Vanatoarea de tigani



autor: FrontPress 16.09.2012
În vremea socialismului, un bulibaşă a cerut paşaport pentru a participa la o întîlnire internaţională a etniei sale. După cîteva luni, a fost chemat de autorităţi să i se înmîneze documentul respectiv. Omul nostru a mulţumit frumos, dar a spus că nu mai are nevoie de paşaport întrucît, între timp, a fost în străinătate şi s-a şi întors acasă. Acum vremurile s-au schimbat, francezii îi vînează pe ţigani ca pe nişte fiare sălbatice, dar aceştia îi asigură că se vor întoarce, din nou, la umbra Turnului Eiffel.
În aceste zile, au venit la Bucureşti doi membri ai Guvernului francez. N-am văzut de mult un personaj mai curios decît acest Manuel Valls, care este ministru de Interne. Un agitat, cum greu se poate imagina, lăsînd la o parte prostiile pe care le-a spus acesta în ţara care i-a fost gazdă. „Franţa nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei“, a declarat aşa-zisul demnitar francez, într-un limbaj pe care chiar şi ţiganii nu l-ar putea agrea. Lăsînd la o parte faptul că regulile protocolare, dar şi un minimum de decenţă l-ar fi obligat să se abţină.
Comunitatea de ţigani români din Franţa numără aproximativ 15 mii de persoane, iar acest Manuel Valls a venit să ne ameninţe că, înainte de sfîrşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari aparţinînd acestei etnii vor fi obligaţi să se întoarcă acasă. În această vară, mai multe tabere ale ţiganilor au fost evacuate de Poliţie, trezind reacţiile de protest ale unor asociaţii care nu s-ar fi aşteptat ca tocmai socialiştii lui Hollande să se comporte asemenea lui Nicolas Sarkozy, care, deşi are şi rădăcini ţigăneşti, nu a ezitat nici o clipă să treacă la expulzări colective ale acestor nomazi obligaţi să trăiască din cerşit. De ochii lumii, cei doi francezi au mers la Şcoala „Pavel Dan“, din Cîmpia Turzii, prin care Occidentul vrea să arate un model de rezolvare a problemei ţigăneşti. O demagogie mai mare nici nu se poate închipui, din moment ce acelaşi ministru francez promitea suma de 10.000 de euro pentru „implementarea“ proiectului de la Cîmpia Turzii. Şcoala de care vorbim numără peste 200 de copii, iar suma promisă de Harpagonii de la Paris reprezintă costul unui concediu pe care îl fac ei prin diferite locuri luxoase ale lumii. Nici Uniunea Europeană nu este mai darnică, din moment ce Bruxellesul crede că problema ţiganilor va fi rezolvată în România cu vreo 270.000 de euro, pe care ar urma să-i primim pînă în august 2013. Bine i-a spus o ţigancă din Cartierul Lut, din Cîmpia Turzii, îngîmfatului ministru venit de la Paris: „Nu avem bani, daţi-ne de lucru că, dacă nu, ne întoarcem imediat în Franţa“.
Şi pentru ca totul să fie anapoda, în articolele care anunţau vizita celor doi granguri occidentali în colonia numită România, Bucureştii erau confundaţi cu Budapesta. În paranteză fie spus, evacuarea ţiganilor din Franţa a continuat şi în cele două zile de convorbiri la nivel înalt pe această temă. În general, occidentalii nu contenesc să ne dea lecţii, dar continuă să confunde fosta Cetate a lui Bucur cu Buda şi cu Pesta. De la francezi, ne-am fi aşteptat mai puţin, pentru că tot li s-au spus Bucureştilor Micul Paris. Aşa încît, atunci cînd o ştire a Agenţiei Reuters Television anunţa că fostul premier român a încercat să se sinucidă… la Budapesta, aproape că nu ne-a mai mirat nimic, deşi bietul om se afla în casa lui din Strada Zambaccian. Gafa a fost făcută şi pe site-ul oficial al lui Manchester United, gruparea care a întîlnit Oţelul Galaţi pe Naţional Arena. Fotbaliştii englezi s-ar fi plimbat prin Budapesta, unde Dîmboviţa ar arăta precum Dunărea. Acelaşi lucru l-a făcut şi crainicul UEFA, tot pe Naţional Arena, la finala Europa League, dintre Atletico Madrid şi Atletico Bilbao. Crainicul respectiv a scăpat uşor, dar 400 de spanioli care şi-au luat bilete de avion spre Budapesta, în loc de Bucureşti, au fost nevoiţi să se descurce cum au putut pentru a ajunge, în ultima clipă, la meci. Dacă li s-ar fi întîmplat un asemenea pocinog francezilor, am fi fost siguri că aceştia s-ar fi aflat sub povara unui blestem ţigănesc, şi ar fi meritat-o din plin… De Dumitru Avram – Ziarul Tricolorul
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu