OUATU - II

Episodul al doilea - TZUSHCA
Dragi prieteni, autori 100Ro si vizitatori,
Sunteti invitati cu totii, ca prin comentariile voastre sa deveniti coautori la povestea piramidala ce s-a infiripat, "OUATU". Numai prin voi povestea se va povesti pe sine. Pentru cei care inca nu ati "rasfoit" postarile anterioare, e bine sa stiti ca povestea a plecat de la o propunere.
Intrati pe comentarii si continuati de unde s-a oprit povestea. Nu exista reguli, oprelisti si nici intelegeri prealabile intre autori. Fiecare contribuie cu harul, priceperea si interesul propriu pentru eroii nascuti si inca nenascuti de muzele bloggerilor. Orice ar iesi din povestea aceasta: drama, psaltire, tragedie, ghid turistic, tragicomedie, SF, roman fluviu, poveste de amor, etc..., nu va conta. Important  este sa  mearga mai departe. Sunteti bineveniti! Intrati si scrieti de cate ori va va facea placere! Curaj, mult succes si... aventura placuta!

 tasha spunea...
Se gandi ce se gandi si se indrepta asa cum si-a propus spre cotet, s-o scoata pe Tzushca, gandul cu vorba vecinului o cam apasa, "ptiu, dracie!" apuca sa zica Sultana si se trezi intinsa la pamant, impiedicata de o piatra care din cauza stratului de zapada ce tocmai se asternuse peste noapte, n-avea cum s-o vada. "Aoleu, pacatele mele, sa stii ca nu mi se arata sa tai azi rata", vorbi incetisor Sultana si incerca sa se ridice, dar, soldul pe care cazuse cu toata greutatea o durea prea tare. Se uita cu ochii imprejur...cutitul ii sarise din mana cand cazuse si se ascunsese in zapada, nici o tipenie de om pe drum..."ce ma fac?...cine mama zmeului m-o pus sa tai rata taman acuma? se tanguia in sinea ei Sultana...

grosso modo spunea...
    Si cum statea ea asa buimaca de frig si de durere si teapana ca un bolovan (ca deh' era femeie rotofeie si in putere, indeajuns cat sa ridice doua coserci odata ca pe aluatul de la taitei si sa care ulcioarele de la sipot in sus pe dealu' al inalt pan' la casa dumneaei) i se arata in departare o umbra.
    "Phui drace! O naluca! Mi s-o trage de la Vasile al chiaun! Phui, phui!"
    Si cum tot incerca ea sa se dumireasca, umbra aceea se tot apropia pana dadu in dreptul gardului. Sultana se opri brusc, muta ca rata ei si mirata cu ochii cat cepele.

  aalliinnaa spunea...
    Cu şoldul zdrelit, Sultana se ridică de jos cu mare greutate şi cu o durere surdă de şale, pe de-asupra. Mai injură în sinea ei de două-trei ori şi se îndreptă spre coteţ şi mai pornită s-o taie pe Tzushca. Gândea că deja i-a adus mare ghinion.
    Ajunge la coteţ şotânc-şotânc. Gerul îi străpungea respiraţia şi sufletu-i crud. Nu mai avea nicio  părere de rău acuma. Soarta Tzushtei era hotărâtă. Deschide furioasă coteţul, strânge tare-tare mânerul cuţitului şi.... rămâne încremenită!!!!!

 Dan Ioanitescu spunea...
    -Aaaaah.... Iar pardalnica asta de sciatica! incepu sa vorbeasca singura Sultana, dar isi dadu seama si continua in gand : "Eeei, acu' sa vad cum mai prind eu rata aia si cum ma mai indrept! Dar unde-o fi umbra? Ah, uite-o deasupra cismelei. Ce-o fi facand acolo!? Chiar asa, ce-o fi cu ea? Dar umbra mea unde-o fi? Doamne, de ce te joci cu mintile mele?" Ingrozita se lasa moale la pamant.... umbra cocotata pe cismea era chiar umbra ei. "Asta nu-i a buna!" Dadu sa se frece cu amandoua mainile la ochi dar simti lama cutitului pe frunte.... Cu o miscare brusca zvarli cutitul in zapada.
    -Mamaaaa...!!! mai apuca sa strige Sultana in timp ce rata o zbughi afara din cotet dand din aripi si macaind pe langa ea. Tzushca se-ntoarse brusc, ii arunca o privire draceasca si macai marunt inainte sa apuce cutitul insangerat:
    -Sunt b nu f! succes in bezna!
    Asta era deja peste puterile ei de intelegere. Sultana ramase cu ochii deschisi in gol si mai apuca sa baiguiasca:
    -Antiignoranto! apoi lesina!
    Cand se trezi se uita in cotetz.

 Alexandru Hategan spunea...
    In cotet nici urma de Tzushca. In schimb era o gaura mare si neagra, cateva urme de rumegush, si nici pomeneala de ratza.
    Cand vazu Sultana acestea, inca ametita de la cazatura, si cu zapada pe haine, incepuse sa se gandeasca la vorbele lu` Vasile, si sa se realizeze ca poate nu era beat de dimineatza, ca-n alte zile. Si cu "al mic al popii...hmm" zise in sinea ei:
    "- Al mic al popii sa-mi fugareasca mie bunatate de ratza ?? Ei lasa ca am eu ac de cojocu` lui. Ia sa ma duc eu pan` la Popa sa-l intreb de isprava ce-am aflat."
    Zis si facut se imbraca si o lua incet pe ulita catre casa popii...

 tasha spunea...
    Ajunsa in poarta popii se intinse cu greu sa desprinda sarma care unea portita de poarta mare, gerul miscase pamantul si lasase intredeschisa portita, dar lovitura de la cot si de la sold n-o lasau sa desprinda legatura... pe acolo prin crapatura il zari insa in curte pe preot, matura zapada spre WC-ul din curte...
    -Saru'mana, parinte...as avea o vorba cu matale, indura-te de mine si hai la portita...!
    -Laudat fie Domnul, Sultano, stai ca vin...si popa isi lasa maturoiul de nuiele sprijinit de gard si se apropie de femeie.
    -Ce necaz te aduce la mine Sultana pe frigul asta cumplit?
    -Pacatele mele, parinte, azi dimineata uite ce mi-a trecut mie prin minte, geru-i mare,  malaiul cam putin am zis, hai sa tai pe Tzushca mea, sa-mi bucur ranza cu o mancare mai aleasa...si ce crezi? pun apoi apa la fiert in ceaun s-o pot opari, ma indrept spre cotet cu cutitul in mana pregatita sa-i tai gatleju' dar,  drept sa-ti zic cam ingandurata dupa o vorba cu vecinu' Vasile, ma impiedic de-o piatra si trag o tranta zdravana, ca uite abia m-am ridicat de jos, cu greu mi-am tarat piciorul sa ajung pana aici. Asa ...si cum am zis cand sa ajung la cotet, mare-mi fu mirarea, ia-o pe rata de unde nu-i?
    -Te-au calcat hotii azi noapte Sultano? ti-au furat rata?
     -Apoi, na! aici e buba parinte, de asta am venit sa ma plang.... Vecinu' Vasile, cand a auzit ca vreau sa tai rata, m-o intrebat dac-o mai am, ca l-o vazut cica pe feciorasul matale c-o fugarea la vale...
    Va urma
    Cautati sa cititi cel de-al treilea episod la Tasha!

    De-aici va las pe voi sa continuati. Posturi cu episoadele urmatoare vor fi continuate si gazduite de catre :
    Tasha - episodul al III-lea,
    Oana (grosso modo) - episodul al IV-lea,
    Aalliinnaa - episodul al V-lea,
    Alexandru Hategan - episodul al VI-lea, 

    Feri - episodul al VII-lea s.a.m.d.
    Pentru cei care vor fi gazdele urmatoarelor episoade dati va rog clic aici
    Succes!

12 comentarii:

  1. 100 Ro spunea...

    -Aaa,incredibil, spune popa. Ionel mi-a spus o intamplare, dar nu l-am crezut. Intr-o zi, de cateva saptamani, a venit acasa si foarte mandru mi-a povestit cum fusese abordat de un domn, care vorbea limba engleza si avea ochelari negri de soare. Domnul acela i-a propus 50 de dolari, daca ii gaseste ratusca care are o pata mica violeta in zona gatului si era fara guler. Tzusca avea o pata violeta pe gat? intreaba parintele.
    -Parinte, avea o pata violeta pe gat. Oare ce a vrut sa spuna fiul 'matale? ii raspunde parintelui, foarte mirata.
    -Sultano, fiul meu a plecat azi dimineata de acasa, sa asteptam pana revine, sa il ascultam. Pana atunci,te invit sa savurezi un ceai.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragi prieteni ,
    Ma gandesc sa scot poliloghia de la urma si sa pun un post de referinta cu pasii care trebuie urmati de catre cei care voe publica urmatoarele episoade. Pagina este acum excesiv de incarcata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da asa este Dan,O postare separata cu pasii de urmat,catre care va fi un link in fiecare episod,ca sa stie lumea;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cine continua?Chiar daca sunteti neinsprati pe moment(cum am fost eu:P) o scurta continuare se poate...Asa,un pas inainte:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sultana intra, se puse la masa si popa ii facu un ceai de tei si o servi cu dulceata de mure. Obosita si flamanda, infuleca tot iar ceaiul il sorbi cu inghitituri mici, rapide. Popa ii povesti verzi si uscate despre pamanturile pe care le are, despre vaca lui Ticuta si despre preoteasa cea grasa. Sultana nu il auzea, gandul ei era Tzushca. "Valeu, n-am ce pune pe masa! Si taman pe Tzushca sa o ia!"
    Cum statea ea asa imgndurata, numai vazu in dreptul usii pe Ionel.
    "Ioneleee, bine ca venii! Unde e Tzushca mea?"
    "Pai... pai... eu nu mai stiu ce e de soarta ei. Un domn de la oras mi-a poruncit sa gasesc rata si sa i-o duc la camin."
    "La camin in mijlocul satului? Parinte, musai sa vii cu mine cu tot cu Ionel."
    Parintele si odrasla ascultara de Sultana, care nu pleca din curtea popii fara sa ia un topor in mana.
    "Vai Doamne, da ce-o fi cu Tzushca mea?!" gandi Sultana mergand schioapa catre camin. "O fi ceva cu rata asta! Tare cred c-oi flamanzi, asta nu-i a buna!" Toporul parea ca se inmoaie in mana vanjoasa a Sultanei iar popa si Ionel o urmau ca puii de gaina.

    RăspundețiȘtergere
  7. Seful de post, Mardare statea in dreptul ferestrei si se scobea in nas cu unghia cea lunga de la degetul mic si din cand in cand mai arunca cate un ochi pe fereastra, asteptand sa o vada pe Mitza, pe nevasta-sa cu sufertasu'. Era lihnit dar foarte mandru de unghia lui. O daduse cu lac incolor de mobila si-acum se facuse tare frumoasa. Numai Nae frizeru' avea o unghie mai mare decat a lui si si-o tinea ridicata in aer cu distinctie cand manuia foarfeca sau briciul. Acu... nu era invidios pe Nae ca-i mai soptea una-alta ce mai afla si el de la musterii, ca se pricepea al dracului de bine sa-i traga pe toti de limba. Ceva totusi il intrigase caci alaltaieri, zicea Nae a venit la el unu cu ochelari negri de soare care nu parea de prin partile lor, s-a asezat pe scaun si i-a facut semn sa-l tunda. Din pacate Nae n-a putut scoate o vorba de la el ca a stat mut ca pestele. Si s-a mai si chinuit sa-l tunda pentru ca strainu' ala a refuzat de doua ori sa-si scoata ochelarii. "Ce-o fi cu ochelaristu' ala pe-aici?" se-ntreba Mardare. Mai vazuse si el trei ochelaristi acum vreo doua luni, venisera cu o masina decapotabila cu numar strain dar s-a sfiit sa-i ia la intrebari de ce fac ei poze peste tot pentru ca aia trei vorbeau engleza, iar el mai mult de "hau maci?" si "senchiu" nu stia. Deodata se precipita cu burta inainte peste prichiciul ferestrei:
    -Sultano! Un'te duci tu cu toporu' ala? Parinteeee! Ia veniti voi pan'la sectie!

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ajunsi la sectie, ii explicara sefului de post, toata intamplarea, cum isi pregatise toate cele necesare, pentru a pregati o masa gustoasa, cum se hotari sa taie rata ce-a frumoasa, pe Tzushca, cum cazue in gradina, in drum spre cotet, si toate cele ce patise:
    -Iaca asa domnu` ofiter, si acuma ia-o de unde nu-i !!!. Nu tu mancare, nu tu rata, lovita la picior, inghetata toata, mai umblu si cu popa dupa mine prin zapada s-o cautam pe Tzushca...
    - Bine, bineeeee... zise ofiterul, da nu se poate Sultana sa umblii cu toporu` in mana, ca sa-ti cauti rata s-o omori, si cu ochelaristu` ala, ce treaba ziceai matale ca ai cu dumnealui ?
    - Pai dupa cum a zis Ionel, baiatu cel mic a lu` popa, ochelaristul, englezoiul, vroia sa cumpere rata, si dupa cum bag sama` rata ar trebuie fie la el...
    - Nimicuri, (zise din nou seful de post, aprinzandu-si o tigara, si sufland fumul cu dispret spre cei doi), prostii copilaresti !!! Banuiesc ca nu va asteptati sa va cred. Mai bine-ati incerca sa ma ajutati sa inteleg legatura dintre topor si englezoi, pentru ca am primit ordine foarte clare in aceasta seara, de la Conducere, sa fie tratat cu respect si cu toate ce i se cuvin unui om asa de mare.
    - Da cine e acest om` de care tot vorbesti dumneata, domn` ofiter ? Ce om mare ? Si cum sa poti dumneata, sa crezi ca eu, femeie in toata firea, as dori sa-i fac vre-un rau dumnealui ? Eu o vreau pe Tzushca si atat...

    RăspundețiȘtergere
  10. Scriu eu si apoi le adun in "sufrageria mea"vorba lui Dan.

    RăspundețiȘtergere
  11. -Sultano,domnul cu pricina e venit de peste ocean,un cercetator englez,sta vreo cateva zile la noi in comuna il gazduieste domnu'primar ca stii ca are nevasta profesoara de enegleza si-i mai talmaceste vorbele .
    -Pricep si nu pricep,da' cu rata mea ce-o fi avand? de ce o cauta pe Tzushca? ca doar n-o ajuns rata mea de rasu' lumii?...sa-l intereseze pe englezoi.... ii drept ca tare mandra s-o facut c-o hranesc cu malai si-i mai dau si cojile de mere cand mai fac cate-o prajitura cu mere...s-o vezi cum le ciuguleste,mai mare dragu' !
    -Apoi Sultano,nu stiu ce sa zic?ce-o fi vrand cu rata ta? asta ma mir si eu...o fi vreo specie mai rara,na! ce sa cred?
    Uite,acu' astept sa apara primaru' ca-l vazui pe geam ca pleca la masa si voi intreba la ce i-o fi trebuit-o pe Tzushca englezului...
    Mergeti acasa ca rezolv eu problema,nu-ti fie teama Sultano,n-o sa ramai pagubita.
    -No ,bine dara,lasam asa,cu toate ca tare imi sta in gand sa ma duc la el sa vad de-i vie sau moarta Tuzushca mea.

    RăspundețiȘtergere