Despre Polonia


Randuri despre Polonia

autor: FrontPress 13.06.2012
Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand sunt turneele finale, tin la fiecare meci cu una dintre echipe. Nu pot sa fiu impartial. In general, inclin spre formatiile mai mici si mai slab cotate, cu specificatia ca niciodata nu tin cu Franta, Anglia sau Italia. Fac abstractie de jocurile Spaniei si Croatiei, la care simpatia mea este evidenta. Ma refer la celelalte partide. Mizez intotdeauna pe “underdogs”. Unii ar zice ca dintr-un complex. Sa spunem ca dintr-un fel de fronda est-europeana. Fiecare cu apasarile sale.
Bine, sa lasam asta si sa trecem la subiect. Polonia-Rusia. Ati vazut, cu siguranta, acest meci. Un joc in care Rusia venea cu aerul unei formatii ce a impresionat la debut, multi asezand-o pe podiumul favoritelor la titlu. Un joc pe care Rusia l-a incheiat gafaind, bucuroasa pentru un egal care o face insa oarecum linistita inaintea ultimului meci din grupa.
Polonia a castigat simpatia neutrilor nu printr-un joc iesit din comun. A scos acest egal pretios intr-o atmosfera incarcata printr-un devotament desavarsit. A fost genul de meci in care, cum se spune, se joaca cu inima. Imaginea lui Blaszcykowski dupa gol, supararea lui Obraniak in momentul schimbarii, piciorul ciuruit al lui Polanski. Acestea au fost lucrurile-cheie ale serii.
E drept, a fost doar un egal pentru Polonia. Insa cei de pe malurile Vistulai au castigat un meci cu propriile fantasme fotbalistice. Polonezii sunt departe de generatia lui Lato sau Deyna, dar s-au reabilitat. Au facut curatenie in campionat, au construit stadioane mari si confortabile, incep sa conteze din nou in Europa (vezi cazul Lech Poznan). Arata altfel. Si nu este o chestiune doar de organizare. E si un detaliu de mandrie. Poporul care l-a dat pe Karol Wojtyla si a dat cuvantului “Solidaritate” un nou sens nu a coborat niciodata steagul… De Levente Balint
 

2 comentarii:

  1. Sa înteleg ca nu sunt rânduri scrise de tine. Am impresia ca Polonia este si o sa fie "împinsa" de la spate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, asa este. Eu scriu zilnic pe blogurile mele si imi asum raspunderea pentru ceea ce scriu. Numai bine, Odorica

    RăspundețiȘtergere