Modelul bancar islamic !

Modelul bancar islamic, solutie pentru Uniunea Europeana?

autor: FrontPress 04.12.2011
Ati auzit de banci care nu percep dobanzi? Ele exista, asa functionand, de exemplu, sistemul bancar islamist. De curand, o astfel de banca s-a deschis si in Germania. Activitatea sa este supusa canoanelor religioase islamice. Ce inseamna acest lucru?
Dobanzile sunt interzise, iar speculatiile financiare, tabu. Aceasta banca lucreaza in mod diferit fata de celelalte. Activitatee ei respecta intocmai regulile impuse de religia islamica. Conceptia este larg raspandita in tarile musulmane. Acest model bancar este propus pietei germane doar de insitutia din Manheim.
O impartire corecta a riscului
Deutsche Welle face o radiografie a modelului propus de banca din Manheim, oferind si un exemplu practic pe care il prezentam mai jos.
Cand vanzatorul de kebab, Ali, ia un credit de la o banca oarecare, el preia singur riscul creditului. Plata acestuia va depinde de modul in care vor merge afacerile si de numarul de clienti ai localului. Daca acestia vor lipsi, Ali va pierde, fiind nevoit sa plateasca bancii nu doar creditul luat, ci si dobanzile aferente acestuia. Astfel, banca prospera pe spinarea debitorului. Ali pierde, dar banca niciodata.
In modelul financiar-bancar musulman, o astfel de institutie este considerata nedreapta. Aici riscul se imparte. Banca musulmana din Manheim nu castiga din dobanzi, ci din participatia la finantarea firmelor. Daca firma, care a luat credit, castiga, atunci si banca se afla in aceeasi situatie. Pierde firma, pierde si banca.
Unele sectoare ale economiei sunt exluse, insa, din activitatea bancilor musulmane. Ele nu crediteaza firme care produc sau distribuie alcool, produc, proceseaza sau vand carne de porc. De asemenea, bancile musulmane nu finanteaza industria pornografica sau de armanent. Toate acestea sunt interzise de Coran. In principiu, bancilor musulmane le este interzis sa aiba activitati care contravin interesului comunitatii.
Asa-numitul, “Islamic Banking”, se deosebeste de sistemul bancar occidental si prin legatura sa cu economia reala. Cu alte cuvinte, debitorii sunt obligati sa investeasca in produse si firme cu acoperire in realitate, fiindu-le interzise speculatiile financiare. Orice capital varsat trebuie sa aiba legatura cu o bunuri reale. In acest fel bancile sunt ferite de asa-numitele “baloane de credit”, care duc la crize severe.
Moral, dar scump
Pe de alta parte, o clienta a bancii din Manheim a declarat pentru reporterii Deutsche Welle ca nu intotdeauna creditarea este avantajoasa pentru clienti. In multe dintre cazuri, banca are dublu rol, atat de cumparator, cat si de vanzator. Acest model ridica costul de finantare in cazul cumpararii de bunuri imobiliare, deoarece se platesc impozite duble. In plus, in anumite cazuri, se percepe si TVA suplimentar.
Totusi bancile musulmane starnesc un interes din ce in ce mai ridicat in Occident. Serviciul Federal de Supraveghere a Bancilor din Germania va tine o conferinta pe aceasta tema. Cauza: sistemul financiar-bancar actual a dus lumea pe marginea prapastiei. Ruperea bancilor de realitatile economico-sociale reprezinta unul dintre cele mai mari neajunsuri, asa ca modelul musulman este de luat in seama. De pe Ziare.com
«http://odorica.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu