OUATU (episodul I)

Episodul intai - SULTANA 


Dragi prieteni, autori 100Ro si vizitatori,
Sunteti invitati cu totii, ca prin comentariile voastre sa deveniti coautori la povestea
piramidala ce da sa se infiripe, "OUATU". Numai prin voi povestea se va povesti pe sine. Pentru cei care inca nu ati "rasfoit" postarile anterioare, e bine sa stiti ca povestea a plecat de la o propunere.

Intrati pe comentarii si continuati de unde s-a oprit povestea. Nu exista reguli, oprelisti si nici intelegeri prealabile intre autori. Fiecare contribuie cu harul, priceperea si interesul propriu pentru eroii nascuti si inca nenascuti de muzele bloggerilor. Orice ar iesi din povestea aceasta: drama, psaltire, tragedie, ghid turistic, tragicomedie, SF, roman fluviu, poveste de amor, etc..., nu va conta. Important  este sa  mearga mai departe. Sunteti bineveniti! Intrati si scrieti de cate ori va va facea placere! Curaj, mult succes si... aventura placuta!

"Ceapa am, ulei si sare am, varza iau din butoi.... boia am... niste marar mi-ar trebui" se gandea Sultana ramasa cu ochii pironiti in camara."Nu,  nici vorba.... n-am  sa ma duc pe gerul asta la piata, doar pentru o legatura de marar. Stai ca poate are Paraschiva'!" 
-Vecinaaaa....!!! Doamna' Paraschiva...! Hei! Doam-na-Pa-ras-chi-vaaaaa!.. se-auzi glasul Sultanei, catarata pe un morman de caramizi si tinandu-se cu mainile de ulucile gardului.
In linistea diminetii de ianuarie, numele Paraschivei trecu ca aceeleratu'  prin peretii mai multor case. Strada Vatraiului era foarte linistita ca orice strada de targusor de provincie. Usa casei vecinei se deschise si un barbat sleampat, ca la vreo cincizeci de ani, aparu in prag.
-Da doamna Sultana, ce s-a  intamplat? Saru'mana! Nevasta-mea nu-i acasa!
-Buna dimineata vecine! Pai ce sa-se-ntample dom' Vasile!? Uite, ma gandeam sa tai rata si am vazut ca n-am marar. N-ai oleaca de marar uscat, ca parca nu m-as duce acum la piata. Ti l-oi da inapoi zilele-astea....
"Hihihihi... taie rata!"  
-Stai,  sa vad! si disparu inauntru.
Dupa cateva minute se-ntoarse tinand in mana o legaturica de marar si i-o intinse peste  gard.
-Multumesc dom' Vasile! Uite, ia mai bine de-aici un leu'!
-Lasa vecina ca nu-i nevoie! Sa fii mata sanatoasa! Hmmm....  Vream sa-ti zic ceva de rata.... Pe care vrei s-o tai?
-P'aia fara guler, pe Tzushca. Da' de ce?
-Hmm... pai tocmai despre aia vream  sa-ti  zic. Acu' vreo trei saptamani, devale, inainte sa ninga, l-am vazut pe unu' care o fugarea pe balta ca un apucat. Ala mic al popii, parea sa  fie sau poate m-am inselat, nu stiu. Credeam ca n-o mai ai.
-Aaa... nuuu, nu! E-n cotet. Oricum e ultima si n-a  mai ouat de aproape juma' de an. Multumesc inc-o data dom' Vasile! "Ce-o fi vrut sa zica oare cu fugaritu', ca beat, asa de dimineata... nu prea... parea? Poate ca are ea  dreptate, Paraschiva, cand zice ca vorbeste-n dodii."
Sultana intra in bucatarie, lasa mararul pe masa si lua cutitul. Ii parea rau de Tzushca pentru ca o crescuse de boboc. Inca se mai tinea dupa ea prin curte macanind, cand o vedea, ca de-aia nici n-o taiase pana acum. Sultana n-avea copii. Da' acu' ce sa faca!? Pe ratoiul cel motat cu capul verde si pe inca doua rate ii bagase cu mana ei in oala, acum doua luni, pentru parastas. "Viata-i grea.." isi zise si iesi din nou in curte.

De-aici va las pe voi sa continuati. Ca sa va vina mai lesne la inceput, urmati firul povestii acesteia. (clic pe poveste). Urmatoare postare, dupa comentariile voastre, o voi posta eu ca demo, dupa  care urmatorul episod va fi gazduit de catre primul comentator. 
Succes!

31 de comentarii:

  1. asa trebuie sa fim distrasi ..... de jefuirea tarii ????

    RăspundețiȘtergere
  2. Antiignoranto!
    Soro, trebuie sa ti-o spun pe sleau: bati campii! Este ora 19 si acum lumea s-a mai adunat pe-acasa asa ca poti sa te relaxezi: la ora asta nu mai jefuieste nimeni. De doua mii de ani se tot jefuieste. Inca nu s-a terminat?
    Trebuie sa-ti spun un secret, dar te rog, pastreaza-l pentru tine: sunt platit de moguli ca sa tin atentia poporului roman indreptata in alta parte. Dar tu te rog sa fii vigilenta in continuare. Nimic sa nu-ti scape! Cand mai vezi cate o postare de-asta diversionista du-te repede si scrie pe blogul tau.

    RăspundețiȘtergere
  3. =)) Dane esti genial :)) si te platesc bine mogulii? :P Bafta tuturor la continuarea povestii din pacate eu nu am inspiratie si nici timp ... nu am mai scris de mult :( oricum astept sa reinceapa campionatul sa umplu categoria "sport" :-D

    RăspundețiȘtergere
  4. Se gandi ce se gandi si se indrepta asa cum si-a propus spre cotet,s-o scoata pe Tzushca,gandul cu vorba vecinului o cam apasa,"ptui,dracie"apuca sa zica Sultana si se trezi intinsa la pamant,impiedicata de o piatra care din cauza stratului de zapada ce tocmai se asternuse peste noapte,n-avea cum, s-o vada.
    "Aoleu ,pacatele mele ,sa stii ca nu mi se arata sa tai azi rata",vorbi incetisor Sultana si incerca sa se ridice,dar, soldul pe care cazuse cu toata greutatea o durea prea tare.Se uita cu ochii imprejur...cutitul ii sarise din mana cand cazuse si se ascunsese in zapada, nici o tipenie de om pe drum..."ce ma fac?...cine mama zmeului m-o pus sa tai rata taman acuma? se tanguia in sinea ei Sultana...

    RăspundețiȘtergere
  5. Si cum statea ea asa buimaca de frig si de durere si teapana ca un bolovan (ca deh' era femeie rotofeie si in putere, indeajuns cat sa ridice doua coserci odata ca pe aluatul de la taitei si sa care ulcioarele de la sipot in sus pe dealu' al inalt pan' la casa dumneaei) i se arata in departare o umbra.
    "Phui drace! O naluca! Mi s-o trage de la Vasile al chiaun! Phui, phui!"
    Si cum tot incerca ea sa se dumireasca, umbra aceea se tot apropia pana dadu in dreptul gardului. Sultana se opri brusc, muta ca rata ei si mirata cu ochii cat cepele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu şoldul zdrelit, Sultana se ridică de jos cu mare greutate şi cu o durere surdă de şale, pe de-asupra. Mai injură în sinea ei de două-trei ori şi se îndreptă spre coteţ şi mai pornită s-o taie pe Tzushca. Gândea că deja i-a adus mare ghinion.
    Ajunge la coteţ şotânc-şotânc. Gerul îi străpungea respiraţia şi sufletu-i crud. Nu mai avea nicio o părere de rău acuma. Soarta Tzushtei era hotărâtă. Deschide furioasă coteţul, strânge tare-tare mânerul cuţitului şi.... rămâne încremenită!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Scuze, cred ca am postat deodata cu Oana! A mea nu se pune!

    RăspundețiȘtergere
  8. :) Dan,cred ca va fi o problema.Daca ne apucam deodata sa scriem continuarea,va iesi un haos.Nu?Eu cred ca,daca ai intrat la postare,si te apuci sa scrii un comentariu,lasa mai intai un comentariu de genul:

    Scriu continuarea

    si atunci,daca cineva vrea sa scrie continuarea,asteapta pana ce se publica comentariul cu continuarea,si doar dupa aceea se apuca sa scrie si el continuarea...
    ce spuneti?

    RăspundețiȘtergere
  9. In cotet nici urma de Tzushca. In schimb era o gaura mare si neagra, cateva urme de rumegush, si nici pomeneala de ratza.
    Cand vazu Sultana acestea, inca ametita de la cazatura, si cu zapada pe haine, incepuse sa se gandeasca la vorbele lu` Vasile, si sa se realizeze ca poate nu era beat de dimineatza, ca-n alte zile. Si cu "al mic al popii...hmm" zise in sinea ei:
    "- Al mic al popii sa-mi fugareasca mie bunatate de ratza ?? Ei lasa ca am eu ac de cojocu` lui. Ia sa ma duc eu pan` la Popa sa-l intreb de isprava ce-am aflat."
    Zis si facut se imbraca si o lua incet pe ulita catre casa popii...

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte buna ideea lui Feri, daca continua cineva sa lase comentariu cu SCRIIU CONTINUAREA... si sa nu mai scrie nimeni pana nu apare comentul respectivului` si apoi se poate sterge acel coment cu "scriu continuarea" ca sa nu fie in plus` sa nu incurce povestea.

    Dan Ioanitescu, superba idee, felicitarile si sprijinul meu.
    O idee inovatoare pentru acest blog, provoci lumea la comentarii originale, interesante si care vor fi citite cu interes :D. Nu pot decat sa ma bucur cand vad ca am asa colegi pe acest blog. Ai un set de beri de la mine, cand vii pe la Mures, si-un tur al orasului gratis :P

    RăspundețiȘtergere
  11. Bun baieti, scriu continuarea la Alexandru!:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Scuze, o scrisesem deja dar o leg frumos pe a lui Alexandru (sa traiesti Alexandru! Sa stii ca tin la bautura!:) dupa aceasta. Deci a mea vine dupa a Alinei, si-apoi vine Alexandru. Bine ca mi-a dat prin cap sa vad cine a scris in timp ce scriam eu.

    -Aaaaah.... Iar pardalnica asta de sciatica! incepu sa vorbeasca singura Sultana, dar isi dadu seama si continua in gand "Ei, acu' sa vad cum mai prind eu rata aia si cum ma mai indrept! Dar unde-o fi umbra? Ah, uite-o deasupra cismelei. Ce-o fi facand acolo!? Chiar asa, ce-o fi cu ea? Dar umbra mea unde-o fi? Doamne, de ce te joci cu mintile mele?" Ingrozita se lasa moale la pamant.... umbra cocotata pe cismea era chiar umbra ei. "Asta nu-i a buna!" Dadu sa se frece cu amandoua mainile la ochi dar simti lama cutitului pe frunte.... Cu o miscare brusca zvarli cutitul in zapada.
    -Mamaaaa...!!! mai apuca sa strige Sultana in timp ce rata o zbughi afara din cotet dand din aripi si macaind pe langa ea. Tzusca se-ntoarse brusc, ii arunca o privire draceasca si macai marunt inainte sa apuce cutitul:
    -Sunt b nu f! succes in bezna!
    Asta era deja peste puterile ei de intelegere. Sultana ramase cu ochii deschisi in gol si mai apuca sa baiguiasca:
    -Antiignoranto! apoi lesina!
    Cand se trezi se uita in cotetz. In cotetz nici urma de Tzushca.

    RăspundețiȘtergere
  13. Atentie cand scrieti acum! Dupa Alexandru!
    Multumesc! :)

    Alexandru, :)
    Ar trebui sa ne strangem cu totii sau cat mai multi, macar pentru o saptamana, la vara, pe la vreo cabana cu internet. Da' berile tot ti le beau! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. :) vara nu mai e chiar atat de departe:)

    eu mai astept sa se intinda povestea,scriu si eu continuarea,dar mai tarziu.Si nu uitati,cei care vor sa scrie,inainte de a va apuca,lasati un comentariu: Scriu continuarea ,Sa nu ne incurcam:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Ok, Dupa Feri, postez comenturile, apoi Tasha care a scris prima va prelua urmatoarele trei, paatru sau cinci comenturi, depinde cat de lungi vor fi ele si le va publica ea. Apoi vom comenta in sufrageria ei.
    Apoi vor urma sa preia dupa Tasha:
    Oana
    Alina
    Alexandru si
    Feri
    Si-apoi vom mai vedea.:)

    RăspundețiȘtergere
  16. geniala ideea Dane...:)) am ras de m-am prapadit:))

    in conditiile in care eu maine am examen la militara si nu mi place materia:)):))

    ma descurc eu:)):))

    sunteti tari fratilor, ma bucur ca suntem colegi:)

    RăspundețiȘtergere
  17. astept deci sa continuie Feri?sau el a dat doar un exemplu si tu Dane astepti degeaba?

    RăspundețiȘtergere
  18. @Deea Chrisa,
    Iti multumesc si sa stii ca pentru cateva cuvinte sau fraze nu-ti trebuie foarta multa inspiratie. Cuvintele acelea pot arunca povestea intr-o directie nebanuita. Iti multumim ca ai trecut

    @ Monica
    Si eu ma bucur draga Monica,
    Pregateste-te ca si tu faci parte din artileria grea. :)
    Succes la examen!

    RăspundețiȘtergere
  19. Da,e doar un exemplu,va rog sa scrieti,eu voi scrie mai tarziu putin,ca mai am ceva treaba...:)deci unda verde,cine doreste sa continue

    RăspundețiȘtergere
  20. Aoleo Tasha, sunt cu capu'n nori! Eu credeam ca Feri chiar scrie.
    Scrie tu te rog daca esti pregatita si-apoi postez totul. :)
    Iarta-ma!

    RăspundețiȘtergere
  21. Sunt b nu f... :)))) Foarte tare rata, Dane! Parca am un deja vu!

    RăspundețiȘtergere
  22. Alina, fii pe faza! :) Ca urmeaza postarea episodului al doilea, imediat dupa comentariul Tashei.

    RăspundețiȘtergere
  23. Ajunsa in poarta popii se intinse cu greu sa desprinda sarma care unea portita de poarta mare,gerul miscase pamintul si lasase intredeschisa portita,dar lovitura de la cot si de la sold n-o lasau sa desprinda legatura...pe acolo prin crapatura il zari insa in curte pe preot,matura zapada spre WC-ul din curte...
    -saru'mana,parinte...as avea o vorba cu matale, indura-te de mine si hai la portita...
    -Laudat fie Domnul,Sultano,stai ca vin...si popa isi lasa maturoiul de nuiele sprijinit de gard si se apropie de femeie.
    -Ce necaz te aduce la mine Sultana pe frigul asta cumplit?
    -pacatele mele,parinte,azi dimineata uite ce mi-a trecut mie prin minte,geru-i mare,malaiul cam putin am zis, hai sa tai pe Tzushca mea,sa-mi bucur ranza cu o mancare mai aleasa...si ce crezi? pun apoi apa la fiert in ceaun s-o pot opari,ma indrept spre cotet cu cutitul in mana pregatita sa-i tai gatleju' dar,drept sa-ti zic cam ingandurata dupa o vorba cu vecinu' Vasile,ma impiedec de-o piatra si trag o tranta zdravana,ca uite abia m-am ridicat de jos,cu greu mi-am tarat piciorul sa ajung pana aici.
    Asa ...si cum am zis cand sa ajung la cotet,mare-mi fu mirarea,ia-o pe rata de unde nu-i?
    -te-au calcat hotii azi noapte Sultano? ti-au furat rata?
    -apoi ,na!aici e buba parinte,de asta am venit sa ma plang....
    Vecinu' Vasile,cand a auzit ca vreau sa tai rata m-o intrebat dac-o mai am ca l-o vazut cica pe feciorasul matale c-o fugarea la vale...

    RăspundețiȘtergere
  24. -Aaa,incredibil.
    Spune popa.
    -Ionel mi-a spus o intamplare,dar nu l-am crezut.Intr-o zi,de cateva saptamani,a venit acasa,si foarte mandru,mi-a povestit cum fusese abordat de un domn,care vorbea limba engleza,si avea ochelari negri de soare.Domnul acela i-a propus 50 de dolari,daca ii gaseste ratusca care are o pata mica violeta in zona gatului,si era fara guler.Tzusca avea o pata violeta pe gat?
    intreaba parintele.
    -Parinte,avea o pata violeta pe gat.Oare ce a vrut sa spuna fiul 'matale?
    ii raspunde parintelui,foarte mirata.

    -Sultano,fiul meu a plecat azi dimineata de acsa,sa asteptam pana revine,sa il ascultam.Pana atunci,te invit sa savurezi un ceai.

    RăspundețiȘtergere
  25. Feri, nu trebuie sa postezi la OUATU(episodul II)? Da un refresh!

    RăspundețiȘtergere
  26. hm....spui tu ceva Oana :P
    Dar ma gandesc cum sa fac?sa pun intreaga poveste?

    RăspundețiȘtergere
  27. "Alexandru, :)
    Ar trebui sa ne strangem cu totii sau cat mai multi, macar pentru o saptamana, la vara, pe la vreo cabana cu internet. Da' berile tot ti le beau! :)"

    Dan
    Chiar ca ar trebui sa ne strnagem undeva la vara, stiu ca mori de ciuda, da tot o sa pun trabi-u la punct pana atunci, si mergem undeva, la o cabana, sau cu corturile undeva, si berile tot ti le DAU (si bem impreuna). Esti un om super, abia astept sa te cunosc personal... pe mess nu intri deloc ?

    RăspundețiȘtergere