când ţara avea un şomaj de 26%, regele a plecat la vânătoare de elefanţi în Botswana, monarhul şi-a găsit, scrie presa străină, şi o amantă: prinţesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. Corinna a organizat excursia de vânătoare, alimentând în continuare zvonurile că este mai mult decât o bună prietenă. Publicaţia franceză Paris Match a şi prezentat, de altfel, o fotografie în care apare prinţesa purtând o superbă brăţară la mână, jurnaliştii francezi întrebându-se dacă aceasta i-a fost dăruită de regele Spaniei.
Numele Corinnei, o nemţoaică fără strămoşi aristocraţi, dar care a fost căsătorită cu prinţul Casimir zu Sayn-Wittgenstein-Sayn şi şi-a păstrat numele după divorţ, a apărut în presa spaniolă în urmă cu un an, cu ocazia vănâtorii din Botswana. De altfel, acea expediţie l-a costat destul de scump pe regele spaniol: şi-a pierdut titlul de preşedinte de onoare al filialei spaniole a World Wildlife Fund (WWF). Sursa: FrontPress.ro
101234567789

Un comentariu:

  1. Oh mу goodness! Іmρгеssivе aгticlе
    ԁuԁе! Thаnκ you sο much, Howeѵer Ι аm hаνing issues
    with уоuг RЅS. I ԁon't know why I can't subscгibe
    tο it. Is thеre аnybody elsе gеtting identіcal RSS issues?
    Anyone that knows the answеr сan you kinԁly responԁ?
    Thanks!!

    Check out my web site; ft. worth seo company

    RăspundețiȘtergere