Ciudat !

 

Ciudat! Specialiştii maghiari din Ungaria au descoperit aşezări umane vechi de 8.000 de ani în Transilvania! Ce scop ascuns au? De ce n-am făcut-o noi până acum?

Pe Ziarul Hunedoreanului.ro am descoperit o ştire care ar trebui să facă senzaţie în întreaga mass-media din România. În schimb, la noi face senzaţie zilele acestea Bianca şi Adi Cristea… Ce naţiune am mai ajuns! Aşadar, citez din ştire:
“Aşezări vechi de 8.000 de ani, din mai multe zone ale judeţului, sunt scoase la iveală şi cercetate prin metode inovative, într-un proiect internaţional, iniţiat de o universitate din Budapesta.
Misterele civilizaţiei preistorice zac sub lanuri de grâu – a descoperit Dr. Zoltan Czajlik, cercetător la Universitatea „Eotvos Lorand” din Budapesta, care încearcă să descopere din aer vestigii preistorice de pe teritoriul Transilvaniei. Aşezări vechi de 8 milenii, necunoscute până acum, au fost descoperite în mai multe oraşe din judeţul Hunedoara, prin metode rar folosite în România – imortalizarea din avion a unor zone unde au fost identificate aşezări dacice şi romane şi căutarea altora noi. Demersul cercetătorului maghiar se înscrie într-un amplu proiect internaţional de aero-arheologie, care se derulează în Transilvania, în colaborare cu specialişti şi instituţii de profil din Hunedoara, Alba, Mureş şi Cluj.
Oricât ar părea de ciudat, istoria de sub pământ se vede mult mai clar din aer. Şi vara, şi iarna – spune specialistul. „În timpul verii, vestigiile se observă mai bine acolo unde sunt plantaţii de cereale. Plantele cresc diferit când sub ele se află zidurile unei construcţii vechi. Sunt mult mai mici şi au o nuanţă mai închisă comparativ cu restul culturii. Din aer, diferenţele sunt foarte vizibile – mai ales după-amiaza, când lumina bate razant pe sol. Construcţiile vechi apar pe sol sub forma unor figuri geometrice. Este foarte uşor de înţeles, dar nu este la fel de simplu să le descoperi”, a declarat Dr. Zoltan Czajlik, care are o experienţă de 20 de ani în arheologie aeriană.
Cercetările întreprinse în judeţ de specialistul maghiar se concentrează asupra localităţilor de pe valea Mureşului. Mesajele trecutului nu s-au lăsat aşteptate. Cele mai vechi urmele ale civilizaţiilor preistorice descoperite de Dr. Czajlik datează de 8.000 de ani.
La Veţel, fotografiile aeriene au surprins urmele unor fundaţii, vizibile într-un lan de grâu din apropierea castrului roman. Cea mai importantă este o structură patrulateră, care indică existenţa unui templu. Pe de altă parte, urmele arheologice descoperite pe Măgura Uroiului i-au convins pe cercetători că, în perioada Regatului Dac, în această zonă a existat o mină de andezit, iar mare parte a structurilor religioase de la Sarmizegetusa Regia au fost construite din piatra exploatată la Uroi. Situl a fost locuit şi înaintea Regatului Dac, pe terasa promontoriului fiind identificate urmele unor aşezări preistorice – uneori fortificate, structurile din aşezare şi şanţul fortificaţiei fiind vizibile şi în fotografiile aeriene”.
Bun… puteţi citi întreg articolul pe site-ul mai sus menţionat. Pe mine, însă, ştirea aceasta îmi naşte mai multe semne de întrebare:
1) Aero-arheologia? E OK…dar în ziua de azi, Google Earth e cea mai ieftină soluţie decât fotografia din avion.
2) De ce trebuie să vină istoricii din Ungaria să ne facă descoperirea de situri arheologice? Noi nu suntem în stare s-o facem? În definitiv, nu e vorba de istoria noastră?
3) Se poate afla din aero-arheologie vechimea unui sit arheologic? Pentru că, la un moment dat, se spune că s-a descoperit o aşezare veche de 8.000 de ani? Cum a fost determinată aceasta?


4) Curios e faptul că teoria istoricilor maghiari era aceea că Transilvania era înainte un teritoriu virgin până la sosirea maghiarilor aici. Acum, se recunoaşte existenţa unei populaţii vechi de 8.000 de ani. Acea populaţie nu cumva e reprezentată de geto-daci, urmaşii cărora suntem noi? Sau poate o să aflăm că era vorbi de huni… Oricum, mi se pare bizar demersul acestui cercetător ungur.
lovendal.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu