Ouatu (III)

Episodul al III-lea - Mardare
Dragi prieteni, autori 100Ro si vizitatori,

Sunteti invitati cu totii, ca prin comentariile voastre sa deveniti coautori la povestea piramidala ce s-a infiripat, "OUATU". Numai prin voi povestea se va povesti pe sine. Pentru cei care inca nu ati "rasfoit" postarile anterioare, e bine sa stiti ca povestea a plecat de la o
propunere

Intrati pe comentarii si continuati de unde s-a oprit povestea. Nu exista reguli, oprelisti si nici intelegeri prealabile intre autori. Fiecare contribuie cu harul, priceperea si interesul propriu pentru eroii nascuti si inca nenascuti de muzele bloggerilor. Orice ar iesi din povestea aceasta: drama, psaltire, tragedie, ghid turistic, tragicomedie, SF, roman fluviu, poveste de amor, etc..., nu va conta. Important este sa mearga mai departe. Sunteti bineveniti! Intrati si scrieti de cate ori va va facea placere! Curaj, mult succes si... aventura placuta!


100Ro spunea...


-Aaa,incredibil, spune popa. Ionel mi-a spus o intamplare, dar nu l-am crezut. Intr-o zi, de cateva saptamani, a venit acasa si foarte mandru mi-a povestit cum fusese abordat de un domn, care vorbea limba engleza si avea ochelari negri de soare. Domnul acela i-a propus 50 de dolari, daca ii gaseste ratusca care are o pata mica violeta in zona gatului si era fara guler. Tzusca avea o pata violeta pe gat? intreaba parintele.


-Parinte, avea o pata violeta pe gat. Oare ce a vrut sa spuna fiul matale? ii raspunde parintelui, foarte mirata.
-Sultano, fiul meu a plecat azi dimineata de acasa, sa asteptam pana revine, sa il ascultam. Pana atunci,te invit sa savurezi un ceai.

Grosso modo spunea...

Sultana intra, se puse la masa si popa ii facu un ceai de tei si o servi cu dulceata de mure. Obosita si flamanda, infuleca tot iar ceaiul il sorbi cu inghitituri mici, rapide. Popa ii povesti verzi si uscate despre pamanturile pe care le are, despre vaca lui Ticuta si despre preoteasa cea grasa. Sultana nu il auzea, gandul ei era Tzushca. "Valeu, n-am ce pune pe masa! Si taman pe Tzushca sa o ia!"


Cum statea ea asa imgndurata, numai vazu in dreptul usii pe Ionel.

"Ioneleee, bine ca venii! Unde e Tzushca mea?"

"Pai... pai... eu nu mai stiu ce e de soarta ei. Un domn de la oras mi-a poruncit sa gasesc rata si sa i-o duc la camin."

"La camin in mijlocul satului? Parinte, musai sa vii cu mine cu tot cu Ionel."

Parintele si odrasla ascultara de Sultana, care nu pleca din curtea popii fara sa ia un topor in mana.

"Vai Doamne, da ce-o fi cu Tzushca mea?!" gandi Sultana mergand schioapa catre camin. "O fi ceva cu rata asta! Tare cred c-oi flamanzi, asta nu-i a buna!" Toporul parea ca se inmoaie in mana vanjoasa a Sultanei iar popa si Ionel o urmau ca puii de gaina.




Dan Ioanitescu spunea...

Seful de post, Mardare statea in dreptul ferestrei si se scobea in nas cu unghia cea lunga de la degetul mic si din cand in cand mai arunca cate un ochi pe fereastra, asteptand sa o vada pe Mitza, pe nevasta-sa cu sufertasu'. Era lihnit dar foarte mandru de unghia lui. O daduse cu lac incolor de mobila si-acum se facuse tare frumoasa. Numai Nae frizeru' avea o unghie mai mare decat a lui si si-o tinea ridicata in aer cu distinctie cand manuia foarfeca sau briciul. Acu... nu era invidios pe Nae ca-i mai soptea una-alta ce mai afla si el de la musterii, ca se pricepea al dracului de bine sa-i traga pe toti de limba. Ceva totusi il intrigase caci alaltaieri, zicea Nae a venit la el unu cu ochelari negri de soare care nu parea de prin partile lor, s-a asezat pe scaun si i-a facut semn sa-l tunda. Din pacate Nae n-a putut scoate o vorba de la el ca a stat mut ca pestele. Si s-a mai si chinuit sa-l tunda pentru ca strainu' ala a refuzat de doua ori sa-si scoata ochelarii. "Ce-o fi cu ochelaristu' ala pe-aici?" se-ntreba Mardare. Mai vazuse si el trei ochelaristi acum vreo doua luni, venisera cu o masina decapotabila cu numar strain dar s-a sfiit sa-i ia la intrebari de ce fac ei poze peste tot pentru ca aia trei vorbeau engleza, iar el mai mult de "hau maci?" si "senchiu" nu stia. Deodata se precipita cu burta inainte peste prichiciul ferestrei:


-Sultano! Un'te duci tu cu toporu' ala? Parinteeee! Ia veniti voi pan'la sectie!



Alexandru Hategan spunea...

Ajunsi la sectie, ii explicara sefului de post, toata intamplarea, cum isi pregatise toate cele necesare, pentru a pregati o masa gustoasa, cum se hotari sa taie rata cea frumoasa, pe Tzushca, cum cazuze in gradina, in drum spre cotet, si toate cele ce patise:


-Iaca asa domnu` ofiter, si acuma ia-o de unde nu-i !!!. Nu tu mancare, nu tu rata, lovita la picior, inghetata toata, mai umblu si cu popa dupa mine prin zapada s-o cautam pe Tzushca...

- Bine, bineeeee... zise ofiterul, da nu se poate Sultana sa umbli cu toporu` in mana, ca sa-ti cauti rata s-o omori, si cu ochelaristu` ala, ce treaba ziceai matale ca ai cu dumnealui ?

- Pai dupa cum a zis Ionel, baiatu cel mic a lu` popa, ochelaristul, englezoiul, vroia sa cumpere rata, si dupa cum bag sama` rata ar trebuie fie la el...

- Nimicuri, (zise din nou seful de post, aprinzandu-si o tigara, si sufland fumul cu dispret spre cei doi), prostii copilaresti !!! Banuiesc ca nu va asteptati sa va cred. Mai bine-ati incerca sa ma ajutati sa inteleg legatura dintre topor si englezoi, pentru ca am primit ordine foarte clare in aceasta seara, de la conducere, sa fie tratat cu respect si cu toate ce i se cuvin unui om asa de mare.

- Da cine e acest om` de care tot vorbesti dumneata, domn` ofiter ? Ce om mare ? Si cum sa poti dumneata, sa crezi ca eu, femeie in toata firea, as dori sa-i fac vreun rau dumnealui ? Eu o vreau pe Tzushca si atat...




tasha spunea...


-Sultano,domnul cu pricina e venit de peste ocean,un cercetator englez,sta vreo cateva zile la noi in comuna il gazduieste domnu'primar ca stii ca are nevasta profesoara de enegleza si-i mai talmaceste vorbele .


-Pricep si nu pricep,da' cu rata mea ce-o fi avand? de ce o cauta pe Tzushca? ca doar n-o ajuns rata mea de rasu' lumii?...sa-l intereseze pe englezoi.... ii drept ca tare mandra s-o facut c-o hranesc cu malai si-i mai dau si cojile de mere cand mai fac cate-o prajitura cu mere...s-o vezi cum le ciuguleste,mai mare dragu' !

-Apoi Sultano,nu stiu ce sa zic?ce-o fi vrand cu rata ta? asta ma mir si eu...o fi vreo specie mai rara,na! ce sa cred?

Uite,acu' astept sa apara primaru' ca-l vazui pe geam ca pleca la masa si voi intreba la ce i-o fi trebuit-o pe Tzushca ta englezului...

Mergeti acasa ca rezolv eu problema,nu-ti fie teama Sultano,n-o sa ramai pagubita.

-No ,bine dara,lasam asa,cu toate ca tare imi sta in gand sa ma duc la el sa vad de-i vie sau moarta Tuzushca mea.


Oana (grosso modo) - episodul al IV-lea,
Aalliinnaa - episodul al V-lea,
Alexandru Hategan - episodul al VI-lea,
Feri - episodul al VII-lea s.a.m.d.
Pentru cei care vor fi gazdele urmatoarelor episoade dati va rog clic aiciSucces!

20 de comentarii:

  1. Saru'manaa Tasha,

    E foarte bine ceea ce ai facut dar mai trebuie ceva. :)
    Pentru ca cititorii intamplatori sa se dumireasca ce au de facut in caz ca vor sa intervina si sa scrie, trebuie sa introduci in post mesajul de intampinare, acela cu bold, italice si mov si dupa articol nota cu cine urmeaza(tot cu mov). Vezi ca sunt si niste link-uri unde zice sa clicai ca sa inteleaga regulile. Intra te rog pe "Ouatu-sfaturi bune" si vezi mai in detaliu. Ai pus friptura dar ai uitat de garnitura. :)))
    De asemenea trebuie sa botezi episodul al treilea cu un nume. Vezi cine a mai intrat nou in scena! Eu i-as spune "Mardare" .
    E foarte usor sa faci corecturile. Dai copy-paste.

    RăspundețiȘtergere
  2. Regret,cred ca violetul mi l-a subtilizat Basescu...nu mi-a iesit nicicum...ufff!!! ce ma fac?

    RăspundețiȘtergere
  3. Iesira cam abatuti din primarie. Ionel se uita pe furis in toate partile. Ar fi vrut s-o stearga c-avea o intalnire cu gasca. Popa se gandea ca luat pe sus de Sultana, uitase in camara coliva stransa de la ultimele parastase iar porcii lui acum trebuie ca faceau mare harmalaie. Sultana se gandea ca totusi ar trebui sa ia un pui din piata, dar unul viu ca aia chinezesti congelati scosi din oala parca aveau gust de carton... Mdeh...Dadura coltul si tocmai se pregateau sa-si ia la revedere.
    -Uite-l pe englez! zise Ionel
    -Unde-i!
    -Uite-l colo in capu' strazii!
    Parca intelesi o luara la goana in directia aratata de Ionel. De data acesata Sultana ramase in urma sonticaind cu toporul in banduliera.
    -Hey, Sir! Wait a minute, please! striga Ionel.
    Englezul se intoarse cu o fata mirata. Popa se-nfipse primul.
    -Hey Mister! Do you speak english?
    -Of course I do! zambi englezul.
    -Pai bine ma, ce i-ai propus tu ma, baietului meu, ma? Unde-s banii, ma?
    -What?
    -Ce-a ouat ma? Tu-ti pastele ma-tii! Scoate banii!
    -Ce zice, ce zice? intreba Sultana gafaind si agitand toporul, caci reusise sa prinda numai ultimele cuvinte ale popii. Ce zice c-a facut cu rata? Baaiii... ochelaristule, ce-ai facut ba cu ratza mea? Scoate ba, rata!
    La vederea toporului englezul facu doi pasi inapoi si-ncepu sa-si pipaie pistolu' din parpalac. Se razgandi in ultimul moment si baga mana in buzunarul de la piept cu intentia sa scoata pasaportul. Se razgandi din nou.
    -I am American Citizen!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tasha draga, in bara de la "postare noua, vei gasi la litera A toate culorile. Clic pe A si-ti deschide o ferestruica cu culorile.

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa am facut!crezi ca nu stiu asta?dar nu merge si pace buna!si habar n-am de ce?

    RăspundețiȘtergere
  6. Roga-l pe Feri! :))
    Sau ma rog las-o asa pana la episodul urmator. Da-i doar bold si italic.! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Hai,mai Dane,ca mor de ras! tare replica popii! mai frate, asta sigur ii popa?
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Popa! :) Eu am intalnit doi fosti ingineri care au imbracat rasa.Unul sustinea ca Biserica minte si ascunde lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  9. Interactivitatea a venit prea devreme, bag seama. E greu sa scoti omul din rutina lui.

    RăspundețiȘtergere
  10. :) off,ce as scrie,am o idee buna,dar am intalnire cu fosta:P revin din oras,si voi scrie,pana atunci,puteti sa continuati voi...timpul asta de-ar fi mai mult....

    RăspundețiȘtergere
  11. Alina,vai cat mi-am dorit sa scrii aseara,ma interesam de adresa ta de e-mail...te rog,abordeaza-mi e-mail-ul sa pot intra in legatura cu tine.

    RăspundețiȘtergere
  12. - Poti sa fii tu si cetatean pe Marte, ce-ai cătat la raţa mea! Sau te pomeneşti că vrei s-o iei cu tine, să o duci la marţieni ori americani...ca tot aia sunteţi?
    Popa mai trase vreo două înjurături în gând, nu de alta dar se cam temea de gestul englezului de a duce mana la buzunarul de la piept. Deh! vazuse şi el câteva filme ameicane la viaţa lui!
    - Mă, american citizen, tu crezi că la noi umblă raţele cu colaci în coadă, mă? Un' te crezi tu, mă? În vestul sălbatic?
    - Please, be pacient!
    - Pacient? Ăsta vrea să ma facă pe mine pacient? Sultano, unde-i toporul?
    Şi cum, în agitaţia de acolo, nu se ştia cine pe cine trăgea şi împingea, unde nu ştiu cum se învârte Sultana cu tot cu topor şi-l păleşte pe bietul american citizen drept în buzunarul de la piept!
    American citizen cade lat si odată cu el şi pistolul despicat în două de lama cuţitului....

    RăspundețiȘtergere
  13. -Aoleu, parinte,l-am palit .... apuca sa zica Sultana si simti cum vede negru in fata ochilor,o apuca o ameteala dintr-o data si-i spuse popii:
    -tine-ma parinte,ca pic jos....
    -Sultano,Sultano,revino-ti...Doamne,uite in ce pacat am cazut,americanul la pamint ,tie ti-e rau...ia du-te repede,copile,si cheama-l pe sefu' de post...pe Mardare,pfui,diavolul de rata
    uite ce ne face...
    -ma duc tata,chiar acuma,zise copilul si-o zbughi la fuga...
    Americanul intins la pamint ,misca usor degetele mainii stangii,raceala zapezii se pare ca ii facea bine....incepu sa clipeasca din ochi si sa murmure incet:
    -fuck you...afurisiti de romani...

    RăspundețiȘtergere
  14. In scurt timp,isi revine americanul,se ridica,si o ia la goana.
    Chiar in acel moment,a ajuns Ionel cu seful de post.Isi revine si Sultana dupa cateva secunde,si se uita in jur,cautand Americanul din priviri.
    -A fugit,e ceva dubios la mijloc.Sa mergem dupa el!
    Americanul,fara sa observe ca "prietenii" lui din Romania il urmaresc,se indreapta cate padure.Sultana si ajutoarele ei nu au indraznit sa se apropie prea mult,sa nu fie descoperiti,asadar s-au hotarat sa stea la panda,pana cand iasa americanul de acolo,dupa care vor face o cercetare minutioasa in padure,cu speranta ca o vor gasi pe Tzushca.A trecut doar o ora,si americanul iasa din padure,indreptandu-se din nou inspre sat.Dupa ce a disparut pe orizont,Sultana si ceilalti intra in padure.Nu a trecut mult timp,si incep sa apra indicii.
    -Urme de roti de masina! Striga seful de post,fata lui exprimand o mandrie,pentru ca el le-a vazut primul.

    Au urmat cu totii urmele,si spre marea lor surprindere,in adancul padurii era o duba neagra,cu geamuri fumurii,si numere de inmatriculare americane.
    -Acolo trebuie sa fie Tzushca! Striga Sultana.
    -Dar cum o deschidem? intreaba parintele.
    Seful de post zambea.
    -Mai ce credeti,ca eu nu am invatat de la hoti? spune el,zambind
    scoate din buzunarul interior a uniformei o pontoarca,si o unealta de torsionare a yalei,si tic-tic in 15 secunde a deschis usa de spate a dubei.
    Dezamagire!Tzushca nu era.
    -Fie ce-o fi.Ne urcam in duba,si asteptam,sa vedem unde va merge americanul.Cu siguranta acolo va fi ratusca mea.Sunteti cu mine?
    spune Sultana.

    S-au urcat toti cei patru in duba,si au asteptat.Cu siguranta,rabdarea le-a fost pusa la incercare,pentru ca au trecut 3 ore,si americanul nu isi face aparitia.In duba era intuneric,nuse vedea afara.Si nu se vedea nici in partea de fata,acolo unde sede conducatorul,pentru ca nu avea geamuri in spate.
    Deodata,se aude miscare in afara dubei.Se trantezste usa de fata,si porneste motorul.Prietenii nostrii,bucurosi ca in sfarsit o vor gasi pe Tzushca,s-au decis sa mentina linistea,pentru a nu se da de gol.Dupa aproximativ 2 ore de mers,duba se opreste.Apoi porneste din nou,si dupa ce face cateva manevre scurte de inainte,inapoi,si stanga-dreapta,se opreste din nou.
    Usile se blocheaza,cu ajutorul inchiderii centralizate a dubei.Sultana se sperie.
    -Ce ne facem?
    -Mai asteptam. spune seful de post.
    Si asteapta,asteapta,trec 12 ore,cand se simte parca un cutremur.
    -Ce a fost asta??!! se intreaba toti,intrand in panica.

    Dupa 10 minute,se aude o activitate intensa,si duba este pornita din nou.Prietenii nostrii se hotarasc sa ia masuri.Au inceput sa strige,sa faca galagie,si sa loveasca in panourile laterale ale dubei.Duba se opreste brusc.Se deschide usa de spate,si cine credeti ca este?Bineinteles,americanul,aparent foarte speriat,si nervos.
    -Get out,now!! striga strainul.De fapt,nici nu era chiar atat de strain.Mai degraba,Sultana,popa,Ionel,si seful de post erau straini.Au iesit din vehicul,si au vazut ca tocmai rasare soarele.intre timp,americanul i-a abandonat,turand motorul in exces,in timp ce a demarat cu forta.
    Se uita in jur,si mare le-a fost mirarea,sa vada in orizont zgarie nori,masini ne mai vazute pana atunci,si straini,care vorbeau o alta limba,decat a lor.Vorbeau limba engleza.
    -Unde am ajuns? intreaba... (continuati)

    RăspundețiȘtergere