“7 procente” – cel mai bine pastrat secret al lui Traian Basescu
Sociologul Alin Teodorescu, directorul IMAS, face cîteva dezvăluiri de-a dreptul incendiare legate de scena politică, la loc de cinste figurînd ceea ce ar putea fi numit cel mai bine păstrat secret al lui Traian Băsescu din ultimele 18 luni: șeful statului se zbate sub 10% în sondaje.
De la izbucnirea crizei, institutele de sondare au devenit cam zgîrcite cu publicarea datelor, deși sondaje se fac non-stop, iar o rubrică anume a dispărut, practic, complet: cea care prezintă popularitatea președintelui în exercițiu.
Explicația acestui fenomen a fost furnizată miercuri seara de către reputatul sociolog Alin Teodorescu, în emisiunea lui Ion Cristoiu de la B1TV, șeful IMAS dezvăluind că, din ziua de 10 mai 2010 și pînă azi, Băsescu zace prăbușit sub 10%, fără a reuși găsirea soluției miraculoase pentru revenire.
Explicația acestui fenomen a fost furnizată miercuri seara de către reputatul sociolog Alin Teodorescu, în emisiunea lui Ion Cristoiu de la B1TV, șeful IMAS dezvăluind că, din ziua de 10 mai 2010 și pînă azi, Băsescu zace prăbușit sub 10%, fără a reuși găsirea soluției miraculoase pentru revenire.
Potrivit lui Teodorescu, din ziua de 10 mai anul trecut, cînd președintele a ieșit la rampă anunțînd măsurile dure anti-criză, pînă la sfîrșitul aceleiași luni, Băsescu a înregistrat cea mai dramatică prăbușire în sondaje din istoria post-decembristă.
”Până atunci, Traian Băsescu avea în jur de 40%, poate de 10 ani, a avut fluctuaţii, normal, de măsurare, dar avea 40-50%, era imbatabil în încrederea publicului. În 10 mai 2010 a ieşit la televiziune seara şi a spus: tai, tai salariile cu 25%, tai pensiile cu 15%. După trei săptămâni am văzut cea mai mare cădere pe care am înregistrat-o noi vreodată unei personalităţi politice. Niciodată n-am văzut aşa ceva – de la 40% încredere şi 35% intenţie de vot pentru PD-L. Traian Băsescu a ajuns la vreo 7, într-o lună, în trei săptămâni. Groaznic, prăbuşire pur şi simplu. Şi PD-L sub 10%, dacă-mi aduc bine aminte” a spus sociologul.
El a mai spus că, ulterior acestui moment,” a început o bătălie formidabilă a lui Traian Băsescu şi a PD-L, să întoarcă, să recîştige încrederea publicului”. Deocamdată PD-L reuşeşte treptat să întoarcă rezultatul, Băsescu nu, a declarat Teodorescu.
De ce PDL reușește, iar Băsescu nu?
Teodorescu explică prin aceea că ”PDL e o structură cu sute, mii de organizaţii, care ajunge în gospodării, nu se bazează numai pe media”, în timp ce președintele ”nu are alt acces decât pe media, nu are cum să comunice cu publicul decât pe mass-media. Plus că, mă rog, unele decizii pe care le-a luat PD-L au satisfăcut cereri publice, de pe agenda publică. Traian Băsescu nu reuşeşte. Nu găseşte cheia recomunicării, recontactării publicului. Nu pot să spun mai mult, că nu ştiu de ce. Deci, nu găseşte calea să comunice din nou cu publicul, aşa cum a făcut-o 10 ani, din 2000 până în 2020”.
Cum a reacționat președintele în fața prăbușirii din sondajele pe care președinția, potrivit aceluiași Tedodorescu, le face constant?
”A negat-o. A negat-o câteva luni şi la un moment dat a devenit conștient, atunci când a văzut manifestări de stradă împotriva lui. Dacă aş fi în locul lui, aş suferi. A fost răsfăţatul publicului român. El şi Stolojan şi Mugur Isărescu au fost trei oameni care au fost răsfăţaţi de public. Orice spuneau, aveau 50% credibilitate”. Acum, orice spune, ”nu reuşeşte să găsească calea de comunicare”.
Sociologul susține că marea eroare a președintelui a fost modul în care a comunicat măsurile de austeritate, lăsînd impresia că actuala criză va fi decontată doar de săraci, nu și de bogați: ”Publicul a interpretat foarte simplu: A, după ce că v-aţi bătut joc de banii ţării, acuma vreţi să ieşiţi numai pe spinarea noastră? Pensionarii şi salariaţii plătesc. De ce? De ce numai noi?”.
Trebuia să ia și de la bogați, a concluzionat Teodorescu, adăugînd că există un sentiment al publicului că a fost nedreptăţit.
O altă dezvăluire a lui Teodorescu, în emisiune, a fost că Băsescu a înregistrat un alt recul, anul trecut, într-un sondaj făcut în noiembrie, după summitul NATO de la Lisabona, cînd președintele Franței, Nicolas Sarkozy, l-a ignorat ostentativ pe omologul său român: ”A contat foarte mult şi s-au făcut măsurători, acea întâlnire total neplăcută, complet neplăcută, dintre Sarkozy şi Băsescu, în care Sarkozy părea că-l ignoră. Oamenii s-au simţit umiliţi”. De Bogdan Tiberiu Iacob - InPolitics
H http://teodorapetrescu.blogspot.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu