LA CAPSA

LA CAPSA UNDE VIN TOTI SENIORII...
„La Capsa unde vin toti seniorii,
Local cu doua mari despartituri;
Intr-una se mananca prajituri
Si-n-tralta se mananca ...scriitorii”

N.CREVEDIA
Am avut sansa sa „vizitez cafeneau Capsa din anii ^30, nu fiindca atunci eram vreun ministru, purtand numele de Iuliu Maniu, Ionel Bratianu, Petre Carp, Al. Marghiloman, Dimitrie Sturdza, Take Ionescu, poeti ca Ion Minulescu, Cincinat Pavelescu, V. Voiculescu, sau prozatori care semnau Liviu Rebreanu, Cezar Petrescu, oameni ai teatrului, cum erau dramaturgul Barbu Delavrancea, regizorul Soare Z. Soare, Puiu Iancovescu, Alexandru Cazaban sau neuitatul epigramist Pastorel Teodoreanu, toti vizitatori statornici ai cafenelei si restaurantului infiintat de fratii machedoni Anton si Vasile Capsa, care initiaza acest negot mai intai pe Podul Mogosoaiei, la Hanul Damari, peste drum de biserica Zlatari, personaje din care urma sa ma reincarnez in cel ce sunt azi, ci din cauza ca realizam in anii '80 la TVR ciclul de filme „Trubaduri de altadata”, fiind astfel nevoit sa rascolesc arhiva de filme documentare din epoca”.
Mi-a ramas si acum in minte faimoasa secventa de pe Calea Victoriei, pe care, exact in dreptul Capsei, treceau automobile de epoca, alaturi de birje conduse de muscali, in care isi etalau toaletele bucurestencele cu dare de mana, aceleasi pe care Ion Vasilescu avea sa le imortalizeze in cantecul lui „Fetite dulci, din Bucuresti”, iar Ionel Fernic sa ni le readuca in memorie cu romanta sa „Iti mai aduci aminte, doamna?”, lansata de Jean Moscolpol, solist in mare voga, si el prezent adeseori in saloanele „Capsei”, unde venea sa-si bea „svartul” (un preparat special de cafea), alaturi de colegii lui Titi Botez - neuitatul interpret al tangoului „Femeia”, eterna poveste, Cristian Vasile - care incantase cu memorabilul cantec „Zaraza”, si de actorii de la „Carabus”, Constantin Tanase insusi evocand in cupletele lui aceasta cetate a boemiei romanesti.
Am crezut pana deunazi ca toate acestea sunt doar amintiri, ca la restaurantul si cafeneaua Capsa poate exista doar o „masa a umbrelor”, unde ii voi intalni pe Radu D. Rosetti, marturisind-ne ca tatal sau a scris cartea „Intre Capsa si Palat”, iar el „Capsa pe front”; pe Gala Galaction, care isi arata admiratia fata de faptul ca, iata, trei generatii romanesti din familia Capsa duce traditia cofetarilor inceputa in anul 1852, ajungand la nivelul localurilor cu faima de la Paris, Berlin, Lipsca ,Viena si Londra - intrecandu-si concurentul, care era nu mai putin renumita cofetarie ,,Fialcowsky; pe misteriosul „Claymoor” primul nostru cronicar monden (de fapt Misu Vacarescu, din familia boierilor Vacaresti) ), ale carui articole in ziarul „,Independence Roumaine” erau extrem de populare. Va puteti imagina scena aceea emotionanta, cand marea tragediana franceza Sarah Bernardt, statea intr-un salon de la „Capsa”, ascultandu-l pe pe lautarul Ciolac, cantandu-i o romanta? Sau pe diva Parisului, Josephine Baker, flirtand la „Capsa” cu Alexandru Giugaru, cu care a consumat discret o idila amoroasa? Sau vi-l inchipuiti pe Puiu Iancovescu, afirmand ca la „Capsa” transpira cele mai mari secrete din lumea politica, care l-au facut si pe Titu Maiorescu sa exclame pe cand era prim ministru: „Capsa, tot Capsa!”.
Pe mine m-a dus la ,„Capsa prima oara regretatul pamfletar si caricaturist Neagu Radulescu, care mi-a si aratat masa la care obisnuia sa-si soarba svartul Al. O. Teodoreanu.
Zilele trecute, un eveniment aniversar m-a adus din nou in acest local unic, pe care il stiam transformat de vreo trei ani in santier. In primul rand, privind cladirea din afara, nu puteam sa-mi imaginez ca adaposteste 64 de camere de hotel, dotate la nivel de cinci stele. Ba, pot spune, ca unul care a vazut candva, la invitatia regretatului Mihai Botez - pe atunci ambasadorul Romaniei la ONU - camera lui de la celebrul hotel „Waldorf Astoria” din New York, ca intre cele doua, prefer sa fiu gazduit la „Capsa”, devenit din nou un reper al Bucurestiului in mileniul trei! Cat despre lista de bucate, nici nu vreau s-o evoc, fiindca simt ca se duce naibii regimul meu alimentar restrictiv!... Asta i-o spuneam si lui Marian Bucur, care, spre satisfactia mea, a facut tot ce se poate pentru a reda stralucirea acestei case, un reper de peste 150 de ani in istoria tarii, inca o dovada ca suntem de mult in Europa Occidentala, ca civilizatie si spiritualitate.
Imi doresc ca odata si odata sa refac duelurile cu epigrame incepute la Capsa, printre marii „spadasini” numarandu-se I.L. Caragiale, D. Teleor, Cincinat Pavelescu, Pastorel Teodoreanu, N. Crevedia, Radu D. Rosetti, G. Toparceanu si atatia altii. Ca si Odobescu, in cunoscuta sa lucrare „,Pseudokynegetikos”, nu-mi ramane decat sa va spun:„Du-te intr-o dimineata la Capsa...”
http://aristidebuhoiu.ro/
http://odorica.blogspot.com/

Un comentariu:

  1. „La Capsa unde vin toti seniorii,
    Local cu doua mari despartituri;
    Intr-una se mananca prajituri
    Si-n-tralta se mananca ...scriitorii”
    Frumos

    RăspundețiȘtergere