Ponta va alege

Victor Ponta va trebui sa aleaga intre BERLIN si WASHINGTON

autor: FrontPress 19.11.2012
“Armata SUA încearcă să creeze o armă care ar putea distruge orice obiect de pe suprafaţa Pământului în decursul unei ore. În acelaşi timp, cablurile electrice atârnă rupte pe stâlpii de lemn de pe străzile din Brooklyn, Queens şi New Jersey. Uraganul Sandy le-a rupt săptămâna trecută în multe dintre comunităţile de pe Coasta de Est şi multe locuri rămân în continuare fără curent electric.
Aceasta este America, unde soluţiile high-tech sunt accesibile doar pentru elite, iar restul trăieşte în condiţii asemănătoare cu cele din ţările în curs de dezvoltare… Cei care văd o contradicţie între aceste fapte, încă nu au înţeles că SUA este o ţară a capitalismului total. Funcţionarii acestei ţări nu au nevoie de spitale publice sau de neîntreruperea alimentării cu energia electrică a cartierelor rezidenţiale. Elitele au infrastructura proprie. Capitalismul total a lăsat America în ruine şi a ciuntit mecanismul de guvernare… Căderea Imperiului American a început. Este posibil că cetăţenii ţării nu ar fi putut opri declinul, indiferent de efortul depus, dar ei nici nu încearcă.”
Fragmentul de mai sus nu este citat dintr-un editorial publicat în Pravda sau Odnako de către un jurnalist scos din epoca Războiului Rece. Sursa citatului este ediţia on-line a revistei germane Spiegel şi este semnat de cunoscutul jurnalist Jakob Augstein. Un singur text, chiar dacă este scris în cea mai influentă publicaţie germană nu poate servi ca bază pentru concluzii generalizatoare, mai ales dacă a fost publicat înaintea alegerilor din SUA. Din păcate pentru cei care încă mai cred în existenţa unei alianţe funcţionale în spaţiul euroatlantic, acest text nu este singular, nu reprezintă gândirea unei grupări solitare din elita germană şi nu nici nu poate fi explicat prin „febra electorală” care a existat în mass media înaintea alegerilor din SUA. Într-un editorial publicat în aceeaşi revistă Spiegel (deja după alegeri), principalul oponent mediatic al lui Jakob Augstein, jurnalistul Jan Fleischhauer este mult mai tranşant, accentuând acelaşi mesaj:
„Este rău că Mitt Romney nu a câştigat alegerile. Dacă ar fi câştigat republicanii, am fi ştiut că toate suspiciunile noastre referitoare la căderea iminentă a SUA sunt corecte… Cu puţin noroc, stafia de pe celălalt mal al Atlanticului se va „sfârşi” singură. Aşa ceva nu poate fi exclus. Când nu se împuşcă între ei sau nu se electrocutează din cauza firelor electrice rupte de uragan, americanii ar putea pur şi simplu să explodeze. Doi din trei americani sunt supraponderali sau chiar obezi!… Nu există o altă dorinţă care să-i unească pe toţi nemţii aşa cum îi uneşte dorinţa de a vedea America în genunchi. Această dorinţă uneşte pe cei de dreapta şi pe cei de stânga. ”
Două mesaje antiamericane tranşante, semnate de doi formatori de opinie care provin din părţi opuse ale eşichierului politic, publicate pe cea mai influentă platformă media, fiind combinate cu acţiunile Germaniei în contextul relaţiilor dintre ţările europene, arată că „lanţul de iubire” dintre Washington şi Berlin s-a rupt definitiv şi irevocabil. Se poate spune că pentru prima dată după ultimul război mondial, politicienii şi liderii de opinie din Germania îşi permit să conteste în mod deschis supremaţia americană, atacând nu doar aspectele de politică externă a liderilor de la Washington cât şi însăşi esenţa societăţii şi culturii americane. Criza economică globală a fost factorul care a declanşat şi a scos la iveală un conflict care deja a încetat să fie un conflict politic, ci a căpătat trăsături clare ale unui conflict dintre două civilizaţii. Elita germană încearcă să explice lumii că acest conflict este de fapt un conflict dintre „capitalismul total” în stil american şi statul social construit în Europa.
Acest mesaj devine dificil de promovat în condiţiile în care Angela Merkel este principalul susţinător al austerităţii în cadrul Uniunii Europene, dar mass-media din Germania îşi va executa ordinele indiferent de circumstanţe. Există o explicaţie la fel de probabilă pentru conflictul germano-american. Astăzi, există două viziuni incompatibile asupra viitorului spaţiului european. Viziunea germană presupune centralizare, austeritate, etapa finală fiind crearea şi conservarea în formă perpetuă a situaţiei în care beneficiile existenţei spaţiului comunitar sunt repartizate vădit neuniform. Există şi o altă viziune care presupune că în Europa ar trebui să existe mai multe sfere de influenţă şi nu doar cea germană, iar Germania ar trebui să plătească o mare parte din costurile aferente crizei europene. Toate conflictele politice din interiorul Uniunii Europene nu sunt decât reflecţii ale acestui grandios conflict geopolitic. Fiecare elită naţională din cadrul UE va trebui să aleagă între susţinerea „proiectului german” sau al unei viziuni alternative, susţinute mai mult sau mai puţin tacit de Washington care nu este deloc interesat de crearea unui stat federativ european sub controlul exclusiv al Germaniei.
Judecând după poziţia adoptată de Traian Băsescu în problema bugetului comunitar, Berlinul îi este mai aproape de suflet. Mulţi analişti au rămas nedumeriţi de curajul lui Victor Ponta de a ameninţa Germania cu un veto, iar Berlinul a reacţionat dur şi imediat, atenţionându-l prin intermediul Deutsche Welle că dreptul de veto este, de fapt, unul formal şi rezervat ţărilor mai „şmechere” decât România. Comportamentul premierului român devine mult mai uşor de explicat dacă presupunem că în Palatul Victoria deja se simte gerul siberian care reflectă răcirea drastică a relaţiilor dintre Washington şi Berlin. De Valentin Mândrăşescu - Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu