MOS GERILA UCIS

Mos Gerila ucis de fanaticii musulmani din Tadjikistan

autor: FrontPress 03.01.2012

Un tânăr costumat în “Moş Gerilă”, echivalentul rusesc al lui Moş Crăciun, a fost înjunghiat mortal în Duşanbe, capitala Tadjikistanului, într-un atac pe care poliţia îl consideră motivat de “ura religioasă”, relatează The Guardian, în ediţia electronică.
Un grup de persoane l-a atacat pe Parviz Davlatbekov, în vârstă de 24 de ani, şi l-a înjunghiat cu un cuţit în timp ce acesta îşi vizita rudele la primele ore ale dimineţii de luni, îmbrăcat în Moş Gerilă, personaj mitologic care potrivit tradiţiei le aduce cadouri copiilor ruşi de Anul Nou. Cultura rusească a rămas puternică în Tadjikistan, o fostă republică sovietică muntoasă din Asia centrală.
Cotidianul britanic susţine că martorii atacului au auzit câţiva agresori strigând către victimă “necredinciosule”. Tânărul a fost transportat la spital dar nu a supravieţuit, pierzând foarte mult sânge. Majoritatea suspecţilor au fost deja reţinuţi de poliţie.
Tadjikistanul este oficial o ţară laică, musulmanii alcătuind 98 la sută din totalul populaţiei. Autorităţile au suprimat o parte din libertăţile religioase în ultimii ani şi au închis zeci de persoane pentru apartenenţă la grupări islamiste radicale.
Şi românii sunt familiari cu personajul Moş Gerilă, cel care la începutul anilor ’50 l-a înlocuit pe Moş Crăciun, odată cu consolidarea regimului comunist în ţara noastră. Cel din urmă era perceput ca o ameninţare pentru conceptul ateist impus cu tancul în România de către “eliberatorii” sovietici. Dispariţia lui Moş Crăciun şi instaurarea lui Moş Gerilă e surprinsă cel mai bine de ziarele vremii, care în 1946 îi dedicau numere speciale lui Moş Crăciun, dar în 1949 îl uitaseră deja cu desăvârşire. Acesta este momentul în care Moş Gerilă a intrat în scenă. Supremaţia lui durează doar până în 1989, căzând în uitare după prăbuşirea regimului comunist. Sursa: FrontPress.ro
« 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu