Sarbii il revendica pe Vlad Tepes

autor: FrontPress 04.12.2011
Un tabloid de la Belgrad lansează o ipoteză şoc: Vlad Ţepes ar fi fost sârb la origine. Pentru a susţine această teorie, un istoric sârb invocă celebrul roman al lui Bram Stoker, “Dracula”, din 1897, care nu are însă niciun fundament istoric.
În ediţia din 3 decembrie 2011, cotidianul Kurir a titrat pe prima pagină: “Contele Dracula a fost sârb”. „Poporul meu a murit în bătălia de la Kosovo, sunt cuvintele nobile ale lui Vlad Ţepeş din celebrul roman Dracula”, notează articolul.
Cel care a lansat această teorie este Jovan Deretic, un controversat istoric sârb, autor al mai multor lucrări despre originile poporului sârb.
“Dracula a fost sută la sută sârb! Pe piatra de mormânt a lui Dracula este scris: “Aici zace Vlad Ţepeş, robul lui Dumnezeu”, scris în cea mai curată limbă sârbă. Ce alte dovezi mai vreţi?” a declarat Deretic pentru cotidianul Kurir.
Istoricul merge chiar mai departe cu această teorie elucubrantă: “De altfel, majoritatea românilor de azi sunt la origine sârbi. Mulţi nu ştiu că, până în secolul al XIX-lea, românii au vorbit limba noastră şi au utilizat scrierea noastră. I-am numit vlahi, adică păstori, deoarece populaţia din Transilvania se ocupa preponderent cu această ramură a agriculturii”.
Articolul din cotidianul Kurir abundă de erori, autorul menţionând că Vlad Ţepeş s-ar fi născut într-un sat de lângă Târgovişte, când, de fapt, izvoarele istorice plasează naşterea sa la Sighişoara.
Ficţiunea literară, în locul izvoarelor istorice
În sprijinul afirmaţiilor sale, istoricul Jovan Deretic invocă celebrul roman al lui Bram Stoker, “Dracula”, care nu are însă niciun fundament istoric.
“O mare ruşine s-a abătut asupra poporului meu, din Kosovo in 1389 , atunci când steagurile de vlahi şi unguri au fost înfrânte de turci”, citează cotidianul belgrădean din romanul “Dracula”.
“De ce Dracula a spus că turcii i-au cucerit poporul, când se ştie faptul că turcii s-au luptat cu sârbii în Kosovo? Asta înseamnă că Dracula, care a servit ca sursă de inspiraţie pentru Bram Stoker, a fost de fapt sârb”, a concluzionat istoricul.
Deşi nu este întru totul de acord cu Jovan Deretic, etnologul Bojan Jankovic susţine şi el această teorie. “Dracula a fost un mare patriot, el a folosit măsuri brutale de represalii împotriva inamicilor lor. El se identifică populaţiei creştine sârbeşti, care s-a opus turcilor”, a declarat Jankovic pentru Kurir.
Vlad Ţepeş aparţine istoriei româneşti
Istoricii români demontează această teorie fără niciun fundament istoric. “Romanul lui Bram Stoker este o ficţiune, de la început şi până la sfârşit, nu are nicio valoare din punct de vedere istoric. Vlad Ţepeş şi tatăl său, Vlad Dracul, aparţin istoriei româneşti, sunt filiaţie directă din domnitorii români, din Basarabi. Nu este niciun fel de dubiu în privinţa asta, iar Basarab nu era în niciun caz sârb”, a declarat pentru “Adevărul” reputatul istoric Dinu C. Giurescu, membru al Academiei Române.
Cât despre folosirea de către români a limbii şi scrierii sârbeşti, istoricii români spun că sunt doar “simple afirmaţii”.
“Noi nu am scris în limba sârbă, noi am scris în slavona veche, limba oficială a cancelariei noastre. Nu era nici sârbă, nici bulgară. Era limba stabilită de cei doi fraţi Methodius şi Kiril, cei care au inventat alfabetul chirilic. La acea vreme, erau cancelarii domneşti care scriau în latină, inclusiv cancelaria ungară, iar altele în slavonă şi greacă”, a mai spus Dinu C. Giurescu.
Cum se falsifică istoria
Nu este prima dată când istoricii sârbi lansează false teorii istorice referitoare la poporul român. Pentru a justifica încălcarea drepturilor comunităţii româneşti din Valea Timocului, autorităţile de la Belgrad pretind că vlahii nu au origini româneşti, ci ar fi o populaţie sârbească străveche.
Serbia refuza cu obstinaţie să recunoască minoritatea românească din Timoc şi, implicit, să-i acorde drepturi specifice.
Istoricii de la Belgrad au venit în sprijinul politicienilor, prin publicarea unor lucrări, fără niciun fundament istoric, care susţin această falsă teorie a originii vlahilor.
“Vlahii sunt descendenţi din populaţia romanică locuitoare în Peninsula Balcanică. Împăraţii bizantini au semnalat, pentru prima oară, în actele lor imperiale existenţa vlahilor, pe care sârbii nu vor să-i menţioneze”, a declarat istoricul Dinu C. Giurescu. De Sorin Ghica – Adevarul
H

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu