:: Mihai Viteazul si Velica

Titlu: Mihai Viteazul si Velica
Autor:: Odorica Ion
Poza: mihai viteazul.jpeg
Articol: Foto:Mihai Viteazul(1558-1601) si Velica

Desi insurat cu Doamna Stanca, Velica a fost marea pasiune si "amanta oficiala" a Viteazului. A cunoscut-o in 1555, dupa victoria de la Calugareni. De atunci, spre marea durere a d-nei Stanca, el a iesit cu Velica in public, impunind tuturor sa i se inchine "ca unei domnite ce era si ca unei doamne ce ar putea fi".
Nevoia de virilitate apare chiar si la cei mai puternici oameni. Velica este numele femeii care care i-a mangaiat orgoliul de mascul lui Mihai Viteazul. Desi la scoala nu se vorbeste despre aventurile principelui, in unele documente vechi, slabiciunea domnitorului pentru femeile frumoase, este bine cunoscuta. Insurat cu Doamna Stanca, Mihai ca cunoscut-o pe Velica, femeia care avea sa devina marea lui pasiune, in 1595. Dupa victoria de la Calugareni, Sigismund Bathory l-a primit cu onoruri regale, la Alba Iulia. Acolo era si Velica, ruda pe linie materna cu Stefan cel Mare si Vlad Tepes.

Mariajul ei cu italianul Fabio Genga, favoritul lui Bathory, nu a fost un impediment pentru relatia de amor cu princepele roman. In 1600, Mihai a revenit la Alba-Iulia. De atunci cei doi nu s-au mai sinchisit de nimeni, afisandu-se fara sa se sfiasca. Nu se stie daca Mihai Viteazul intentiona sau de sa se desparta de Doamna Stanca. Amanta si-a atribuit insa titlul de "Gospodja Velica" ("Doamna Velica" titulatura folosita exclusiv de sotiile voievozilor). Velica avea pe sigiliul personal figura si pajura heraldica valaha. Umilintele nu s-au oprit aici. Cel care a fost nevoit sa accepte zilnic aventura celor doi, a fost chiar sotul tiitoarei domnului. Mihai Viteazul si-a instalat ibovnica, impreuna cu sotul ei, la Targoviste. Dupa asasinarea princepelui, istoria nu mai vorbeste nimic despre Velica. Doamna Stanca a ramas insa sotia marelui voievod...
http://dariaion.blogspot.com/

Visitor Ip: 85.186.214.25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu