Liberalism desucheat

Stiu ca scriu un truism dar el trebuie repetat ori de cate ori se iveste prilejul: in Romania, statul este prea puternic. Se pare ca patru decenii de totalitarism ne-au plecat de tot capul. Un stat are tendinta naturala de a-si subjuga populatia. Romania nu a fost niciodata cu adevarat un stat liberal. Si cand scriu liberal nu ma refer strict la conducerea politica a tarii de catre un partid care s-ar putea revendica de la acesta doctrina de succes. Nici in trecut, nici acum. Caci ce poate avea in comun cu liberalismul actualul partid de guvernamant care-si afiseaza pompos numele: Partidul Democrat - Liberal ? Masurile pur si simplu represive, de sufocare a initiativei private nu au nimic in comun cu libertatea economica ori cu libera initiativa. Nu mai departe de acuma cateva zile, am citit in ziare despre o noua initiativa care nu face altceva decat sa gatuie mai tare mediul de afaceri. Guvernul vrea sa treaca o lege prin care cei care-si deschid o afacere vor trebui s-o inregistreze musai si la Camera de Comert. Stiu ca aceasta institutie - caruia sincer, nu-i prea vad rostul, este politizata, ca de altfel orice organizatie mai de seama din Romania. Cand lucram in administratia publica, sefa de cabinet a prefectului tragea sforile pentru una dintre functiile de conducere. Oana era o activista pur sange, si cu toata tineretea ei, avea state foarte vechi in partid.
In loc sa vina cu simplificarea conditiilor de infiintare a unei afaceri, statul nu gaseste altceva mai bun de facut decat sa mareasca timpul, hartogaraia, cheltuielile si sa intinda la maxim nervii celor - din ce in ce mai putini- care indraznesc sa-si deschida o firma. Are o asemenea masura ceva in comun cu unul dintre principiile de baza ale liberalismului modern? In niciun caz!
Deunazi, parlamentarul “liberal” Dumitru Ghise - turnator dovedit cu acte in regula, a venit cu o propunere demna de literatura lui Orwell: securistul acesta infect si grandoman, vrea nici mai mult nici mai putin decat controlul psihiatric al ziaristilor! Vrea inregimentarea acestora intr-un soi de breasla profesionala, si mai mult, doreste ca jurnalistii sa aiba carnetel precum curvele de odinioara! Romania aduce din ce in ce mai mult cu o tara asiatica uitata de lumea civilizata si nu cu una cu pretentii europene. Initiativa, pe cat de dezgustatoare pe atat de periculoasa, vine- sa nu uitam, din partea unui pretins liberal si mai ales din partea unui parlamentar “de opozitie” ! Acuma vreo cateva luni, Olguta Vasilescu, o alta mandra politica cu pretentii dar cu mentalitate de mahala, punea si ea pe tapet un gen de initiativa care ar fi ingradit libertatea Internetului. Si Olga venea tot de la un partid de opozitie. Pai daca opozitia politica la statul din ce in ce mai autoritar al regimului Basescu se traduce prin ingradiri si mai mari, noua ce ne mai ramane de facut? Pe cine am putea vota peste doi ani daca recolta de oameni politici este atat de redusa ca si capacitate de a intelege odata pentru totdeauna ca traim intr-un stat de drept, unde libertatea de exprimare si cea de asociere sunt stipulate in legea fundamentala? Stiu, un inaintas ilustru britanic spunea ca in mintea unui lider politic fie el cel mai luminat cu putinta, zac germenii (ori mai bine spus visurile) totalitarismului. Si totusi au trecut doar douazeci de ani de la alungarea comunismului. Sa fie atat de scurta memoria tovarasului Ghise - altadata pe semne, un slujbas marunt din Brasov, pe deasupra si turnator la Securitate, incat sa uite faradelegile de atunci, sclavia moderna in care traia si in care-si ducea viata lui de vierme nepricopsit?
Statul este prea puternic pentru ca oamenii care-l compun sunt prea slabi. Si daca sunt prea slabi este nevoie de semeni care sa-i protejeze si nu de "tatuci". Cu siguranta nu de animale politice din stirpea lui Ghise ori Vasilescu…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu